Toysdaily 玩具日報

[分享討論] Y拍古惑賣家

白紙黑字寫到明你都可以話人古惑 ,咁樓主你千萬唔好出去食飯 , 尤其係酒樓 ,你咁睇唔開,驚你見到張單會爆血管
我見過有啲賣家佢嘅條款規則仲搞笑⋯
假如交收嘅時候發覺件貨品有甚麼問題、破爛可以選擇唔買,不過賣方會「比機會」買方選購佢其他差不多價錢嘅貨品。如果交收既時候發覺件貨品比其他人買咗的話(即係冇貨比買方),純粹係「正常情況」。但係賣方列明:絕對無權俾對方(賣家)劣評。

即是永遠都係幫襯佢買嘢既人永遠蝕底,而自己永遠站在不敗之地。
條款中既表表者一定係 '大雄個friend' !

識bid既一定選佢:71:
回復 15# bin

佢十蚊起bid冇底價
件貨原價大約也是起步價加拍賣費再平少少
其實就冇乜特別食你水
不過手法唔得光明磊落
條款中既表表者一定係 '大雄個friend' !

識bid既一定選佢
Mcgarden 發表於 24-6-2014 10:06 PM

是啦, 都間服務態度超好, 而且拍賣條款都寫明會在交收時幫你錄埋映, {:1_214:} 而且全店一定是全新貨,不是2手的. 見佢拍賣就知, 一定全新, 永無二手.:)
回復  bin

佢十蚊起bid冇底價
件貨原價大約也是起步價加拍賣費再平少少
其實就冇乜特別食你水
不過 ...
玩具Kenny 發表於 24-6-2014 10:13 PM

佢里種$10貨收290$拍賣費的,是違反Y記拍賣规则的,為了平5$拍賣费. 反而樓主說的加$20沒運違反拍賣规则. 我也見過$1起bid, 說bid前耍問佢, 跟本他就不是bid的, 有定價.{:1_224:}
回復 21# bin

所以最後應該比人河蟹左~應該~
回復  bin

所以最後應該比人河蟹左~應該~
玩具Kenny 發表於 24-6-2014 10:30 PM

這種避拍賣手法太多, 這樣寫明也算好了. 我試過幾次bid到, 那些賣家不賣, 好少少的算打個電話给你說貨沒了, 好多不理你. 有時也費事给他負分, 等陣佢反而屈我們這種良好的買家{:1_236:}
就算被屈負分, Y網不會理你的, 叫你雙方解诀!{:1_216:}
即係ebay咁, 件野賣得平, 不過係郵費度收返你...死未...:69:
其實會唔會係打多咗個字:(
這種避拍賣手法太多, 這樣寫明也算好了. 我試過幾次bid到, 那些賣家不賣, 好少少的算打個電話给你 ...
bin 發表於 24-6-2014 10:40 PM

我試過買隻game,bid完99,點知個賣家話唔賣,大家鬥負評,同佢玩左一星期,y拍幫我鎖左佢回覆,但賤人仍在,咁叫拍咩賣呢,唉
我試過買隻game,bid完99,點知個賣家話唔賣,大家鬥負評,同佢玩左一星期,y拍幫我鎖左佢回覆, ...
sumissum 發表於 25-6-2014 11:01 AM

ching, 係啦, 這種情況常發生. y拍有幫你取消負分?:63:
我每次如他不賣就算了, 費事比人屈. 又煩! 相反有D人喜歡比人負分.{:1_204:}

而家yahoo拍賣場就係多左呢一種喜歡玩報復性行為嘅人,完全破壞拍賣場嘅生態環境。因為近兩、三年拍賣場真係多咗好多「職業收買佬」、「職業賣家」,某些人嘅人格及處事手法上幾低劣⋯
頭像被屏蔽
ching, 係啦, 這種情況常發生. y拍有幫你取消負分?
我每次如他不賣就算了, 費事比人屈. 又煩! 相反 ...
bin 發表於 25-6-2014 12:07 PM

有呀,賤人日日負我一次皮,y拍就幫我解返,如是者2次之後就鎖左佢,而家錯唔係我,所以我無驚過,大條道理投訴,係浪費左時間者