Toysdaily 玩具日報

查看: 446756|回復: 1520

[最新報價] 7月 千値練METAMOR-FORCE 超獸機神斷空我

http://sen-ti-nel.co.jp/product- ... ct-about9_005.html#

價格:42,660日圓(含稅)
發售:預定2015年7月發售
尺寸:約220mm
內容:本體、斷空劍、大槍、飛行噴射器(可變形)、咆嘯頭部(不可變形)
素材:ABS、PVC、PA、PP、PC、POM、合金
設計:中村悠紀
彩色:早川洋司(千値練)

BLOG介紹:
http://sen-ti-nel.blogspot.tw/2015/02/metamor-force-DANCOUGA.html
http://sen-ti-nel.blogspot.hk/2015/02/metamor-force-DANCOUGA.html

Gainax 發表於 18-3-2015 09:15 AM
其實作為一個玩家,有新產品我地只會積極d關心會唔會有新衝擊好產品,駛錢不是求開心?

係d細位度諸多挑 ...

再睇返呢個POST之前D人講
點解大腿有空隙, 腳跟連接好危險一連串疑問
而千值練亦都比左確實答案出來

但當解答完一輪問題又會再泛生另一D問題
例如駕駛倉點解沒透明件, 點解個頭沒關節, 除左唔識推車問題之外
完全是雞蛋挑骨頭

再睇返笨大過往政績, 再睇埋其他新興玩具商政策, 千值練斷空我已經無愧呢個價錢

我用行動支持,己訂!!!  發表於 18-3-2015 12:57 PM
完全同意 !!  發表於 18-3-2015 12:16 PM

其實大廠如Bandai, Takaratomy都有未玩已爆.
B記出名的舊有傳說巨神, 再販六神, 近有MB EXIA, VF-171, 例子太多, 不能盡錄
而TT社最出名是初版MP09, 10隻有9隻爛腳

千記呢D算小兒科, 而且千記野出名要小心玩, 基本上問題不大.
至於個別型態造型問題, 人地一早公佈晒, 訂得就預左收同樣的貨, 沒有什麼好投訴.
-jericho- & leehow
各發 warning 一個 ... 你們討論 玩具 ja ... 唔洗 "人生攻擊" 對方下化 ... 加上件玩具都未出 ... 睇相同實物在手有時會係好 2 回事。希望大家可以保持 良好氣氛。
:64:
leehow 發表於 18-3-2015 01:46 AM
吠個隻係你嗟,玩老翻扮有玩過正版!

我吠乜野呢?
人地講緊笨大一體成形手指有彈飛,鬆脫,什至裝唔返上去既風險
鷹戰機D手腳牙簽咁細,用BALL JOINT接又易斷又易甩
GX-13鷹戰機隻腳都係打釘JA
傻既都諗到啦,矇丙!我好聲好氣討論
你一開口就話人玩老翻呢D先叫做吠囉,唔該
你有咩証據話我玩老翻呀,人身攻擊就以為自己有道理?
白痴!

你唔洗理條友, 佢專門上網搵交嘈的  發表於 18-3-2015 12:53 PM
不要太激動 ~  發表於 18-3-2015 12:18 PM
師兄別動氣、玩玩具而已⋯他看不懂隨他去吧  發表於 18-3-2015 12:10 PM

呢度邊個係人邊個係鬼都真係未知:58:未出貨前已鬧得最勁、吹冇人訂果個但自已又訂左:p
Casonshun 發表於 12-5-2015 11:57 PM
我買左十五合一第二版都不是好叉姐
但我是700元買入的

700 蚊的一群, 永遠唔明白 2000 蚊訂第一版的心情

我就覺得問題唔喺隻超獸度而是大家在網上論壇區的心態。因為你又見我唔到又唔識我連個名都喺網名唔通我問候完你你打我咩,加上文字上又表達唔到大家嘅語調所以有時都好難表達到相方實際意思。所以當大家表達意見時只要不及犯法活動或行為,好多時都敢於暢所欲言之如又唔理別人感受。現實生活做唔到呢道可以,就咁就失控啦!!其實唔止toysdaily呢道其他大小玩具論壇都一樣有咁嘅情況,時常發生。現實生活中你地有無見過講玩具可以講到禁激我就未見過。爭女飲大咗噪交就見得多。講完!
-jericho- 發表於 19-3-2015 12:34 AM
尊重VINCE決定~但有時無啦啦比人串,好難忍到口,SORRY~_~

