Toysdaily 玩具日報

馬年願望: 此區應該改名做HT 專區

其實小弟上年有個1/4 MK7的POST被移時都問過版主,得到的回應係呢區以"可動骨架","著衫人偶"為主。1/4 ...
catcat 發表於 5-2-2014 11:41 AM

玩具不是一個樂土嗎? 唉.........{:1_206:}
只是拍照報告,而不是宣傳, 應沒關系. 而且我見個link報告說如未有也應先買HT隻MK7
as12366 發表於 6-2-2014 01:09 PM

不是的, 侵犯版權的玩具, 會落入情報區。
頭像被屏蔽
頭像被屏蔽
這種應不算侵犯版權,但另一間公司只不能正式在香港售賣,別人買回再轉售應沒有問題.如1個人在sing ...
as12366 發表於 6-2-2014 03:16 PM

其實嚴格的話, 水貨是不能過關入境的, 前幾年已通過

但有錯請指正。
頭像被屏蔽
回復 65# mushroom

我的理解係: 香港無法例並未有訂明「行貨」及「水貨」的定義, 但如果有人將水貨當行貨賣 (例如講佢件貨可以照拎去代理保養), 就係干犯《商品說明條例》訂明的虛假商品說明罪行. 即係如果講明是賣水貨, 按道理係合法的.

當然一個生產商做生意唔係下下都有人埋黎就比靚價佢, 正常都會保障返每個地方的利益. 好似如果我係香港代理, 我攞貨要$1000隻自算, 咁我賣$1500, 利用有50%啦. 但如果生產商賣比第2個地方 (我當係澳門先算), 只係$900, 咁佢大批寄來香港都係$50運費, 咁照mark up$500, 佢都比我平$50. 你估我會唔會出聲? 因此作為生產商一定會平衡大家的利益, 甚至唔可以平過某一個價"頂爛市"呀. 但呢個只係做生意的手段, 唔係合唔合法的問題了.
maybe call this to "hottoysdaily.com" is much better
BATMOBILE直頭係載具,不是人偶啦,不過如果擺隻BATMAN係隔離又應該OK嘅。

其實TD執著嘅都 ...
catcat 發表於 5-2-2014 11:45 AM

你都傻傻地,BATMOBILE係唔係載具唔緊要啦,係HT出品就得啦。
頭像被屏蔽
maybe call this to "hottoysdaily.com" is much better
Kopchevboris 發表於 6-2-2014 04:50 PM

Actually I think it sounds quite nice!! But honest speaking, EB posts also got no problem in the forum so it's not good to blame HT alone.

Anyway my point is, if we must post the non-HT, non-EB figures elsewhere, I think it's absolutely fine, but some guidelines will be great and helpful. (rather than increasing the admin's workload by moving the posts everyday)
呢度係咁.......上次哥哥post又係
頭像被屏蔽
的確,係留意番PI沒有在動漫節2013展示其1/6 Ironman商品.
相反1/4及1/12就可收訂,因為同場有HT,佢應該唔放得出來.

但呢度係玩具討論區,侵甚麼權?
even BANDAI好多貨,都唔係Sunrise自家野,都係買拉臣.
好似Macross F戰機,香港全部當水貨返架WOR,咁又可以在TD落O係主討論區?
老老豆豆,呢次搬龍門搬得太明顯了.

不過都係個句,呢度始終係人地地頭,忍到咪忍.
的確,係留意番PI沒有在動漫節2013展示其1/6 Ironman商品.
相反1/4及1/12就可收訂,因為同場有HT,佢應該唔放 ...
Toro 發表於 7-2-2014 12:34 AM

同意, 道理要講清楚, 搬龍門係就事實, 忍係要忍, 始終平台係TD既. 不過唔同意一D師兄見解, 因為平台係TD既, 所以搬龍門又好, 打壓又好, 都係合理既.  今係倒果為因. :42: