Toysdaily 玩具日報

查看: 11745|回復: 55

[分享討論] Y拍古惑賣家

在Y拍賣玩具的,很多標出來個價是幾低價,但CLICK入去,才發現要收很高的廣告費,我覺得這樣的賣家很唔老實{:1_222:}
無人叫你唔睇拍賣內容就bid架馬:x
甘請問佢出幾多錢廣告費?
回復 3# ngkp19

20元:50:
回復  ngkp19

20元
肥佬 發表於 24-6-2014 03:53 PM

如果件嘢成千錢, $20不算什么, 如果件嘢$20, 收$20就多.{:1_206:}
回復  ngkp19

20元
肥佬 發表於 24/6/2014 03:53 PM

咁佢賣啲嘜?? 幾低價?? :67:

20蚊都出個post, 小肥佬我真係服咗你, :36:
回復 6# 可變戰士

GX62:75:
咁佢賣啲嘜?? 幾低價??

20蚊都出個post, 小肥佬我真係服咗你,
可變戰士 發表於 24-6-2014 04:24 PM

但如果超過500元的玩具, 吾会因為20$而覺得平好多{:1_206:}
有時放左好耐都賣唔出,比也虎網食左唔少拍賣費,所以有d賣家會另收拍賣費補番
其實收呢 d 私底下錢
仲要成 20 蚊咁多
係唔係犯規呢 ?
乜哩度真係無其他野可以討論喇咩??!:67:

上Y拍先睇拍賣內容是常識吧!啱價咪買囉,你情我願!
佢又唔係搵支槍指住你個頭要你買!
定係佢完左bid先同你講要加多廿皮?

上次蕉人收多廿皮又講十幾版,
今次我就睇下你破唔破倒紀錄呀下!!
睇個賣家setting
如果拍賣品yahoo只系收取賣家$1-$6拍賣費,而賣家要向買家收$20拍賣費,就吾排除yahoo洗版或有人向yahoo檢舉..跟住yahoo強制取消嗰拍賣。但其實換個方式話交通费,手續費已ok.
亦不存在“收多廿蚊”,肯最多出100,你未bid到80囉

對方有列明內容中,呢個並非對方嘅問題。件貨$100,佢收$1000費用都有佢自由,係呀!係唔合理!不過人哋有白紙黑字列明冇辦法⋯所以買家可以選擇唔bid,拒絕參與對方呢一種不合理嘅遊戲規則。
呢種手法我唔夠膽話對或者錯,不過市場會比到佢(賣家)一個答案。買賣條款如果真係過分地不合理的話,件貨仲邊有人買?
睇清楚拍賣內容先bid吧,買家都有責任去睇清楚。如果睇完接受不了,唔bid,that's~
總好過Yahoo拍賣上果啲賤格買家,近兩年特別多「職業收買佬」,不停利用分身AC亂 bid、亂咁比負分對方⋯:記得之前TD呢度有人出POST講過。

見怪不怪
回復 14# 玩具Kenny

玩具總價約多少?{:1_236:}