Toysdaily 玩具日報

查看: 18937|回復: 19

宜家D 合金版精緻度差左

不過宜家D 合金版精緻度差左, 冇左好多1MM精緻部份EG 背冀, 飛彈, 噴射器....

冇左720P HD版感覺, 雖然高可動, 但欠真實感, 不如玩VCD版 SHF
頭像被屏蔽
個陣都預咗合金版精緻度會下降
回復 1# lfli

其實係因為物料問題及鑄造方法不同,
合金是很難可以做到同塑膠一樣咁精細,
除非那些位置是必須要去做,
不然的話很難會付出高很多的成本去做得更細,
作為精品玩具的話,更高的價錢會縮細了客戶量
所以他們只能用其他技術如移印去拉花另玩具看起來更細緻
又係e位ching
手上有幾多蟹貨 不如良心價放貨
好過出口術
完全認同4樓的說法,開頭個個都話要合金,而家知死哩!:36:
根本合金是好難做到精細野!又要顧及出模角度,可能要行多幾個位,要顧水口,夾線位!
一件小東西,可能個模具已經超具大!一個全合金的成品可能要幾十套模具!:54:
要顧咁多嘢,為咗慳錢,最終可能又要改外形來就出模!
成本效益來計,我情願玩塑膠好過!:42:
而家真想看看HT的鐵甲威龍成品如可!{:1_203:}
我自己平時有去開廠
隻合金如果要做到<好>精細係難,有錢起靚模就得,同埋成本一定會貴,因為個模既損耗會大
部注模機個壓力又要大,壓力一大就要用貴機,貴機又大電費,時間又耐,所以放棄精細換黎成本減少,時間減少絕對係好

尋日入左手,我覺得都唔算差囉,定係你要求高
同埋hottoys第1隻做合金係愛國者.....點解你個topic會講到hottoys好似出開合金?
頭像被屏蔽
宜家有figure賣咩?
wm2同ip質素都唔差
合金同塑料根本唔同玩法.
不過我自己一向都鍾意塑料多好多.
合金最大特點在於手感,拎上手&#22000;下的確無以上之,但物料所限,造型精緻一定略差.
而且人大&#21655;好少一日到黑撚住隻合金不停扭,都係久不久換下姿勢.
基本上都係擺放居多,咁就分別不大.
膠輕&#21874;唔驚層板唔夠力,萬一仆落&#22175;又無咁大損傷.
而且賣價又平&#21874;,最緊要緊要--
爛&#21655;或者甩色有得救.
我覺得愛國者出得幾好…無論&#21946;手感上,上色…都係滿分之作…
頭像被屏蔽
1. 好多機關如之前MARK4, MARK6有既, 新既MARK42, IP都冇 (起碼套戲入面睇唔到), 相信係設定冇, 即係正如PREDATORS既TRACKER同FALCONER冇得除面具.....HT冇能力整嗎? 冇計個喎本身都冇設計過佢個樣, 也不可以原創硬加上去吧!?

2. 即使係膠, TONY WORK SHOP既四肢都冇機關, 而新既MARK 17, MARK 33等等, 都冇你講既精緻部份 (希望有CONCEPT ART既CHING可以提供資料睇睇係咪有設定可以跟而HT冇跟)

3. 唔理塑膠定合金, 也不談可動, HT舊的IRON MAN比例全是錯的, 因為太瘦, 唔似係一個著裝甲既人, 而係一個人既比例, 新果堆我都唔敢話係好正確, 但總好過舊果D掛

4. 有樣野真係做得唔好, 就係WM/IP手部支炮要換件, 仲要得左手有

舊IRON MAN, 除左MARK 1 VER2同MARK 7外, 其他都出得唔好
不要追, 尤其MARK 4/6 及WM
1. 好多機關如之前MARK4, MARK6有既, 新既MARK42, IP都冇 (起碼套戲入面睇唔到), 相信係設定冇, 即係正如PR ...
edmund 發表於 22-5-2014 07:41 PM

剛剛睇番戲同圖片, MARK 42裝甲係咁的TONY WORK SHOP已經是用心做了

塑膠也不可能做到咁精密吧!?