Toysdaily 玩具日報

查看: 9877|回復: 12

[玩具報告] 上甲登場!!!!—ARCADIA MACROSS PLUS YF-19 WITH FAST PACK 完全玩評報告

已經出了一段時間的ARCADIA YF19,作為過2千的玩具,一定有番咁上下既質素,之
前都已經有唔少人做過報告,不過大家都無拿個PARTS
出來玩,依家落埋PARTS,各個型態既測評,一次過做
一個完整的玩評分析報告﹗足本報告,可到小弟的FACEBOOK專頁:https://www.facebook.com/media/s ... 433811360180499&;type=1:64:

外盒同系列一貫的風格一樣

比想像中大隻的YF19,一看就知比VF1S要大

相當多既PARTS,但係,好老實講,玩到幾多個,我覺
得咁既量,對於玩家而言,係多左選擇,實制作用不太大

先去本體,幾乎是完美,真的,無花無假﹗很正。感覺上,
很多地方都畀VF1S容易處理(當時未係個頸位落番個補
件)

機首部分,我用左勇無頭盔版

上色真的一流,造型唔錯,而且重手,很好,似乎合金成份
都真係唔少

機翼是可動的,唔錯﹗

佢本身無架,要用其他架來玩~照可以玩,無問題。上左架
之後,隻野感覺相當唔錯﹗

機翼既可動性極高

反一反,就係高速飛行狀態,相當簡單就已經屈了進去﹗

玩埋高速之後,當然是上PARTS,呢個MOMENT,
我用一張圖來代表一切。
首先,真係好過份咁講,說明書既說明圖片,根本就衰過唔
整,你好難從佢既說明得知點整隻野,反而真係要落手整,
你先會知道點樣去搞隻野,然後用手上的經驗印證說明書的
說法,咁都得......
先要講個腳甲,我個隻,右腳上得好穩,OK,左腳由頭到
尾一郁就跌。由於機翼有一個位要由連住隻腳到連住個PA
RTS,但係個PARTS又甩甩下,咁你叫我點連接呢?
之後,就係要上個膊甲,由於膊甲同隻腳有關,如果隻腳個
位放唔好,個膞甲又係上唔到,結果就係呢度拉鋸左超耐。
重大件事係,隻腳上左腳甲之後,隻腳本身就要拉低少少,
至於低幾多?睇完相,唔識,就要估估下,小弟道行低,唔
係好識搞.....
好在,我唔睇說明書,用膊甲做一個標準,睇下佢想我隻腳
擺係邊,然後慢慢跟住砌番D野上去,真係唔易搞
之後,一路玩,一路跌,呢個問題真係要好好處理

上左PARTS,當然係好正啦,呢方面真係無得講~~影
相唔覺,但係近睇就知有好多虛位,有點可惜呀.....

影相都真係呃到人.....

單係上左PARTS再加上支槍,都已經唔知搞左幾耐啦.
.....

係時候上埋D其他野了,真係好多野玩,但係.....上
導彈個時,D PARTS跌到落雨咁,唯有唔玩咁多,睇住呢SET先.
.....

其實我個人認為,YF19應該要瀟灑一點,咁多甼加係隻
翼度未必好,咁樣佢真係唔夠型~~佢個定位同VF1S個
D又真係唔相同既~

足本報告,可到小弟的FACEBOOK專頁:https://www.facebook.com/media/s ... 433811360180499&;type=1:64:

GERWALK AND BATTROID

玩下GERWALK先,落腳個下比想像中容易,流暢度更
勝VF1S,幾好,值得一讚

唔落手都幾可愛呀~

逆加速狀態

落埋PARTS影下相先,感覺都唔錯,有PARTS,感
覺隻野幾加有POWER咁~

落地位無VF1S啦順,呢個可能理解既,因為設計上,佢
既機頭長過1S,變左個重心向左前,係後面既腳就自然容
易左向前仆,於是玩個時要小心左囉

拿拿聲放埋隻手出來玩先,變手出來個度,也是比VF1S優
勝,DESIGN方面應記一功﹗再將隻機掀起,然後和機翼分開了就是

完成﹗由於設計的關係,手部既靈活性和VF1S比可說是
各有千秋,但係玩YF19個時更有安全感

唔能夠做到向上托槍,唯有用按槍啦....

擋野

向上開槍呢下重整得到,我老懷安慰了......

將機首壓向下呢下都整到,但個身後面就會失衡.....
..

我完全SKIP了變BATTROID既相,因為真係用左
唔少時間去搞,整體都叫做順利既,因為變個時整體D關節
都叫做順住去,第一次玩既朋友小心D玩應該都會變到,放

今次整得欣賞既地方是,盾、槍都唔易掉下來,特別是個盾
,變左型,都重可以係隻手度

呢個動作,先前都有師兄POST過,但係做得咁徹底。我
其中一個興趣,就係測試隻機既可動性「底力」去到咩位,
呢個簡單既跪POSE,牽涉好多問題

首先,係要右腳既膝蓋位有好多既屈曲空間,先可以令到隻
腳可以屈得咁入(BTW,我係無落腳甲的)

個跪位做得好自然,呢一點,BANDAI的超合金輸左,
大家可以睇番YF29既跪相,真係做唔到呢個效果

勁POSE當然要影多幾張啦....

拿盾防禦呢D太簡單......

落PARTS玩,幾乎令次換POSE都要著番個PART
S

有一招震動拳,出之前,都係要扎個馬步先....

最後一戰中試過雙手齊出一次...

支槍可以收係個盾度,做得都唔錯﹗

無甲既可動性再大番少少,但影響都唔算話好大既(因為隻腳唔洗就住就住~~)

最後,來一張VF1S和YF19一起合照先

終於完成個報告了,打左好多字,來總評了:

優:
1. 上色好﹗
2. 造型真係做得好好
3. 上架位做得唔錯
4. 可動性可以接受,比想像中強,但有不少改善空間
5. 配件都真係好多下

不足:
1. 說明書指示不太清晰
2. 由於可動性OK既緣故而傾向於追求可動幅度,結果造成機
體有唔同程度既損傷,最離譜個下,係膝蓋位,左右轉隻腳
幾下,個蓋位近頂部分轉幾次之後已經白左....個下真
係幾心痛
3. 配件太多,能玩的空間不足
頭像被屏蔽
正!!圖又多又靚!!
點解你Bmode無屈個大脾關節上去? 特登咁做既{:1_215:}
回復 5# kuris_021

其實原因有二:
1. 因為唔整上去,對腳長長地都OK,哈哈~~
2. 整上去都真係好難搞下...>.<,所以影個時都無搞~~

其實位置上都係差少少,我覺得佢搞咁多DETAIL位,做好D個PARTS好過>.<~~~
thanks for your sharing
:71::71::71:
support
想問下師兄個架邊道買得到同幾錢呀??睇見好正!!
這隻身是正野,物有所值的。
正正的分享。謝謝樓主詳細介紹。
GERWALK mode :71:
飛機形態最靚,其如兩種形態冇以前咁靚!
A very detail report, thx for share bro!