Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 有冇人知這間是甚麼公司?

只怪TD 太多人, 人多自然唔會安寧,

但再發展下去我怕這裡要改名玩具人力, 或玩具社民連
The poster layout design does resemble Miracle Toys'
I think it might be the same group of people, ...
davehammer 發表於 4-3-2014 06:34 PM

如果真係same group of person, 這group person 個進步都好大, honestly, 我真係覺得這是我見過最靚的百獸王, 如現貨有80% 咁靚, 而唔會甩皮甩骨的話, 這公司所有在我心目中己升上神檯
HAHA............我都想知我惡係邊?

解釋比你知有關版權的定位就係惡? Fine,好一貫TD人的作風,無所 ...
timyin 發表於 4-3-2014 07:02 PM

同行如敵國,冇維穩費就會係咁,算數把啦。
頭像被屏蔽
各位稍安無燥喇, 其實TD越嚟越出名自然越嚟越多人加入, 越嚟越多人亦同時越嚟越多不同意見, 越嚟越多不同意見就越嚟越多各持己見嘅討論, 問題係大家有冇本著互相尊重嘅心啫, 小弟都剛剛去過嗰邊, 認同另一位大大所講, 到時亦都未必保証嗰邊唔會有不愉快嘅討論, 不過小弟亦都唔希望個別大大覺得呢度嘅大大不理性同故意攪事, 因為小弟相信大家都係針對玩具, 並唔會針對人, 小弟忽然感性, 各位不喜勿插~~

也很感慨....為何人不念舊?..為何總是別人的錯?...不可放下身段.?...不可平常心....?:62:..難道連一個應該只會帶比人歡樂的地方...也要以牙還牙..十倍奉還???

究竟人的一生應該用多少時間去仇恨身邊所有事呢?去仇恨一些根本不相識的人?去仇恨一個你曾經歡樂過的地方?

我覺得青蛙醜樣...其實青蛙也覺得我醜樣...
乜春合金都係假,比人昆咗一次,唔想有第二次,出咗貨,有現貨先考慮,香港人出都係咁話
回復 34# madtoysinc

其實我好想問下點解張海報用哂日文, 仲要日本價格?

土炮吾係問題, 係咪想誤導人以為日本開發? 只供日本發售?
Interesting :) :)
回復  madtoysinc

其實我好想問下點解張海報用哂日文, 仲要日本價格?

土炮吾係問題, 係咪想誤導人以 ...
yuppi 發表於 6-3-2014 12:22 AM

用日文係部份第3廠喜愛的做法, 例子有MAKETOYS
http://www.toysdaily.com/discuz/thread-219635-1-1.html
用日文係部份第3廠喜愛的做法, 例子有MAKETOYS
redfish 發表於 6-3-2014 09:36 AM

純粹討論件事 :

引用日文係廠方喜好並無不妥。
但一件日本原創產品,未經授權情況下,用一張全日文及標明日本訂价既宣傳海報,於香港網站作出網上預講,動基係咩都已經顯而易見。

P.S. Bandai 超合金魂第一隻已經係用中文海報於香港店舖擺放。

Yuppi 師兄,紅魚兄都提供左一個合理解釋過你聽啦,你為何仲要挑起是非呢?

你指張海報設計寫滿日文、寫上日元訂價有「背後動機」,我真係好想聽下你詳細既論點係乜?

講真,如果真係咁著意隻合金既,想知道多 D 資料既,甚至乎有購買意欲既,玩家們自然會去找出答案才作最後決定啦,畢竟買貴價玩具同買十幾蚊斤既菜唔同,唔係話買就買。

經過 15 機一役,我相信好多玩家師兄都對非大廠 / 第三方產品存有介心而採取觀望態度,當然包括我在內,所以這一點我係理解的。因此,理論上我應該更加要在 TD 放上朋友提供的新圖片,增加透明度,好等各位有更多資料跟進。

但想深一層,就算我放幾多張圖都好,只要一日最終發售實物未出,我換來既只會係一段又一段責罵、刻薄、恥笑等既負面聲音。

你地可以話呢個係我個人想法,並唔會係真實情況。

係,可能真係我杞人憂天。不過我寧願枉作小人,也不願我朋友的心血得不到應有的尊重。

我可以講,我對 TD 無仇無怨,對各位資深版友更是敬重萬分,只是現時 TD實在太多「藏鏡人」,所以我惟有選擇一個可讓我及朋友得到尊重的平台去發表他的作品。

起碼我相信呢個做法一樣可以「見自己,見天地,見眾生」

(P.S.   我覺得還是留待有實物見街後,等有入了手的朋友再在 TD 出個玩評吧,這樣對玩家們及我朋友都公平)

(P.P.S  多謝 Yuppi兄,你既留言態度,令我更加相信我唔放圖係 TD 既決定係絕對正確既)
Ben兄, 明的,

這亦是我己很少在Toysdaily留言的原因

什麼曲線宣傳, 借X還X.

討論玩具姐,使唔使甘呀

咩日文字, 你唔去問下 EDO, 優之良品?

其實Ben 兄, 2個字講完 ignore it

好心情咪講句, none of your business 就ok了

回復 87# benbenben4213

我吾係想發起任何爭吵,只係想表明自己親身經歷。

由最初收到email 到睇完條 link 果一刻,全日文描述再加日元訂价,我第一反應就係以為呢件係日本本討內銷商品,黎到TD 出post 先知道原來係本地老番。

本人對本土出品沒有反感,亦同任何生產商冇任何關係。

如果連呢種事件都吾能夠拿出來討論一下,咁算吾算係一種網絡欺凌呢?

奉勸各位一句,凡事都要多方面思考,過份偏坦只會又俾人誤會以為係打手。
回復 88# braveking

其實引起吾和諧正正係你呢類人:

我出第一個 post 分享你就一口咬定我睇過友站 link.

吾該你睇清楚一下, 我係等到生產商出現先問佢日文同日本價格呢個問題, 等佢可以響呢個平台解釋一下.

引用番你果一句: 我問咩都好, none of your business