Toysdaily 玩具日報

查看: 12480|回復: 48

[分享討論] 睇模型變左被人無理取鬧的不吐不快

小弟家住元朗,今日因為放假,
所以去左一間係小巴站對面既兩層高模型鋪睇下有咩岩買泥砌下,
可能由於無既定目標,所以都係鋪裡面行左大概15分鐘,
然後男老闆突然走上泥2樓同我講:
“你搵緊咩呀,我見你睇左好耐,你想搵咩我幫你搵!”
我聽得出佢語氣唔好,但我都以客氣語氣同佢講:
“我自已睇下先,唔該曬你!”
然後再隔左三分鐘, 佢突然再走過泥大聲甘講:
“如果你係泥睇野既我地好歡迎,如果你係泥攞價錢既唔該同我走!”
然後就走番落樓,
而當時店裡面仲有其他人當堂一齊望住我,
我個心即刻又驚訝亦憤怒,
我不禁講左句:
“我係泥睇野,點解變左攞價錢?!”
由於我心中無愧,我都轉左個細圈先走,但諗諗下再睇都無意思,
然後我離開時都突意走去老闆到同佢講:
“其實我都成日過泥買模型同油,唔知點解你要講甘既說話”
但個老闆仍然係以不屑語氣,同唔望住我甘同我講:
“我地打開門做生意人地泥睇野我好歡迎, 但有另一個人就專門泥攞價, 所以泥攞價果D就唔好泥我地鋪頭囉”,
然後又好唔禮貌,笑住甘講:
“如果你都係泥買野,我地係不嬲任人睇架!”
最後有人叫老闆,佢就直接用彩我都傻既面部表情轉身走左去

我自己覺得泥買野無理由要受氣,同俾你好人當賊辦,
呢種甘自以為是既老闆我相信我唔會想再支持
{:1_216:}
建議樓主向消防處舉報
呢個老闆係一個極度好有問題,下次唔好再幫襯佢啦
個老闆態度好有問題
但近來真係多咗人在細小店內用手機報價~
回復 3# 神宗一郎

其實佢不嬲都鐘意以白鴿眼望果D攞起佢D貨最後又無買既人同鬧D小朋友,
但都無同佢計較,
再經過埋今次,以後都唔會再幫襯佢:67:

回復 4# simpsons
我明,但一來我又唔係報價既人,
二來我都有俾機會佢大家講清講錯, 奈何佢都要甘既態度:42:
模型黎講,真係有攞價嘅必要嗎?
一係街嘅公價,一係斗斗價
兩個極端各上落二草內
仲有未行入去睇門面分分鐘都感覺到係咪「呢間都係睇就得」
同樣的事我係屯門都試過!但最後間模型鋪都執笠收場:o
頭像被屏蔽
呢間野同其他 打緊杖 所以好緊張 :he:
下次唔好去佢果度買,個老闆甘賤格:angry::what:
個老細可能生意失敗,打算自殺,唔想再有人懷念佢先o甘講姐,睇開D啦
回復 9# ava03042003

睇泥師兄知D內幕{:1_236:}
回復 11# ironman33

生意失敗我想佢0.5折清貨益完我地先好諗下一步:35:

回復 10# tolete

係囉,貴D都唔再幫襯佢,無理由俾錢支持一個甘做生意既老闆

回復 8# mythsgod

佢今日係當住5至6個成年人面前大聲當我係賊甘講,真係無理由甘樣對客人:*
我本身因工作需要 會周圍去
而去親一個地方就一定會搵下有冇玩具鋪
有時貴果十零廿蚊都冇所謂 買得開心就得
聽到ching呢件事……………

我識做喇 。經過門口都唔L入去睇{:1_203:}
其實樓主決心吾再踏入該店既話可以比D顏色佢睇,你有幫襯又咁客氣佢咁對你。你吾洗卸佢。揾两三個大大隻或惡形惡相既朋友攞大大張紙同筆,遂盒大大声講:MGxx 250好q貴,HGxx99死货等牛臭.發現有人想買野就同佢講第二度平D。上面所做既野冇犯法佢亦耐你吾何,視乎你夠吾夠膽同埋有冇需要玩到咁大,而我既提議應該冇人會做架隙..當我講笑