Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 有冇人知這間是甚麼公司?

即係你喳車, 前面不可左轉, 你不知而左轉了, 人地話你知不可以的就人家不對

之後就故意找查, 重甘態度

Ben 兄講既說話, 大家明啦

你寫咩, 我時運高, 咩都睇唔到
佢隻野有無攞版權是一回事,而相片有無版權是另一回事,相片擁有人無行駛佢的權利,並不代表該 ...
timyin 發表於 4-3-2014 05:08 PM

錯, 張圖有10月發售, 2萬YEN 等, 已經係涉及商業利益成份, 雖然香港無肖像權, 但係用到其他人肖像應該問過版權持有人。

如果我係VOLTRON版權持有人, 又好同意你用我肖像做生意, 又點會叫你用KING OF BEAST?

2次創作自由通常只包括不涉商業利益既作品, 但佢果張係擺明宣傳商品海報。用1張可能侵權既相來維護自己既版權, 香港得, 中日美等有肖像權既國家會先比人告到甩褲。
6/3/2014 註冊,有可疑:67:
回復 93# Panzer

CD ROM 路過多口  錯野就唔好教壞人。
果然係刀手,我好驚呀,講都唔比仲開新account恐嚇會員!{:1_207:}

回復 95# Panzer

你覺得我有邊句說話恐嚇你呢?  "你"喎, 你係誤會左我意思。 我只係講出第2次創作既理念唔適用於"商業用途"。 張圖又唔係你出。係MADTOY!  其他人又點會驚呢? 你又唔係MADTOY 唔洗驚。唔洗驚
而家D見習生真係好得人驚。:ice:
回復 34# madtoysinc

其實真心想知係咪冇版權的?如果落在你未出貨期間被版權擁有人告上法庭要終止生產,咁對已落訂的玩家同你地都好冇保障,大家都知一上庭可以拖上數年時間,請問可以解答上述問題嗎?支持新創作的我是{:1_235:}
其實要駁,大把理由,不過駁之前睇清楚人地所講的東西,我之前講的是網絡圖片是否有版權,不是講件玩具的版權,都係果句兩樣野來的

(SORRY,又令此POST OFF TOPIC了):(
回復  madtoysinc

其實真心想知係咪冇版權的?如果落在你未出貨期間被版權擁有人告上法庭要終止生 ...
老文 發表於 8-3-2014 07:37 AM

版權 分好多款, 而lee d 影像製作起碼會有3個權會註冊。第1個係套野既版權, 例如 " 金剛戰神"4個大字, 而故事內容通常係無或只係文字作品會申請。 第2個係影像既肖像權, 例如件野既外型, 做型, 顏色。仲有聲優把聲。

中美日既版權法係比較先進, 已經有肖像權, 但係香港係無既, 所以你問佢有無, 佢答唔到你, 因為香港版權無lee個概念。但如果去到有註冊既國家有可能比人告侵權。你以前有無聽過大陸某品版用左大陸某藝人張相宣傳比人告侵權要求賠償嗎?

至於2次創作既版權問題, 暫時香港都未有定案, 不過普遍認同, 如果2次作品不涉及商業利益下係自由使用, 但涉及商業貿易利益時則要肖像權擁有人認可。就好似大牌子要搵代言人,唔係求其影到佢用某牌子就用黎做宣傳品1樣。就算只出紙板廣告都係比返錢model, 藝人。
仲唔快D去報警!
吾好咁快報警住,比D時間哥間廠商,{:2_302:}
睇下佢出成點再看看定價有冇下調先
睇造型靚過三十週年呢隻,y 拍賣已經加左價了