Wo,乜咁熱鬧@@,講笑

其實模型同成品屬於兩個不同層面既技術,根本不能混為一談,正如高達模型和成品間,有人鍾情r魂同hg,各有所優劣之處

小第不才,無砌過咩mg3.0,亦無合金魂超獸,先伸報這隻千記超獸已訂,其實我都係想分享下自己訂既原因,正正就係被開發者既誠意打動了

小弟買玩具之路未深,只有四隻合金魂同一堆魔神魔動係列加小小sr,可以咁講全部9成買既玩具都係b記出品,買左幾年發各b舍開始越出越無誠意,一大堆換手件不在話下,什麼外型先決件,勁煩,我廿幾年前既小時候玩隻宇宙大帝係就係差在關節性上,但就完全體會到班開發者一心要忠於原著的變形合體方式,不加多,也不減少,雖然最後做出來的比例係差d,但拿上手玩起來時那份熾熱和投入感,和廿幾年後這些以新技術重生的超金合魂比較,只係做得外型美輪美奐,但拿上手玩起來左換右換,穿崩位又多(金毛.大帝.六神.勇者王),當年你看卡通時那份熱血你還感覺到嗎?

有朋友笑我傻,說我以咁既價錢不如後追gx13,我以微笑不作回應,不竟每個人心裡買玩具定義也不同,有人會以外細膩型站屍作擺設,有人會著重關節可動能夠重溫當年動畫每招每式,而我呢,就是像這隻千值超獸,能忠於原著的完全變形,不換件的合體最感動我(可動的手掌最感動),那就足夠

小弟玩具經驗不多,也不是什麼打手如說話有得罪之處懇請恕罪和見諒

邊位損友笑你傻咁衰~HAHAHA  發表於 19-3-2015 12:11 PM
-jericho- 發表於 18-3-2015 04:35 PM
仲有件野一日未到手,你又知大脾位果粒一定係BALLJOINT?笑死人

有圖有真相! 係用ball joint做你食左佢呀? 出左貨我影相出泥證實, 到時你唔好潛水就得啦! 低級打手!

-jericho- 發表於 18-3-2015 04:28 PM
所以我咪話你離題LOR,自作聰明
我回應既係你講既"係講緊將MG NU可動手指一體成型技術應用係鷹戰機既手肘,腳膝頭關節上"
我認為千記呢只唔可行,牙簽咁細,點裝呀,唔係講緊大脾位呀細路
你一直拗緊呢樣野最後自己又離題
你有私覺失調呀?

你算把啦! 自已寫野自打嘴巴就唔好學人做打手啦! 你跟本就完全無睇過我寫乜野就亂回覆,

既然膝頭&手肘關節已經用一體成型技術製作重做乜要組裝呢? 組裝位置就只淨低股關節&臂膀位置, 咁就正正係現在千值練設計ball joint接駁位!
所以我好肯定你從未接觸過MG NU or MG 高達3.0呢類新技術既全可動手指就係度亂吠!

學人做打手你未夠班呀, 返屋企食藥先啦!  

重有係-思覺失調-, 唔係--私覺失調--呀, 學人寫野!
:$i need this, man ! been waiting for long time, i think i won't get SOC
正呀,:D⋯⋯⋯⋯
睇個牌既size, 估計都唔細隻 ..
頭像被屏蔽
點都要入................{:1_208:}
必入呀!之後出埋獸裝機攻就無得頂呀!
{:1_215:}30CM ?

合金部分未有詳文
超獸機神斷空我 ...... :71:
咁大隻應該可以變形合體喇,  期待更多新資料:handshake:
正~
睇后面既POSTER, 係咪話可以變形呢????
千值練出超獸機神? 絕對支持啦!!
呢隻必入!
千值練越來越進取,希望佢keep住度火!
這隻分分鐘要50,000日元
希望會出埋OVA 對翼吧 咁就完美啦∼∼