Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 入左隻改良版十五機合體

等唔到超合金魂,前幾日7魚找幾草終於入鳥!
[/url][/img]
[/url][/img]
已入左改良版 , 所有關節位實左好多 , 兩個白色大脾位係堅實 , 上色改善左 , ...
亞力山大大帝 發表於 17-6-2014 02:20 AM

可以用同一色調影新舊版嗎?

左面舊版 , 右面新版 , 因為舊版手軟腳軟關節位又唔實 , 感覺上好似又肥又橫又矮 , 新版所有關節實好多 , 所以對手可以垂直 , 腳可以企直 , 感覺修長 d
[img][/img]

左面舊版 , 右面新版
[img][/img]

左面舊版 , 右面新版 , 舊版白色面蓋超鬆 , 我用盡方法只係攪到唔鬆但就合唔埋 , 新版白色面蓋無需攪任何野已經能夠完全合埋 , 而且好實淨 tim
[img][/img]

左面舊版 , 右面新版
[img][/img]

左面舊版 , 右面新版 , 好明顯見到新版顏色比較深左少少 , 似金屬色 , 舊版顏色比較啞黑 , 感覺好膠
[img][/img]

新版
[img][/img]

舊版
[img][/img]

新版 , 額頭十字架當然整返去中間位置 la
[img][/img]

舊版
[img][/img]

新版 , 白色大髀窗口位塊膠 , 顏色深左 , 無舊版咁國產 feel
[img][/img]

舊版
[img][/img]

新版 , 小腿可以企直
[img][/img]

舊版 , 小腿不能企直
[img][/img]
可以用同一色調影新舊版嗎?
mushroom 發表於 18-6-2014 07:43 PM

希望呢幾張相可以令大家再進一步了解多少少改良版同舊版的分別 , 其實還有其他分別的 , 但係要好 detail 作比較 , 係仲要影多好多張相呢 .... 我太懶 la :(
嘩,終於見到舊版真面目,超垃圾。我好友隻新版就無你咁好彩,白色大髀窗口位塊膠 啲色,就係舊版咁樣,真係pk到震! 
7魚找幾草, good price~~~~
仲有, 玩得起今時今日o的玩具ge人, 又點會缺o個一千幾百?
但識得駛, 同做老襯, 係兩回事......
希望呢幾張相可以令大家再進一步了解多少少改良版同舊版的分別 , 其實還有其他分別的 , 但係要好 detail  ...
亞力山大大帝 發表於 19-6-2014 02:37 AM

謝謝, 就咁睇顏色分別唔大。
謝謝, 就咁睇顏色分別唔大。
mushroom 發表於 19-6-2014 09:17 AM

因為我用手機影 , 相片效果同質素麻麻 , 始終未能 100% 展示 2 者顏色分別 , 如果有時間可以睇睇真身 , 見到真身就感受到改版顏色完全無國產 feel , 雖然未有大廠質素但已經唔失禮 :)
因為我用手機影 , 相片效果同質素麻麻 , 始終未能 100% 展示 2 者顏色分別 , 如果有時間可以睇睇真身 , ...
亞力山大大帝 發表於 19-6-2014 11:24 AM

今日過188睇下, 幾樓?
唔記得 1 樓定 2 樓,不過好易搵,只係一上樓梯正中間位置後面咪有條巷仔,如果你背住樓梯面對住 d 舖頭企,大約响 1 點鐘方向,一行入條巷仔就响角位舖,當日我見佢直接放响門口,望高少少就見到,無遮無擋近距離睇都得
因為我用手機影 , 相片效果同質素麻麻 , 始終未能 100% 展示 2 者顏色分別 , 如果有時間可以睇睇真身 , ...
亞力山大大帝 發表於 19-6-2014 11:24 AM

我冇玩喱類玩具,但憑你嘅相片已清楚見到新舊版兩者分別,good job

七魚有找, 終於都買返隻震宅 :p
(雖然我唔算特別喜歡十五機, 但細個時都有全套扭蛋)

合金魂唔覺有任何消息, 等合金魂似乎係一廂情願
其實都唔明版權持有人, 寧願賣版權比不知名公司, 都唔肯賣比笨大, 版權持有人應該同笨大好大仇口, 亦可能笨大開大口, 賺一千蚊先分一毫子比人...

呢隻係少有我玩時係驚會整爛的合金, 某些位要暴力插入 {:1_224:}
其實呢隻嘢的結構係唔錯, 亦好有重量感, 但模具就真係未到家, 只是去到廉價玩具級數
生產者亦太執著外殼用合金, 以致 finishing 唔好, finishing 似廉價合金車仔玩具嗰種
而那些扣位按制亦做得又細又唔 fit, 真係按到手指痛+暴力先可以抽插

都係嗰句, 而家個價買來裝飾玩具櫃係算好抵, 但玩就麻麻地好玩, 玩到手指痛
七魚有找, 終於都買返隻震宅
(雖然我唔算特別喜歡十五機, 但細個時都有全套扭蛋)

合金魂唔覺有任何消 ...
toylover 發表於 19-6-2014 07:19 PM

你所講的, 初版都有呢個問題。