Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Y拍古惑賣家

怪不得啦, 那就一定打得甩. 不過Y拍真有不少不良又態度差的人. 反而一般自用賣家多數好好人, 又好多時平 ...
bin 發表於 28-6-2014 09:06 AM

只要睇個acc 係賣咩就知個個係玩家賣野定炒家賣野,炒家的我不會高追,玩家的多比幾十都抵,確實有好多都係吹水王黎既添
其實y拍呢D垃圾管理,唔係獨市應該早就執Q左佢,剩係識收拍賣費,好多$1起bid o既賣家,都係托價天王,有兩個賣高 ...
ironman33 發表於 28-6-2014 09:47 AM

托價個班其實都做到出面,炒單炒玩具睇下邊個忍唔住出錯價就賺錢
都唔只係MB高達托價, 仲有Macross F, HT! {:1_203:}
我都見過有D POOR GUIDE, 賣件扭蛋好平, 收20%~40%個件貨的手續費.

其實人地都寫明, 之不過如果手快快BID左, 就怪自己ON DOG DOG 囉.
如果佢將拍賣費抽返出黎, 放入原價.
咁係咪反而買得安心d?
內容既然寫明左, 好過出黎先屈你要俾拍賣費
只要睇個acc 係賣咩就知個個係玩家賣野定炒家賣野,炒家的我不會高追,玩家的多比幾十都抵,確實 ...
sumissum 發表於 28-6-2014 10:28 AM

是的,好多店的炒貨其實好多自己bid返的. 我都見高D都不會再bid. {:1_214:}
我就見過件貨 $100, 又要收拍賣費 $6 , 又要收其他費用 $30 , 即係 $100 收多你 $36. 我就覺得好有問題, 有時唔係寫明就大晒. 我會唔 bid, 但係仍然都會有其他人中招, 咁樣屈水只會影哀香港d賣家
我就見過件貨 $100, 又要收拍賣費 $6 , 又要收其他費用 $30 , 即係 $100 收多你 $36. 我就覺得好有問題, 有 ...
sdexam 發表於 4-7-2014 11:27 AM

ching其實你计下件野值幾錢, 如本來只值100$,就不會bid, 如值500, bid 到300+36也平了. 把费用计在內就可{:1_205:}
重點在於手法問題, 寫內容就話請睇 "關於我", "關於我" 就話要額外收費. 呢D 9 賣家都係算把啦
都見不少呢d情況

可以同y記投訴不誠實, 會下架的
重點在於手法問題, 寫內容就話請睇 "關於我", "關於我" 就話要額外收費. 呢D 9 賣家都係算把啦
sdexam 發表於 4-7-2014 01:18 PM

oh, 佢寫係关於我那裹而不是在拍賣頁面?那就手法有點不正規, 如在頁面寫了,大多數人也睇到的.