Toysdaily 玩具日報

樓主: henrylaw1986

[分享討論] 睇模型變左被人無理取鬧的不吐不快

下次梳靚 d 個頭,著件靚 d o既衫,再去試試~~~
Garycharm 發表於 23-3-2014 10:57 PM

下次試下唔着底褲,淨著件靚 肚兜,成個紅孩兒咁,再去試試~~~{:1_214:}
所以有時d小店店內無其他客時我都唔會入去
其實樓主決心吾再踏入該店既話可以比D顏色佢睇,你有幫襯又咁客氣佢咁對你。你吾洗卸佢。揾两三 ...
lacus 發表於 23-3-2014 06:45 AM

好提議 :77:
咁臭串
打個電話俾消防啦...
我當你真係去攞價佢又點?有犯法咩?
回復 27# Henry

阿叔個間真係…買盒模型問佢比個袋都話你:「下,無錢賺都仲要比個袋」
,最慘隔離佳佳又唔做,又少一間
小弟家住元朗,今日因為放假,
所以去左一間係小巴站對面既兩層高模型鋪睇下有咩岩買泥砌下,
可能由於無 ...
henrylaw1986 發表於 22-3-2014 05:39 PM

個所謂老闆都柒柒下, 現在砌模型的人仲要去咁比較價錢?
玩開都知乜價先合理, 仲有現在網絡 Facebook 乜價都知啦, 而且模型係冇炒價添, 即係...佢都未進化.
話說我昨日去太子警署某店都有類似經歷,我看完野之後老闆娘急急伸手開門望住我 好想我走咁 雖然個樣有笑容,不過就硬係古古怪怪.

我以前都有同佢買開野,過去就好冷淡任你看,今次就咁,會唔會關最近一個報價集中地事?老闆唔中意D人係咁集中看某D野?(只係無啦啦諗起,不喜勿插)
同是天涯淪落人!!CHING嘅情況我都有試過不過冇系香港發生過,反而系廣州越富比一個香港人老板用白鴿眼及言語刺激過,搞到成個玩具遊花園行程冇曬心情。接落嚟每次去都有去佢果間鋪,仲要次次系佢面前妖妖讓讓,就系唔幫襯。
好明白樓主心情
我覺得個老闆做人同做生意都好有問題

我細個成日去青衣長發果邊搵表弟玩
果山度有間玩具店成日當人賊咁
睇完離開時要搜身

不過我當時都唔會太介意
以後都照去睇

因為可能間野態度差
所以好多難搵野都會搵到

記得好多至尊勇者既城堡戰士都係果度搵到先齊set

不過現在大個左
如果比我同遇到樓主既事件
可能火到會捉住佢理論
因為我係果d好鬼執著既人

所以樓主EQ已很高

開模型鋪唔比人睇就想人直接比錢買
不如開店幫人訂野啦

價格啱我會視乎心情繼續幫襯,如果對方仲串串貢的話,一句回過去「因為我打一路算見證住你幾時玩完,究竟人玩完定間舖玩完先∼你間舖喺網絡好紅㗎∼」
佢報警都冇符。

其實小弟都有咁嘅經歷,只係覺得賣玩具嘅老板,
見你哋啲人來買心頭好,就用高傲嘅態度來對你。
好似喺兩年前,小弟去旺角「X仁」度睇12吋公仔,
大家都知12吋公仔,上色好參錯,又賣成過千蚊,
所以小弟睇了幾盒,但都揀唔落手,於是小弟亦有禮貌講,唔好意思,就走!
(招呼我嗰位人兄,成個肥版「李暈敵」咁,相信大家知邊位)
之後,小弟行咗轉街,都決定返轉頭買...
點知,「李暈敵」一見我返轉頭,即刻好唔友善同我講...
佢話,唉!你都係搞搞震,睇完就走咗去!都係唔買嘅!
如果要買嘅,唔該俾錢先!
小弟當場呆了一呆,心想,我都幫襯咗你十年,不嬲都唔該前,唔該後,
只係冇好似平時你啲熟客咁,成日喺度同你水,我係買完就走嗰隻!
佢居然咁對我!...但當時我冇同佢反面,只求買完就走,最後都係俾咗錢先!
事後,越想越不忿,點解會咁樣對客!只怪自己犯賤,俾人咁對侍都照幫襯!
亦怪我哋做客嘅,太過友善!
若係上面落嚟嘅大陸客,同你開拖都有知!
回復 41# 我愛媽咪

師兄, 佢咁寸你就唔好幫親LA.......
當年窩打老道環x啲模型任開任睇,睇完一盒又一盒,唔買都無問題…不過而家應該無呢支歌唱。
睇下就要買, 不如學d樂園咁, 收入場費囉.................
下次帶FD一齊去,去到門口見到老問大聲同FD講,唔好入去睇喇,無啦啦比人話格價就唔好啦