Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 有冇人知這間是甚麼公司?

都係個句, 有之前既膠版, 呢隻可以無視...HAHA~
一句到尾!看現貨先再算!
設計方面算是好有成意!
不過仍有量產時QC問題注意!
So sad for the people here.:42:
佢隻野本身都好似無攞'版權'

上網CAP圖都唔得? 你估E+實行咗網絡23條啦咩? {:1_225: ...
joseph1106 發表於 4-3-2014 13:57

佢隻野有無攞版權是一回事,而相片有無版權是另一回事,相片擁有人無行駛佢的權利,並不代表該相片沒有版權,你所講的CAP圖是法例上的灰色地帶,因為CAP圖的人是該圖的原創者,但佢所cap的畫面的版權是另一位,所以現行法例是無包含到,這些就是二次創作,你所講的網絡23條就是類近這些東西(利申:我是支持2次創作的)

所以,不要將兩樣野混為一談
不如講番呢件野啦。。。。

坦白講,經過上次事件,設計到識飛上天都係假,實物先至見真章。
在友版,貼圖的版主好似

有以下引言

(相片暫只在 TOYSBUDDY 刊登,未經本人許可,不得轉載任何網站及討 ...
braveking 發表於 3/3/2014 16:19

Just curious, I saw this poster sticking on the wall of a toy shop in In point.
Why only on Toysbuddy??
Just curious, I saw this poster sticking on the wall of a toy shop in In point.
Why only on Toy ...
genesicgaogaiga 發表於 4-3-2014 17:18

點解?

在友站出post的人已經講到明友站的討論氣氛好係呢度,所以只想在友站share (sorry,呢度我睇左幾版,已經判左死刑啦,呢度有咩好討論呢?)

出面店舖要賣,當然有poster啦
講真, 十劃都未見一撇, 實物試辦都未有, 又冇往績, 得張POSTER, 畫到識飛都冇用, 唔通要個個讚先叫好氣氛?
講真, 十劃都未見一撇, 實物試辦都未有, 又冇往績, 得張POSTER, 畫到識飛都冇用, 唔通要個個讚先叫好氣氛?
redfish 發表於 4-3-2014 17:39

你都識講 "十劃都未見一撇, 實物試辦都未有" 啦

咁你自己睇番D 回POST,已經判左死刑啦,人地真係識飛都冇用

我唔覺得個個讚才是好氣氛,只是玩具一件,開開心心討論下,有讚有彈,等多些廠商開發新玩具,絕對是玩家的褔氣
好似第3廠TF咁, 冇用官方名稱和LOGO, 件野唔係抄人模, 應該冇咁易被人告.
redfish 發表於 4-3-2014 01:55 PM

真係世風日下....明知係抄都可以因為咁告唔到....
你都識講 "十劃都未見一撇, 實物試辦都未有" 啦

咁你自己睇番D 回POST,已經判左死刑啦,人地真係識 ...
timyin 發表於 4-3-2014 05:44 PM

唔訂等睇現貨, 15機事件後, 我覺得係正常人的反應.
頭像被屏蔽
The poster layout design does resemble Miracle Toys'
I think it might be the same group of people, just changed the name a bit because Miracle already has a tainted reputation...
In any case, think it's best not to pre-order and wait for the final product before making your decision
我都認我可能搞壞TD個氣氛, 不過你好似仲惡過我喎.

BTW, 如果乜圖都唔CAP得孤仔超人D圖都全部犯法啦 ...
joseph1106 發表於 4-3-2014 18:33

HAHA............我都想知我惡係邊?

解釋比你知有關版權的定位就係惡? Fine,好一貫TD人的作風,無所謂架,你地繼續啦,我唔阻你地
唔訂等睇現貨, 15機事件後, 我覺得係正常人的反應.
redfish 發表於 4-3-2014 18:01

認真,有此諗法好合理亦無錯