Toysdaily 玩具日報

樓主: berserkberserk

[個人收藏] ironman batman新居入伙低清圖 - 加簡易改濕電方法(已加制作流程)

回復 59# 水水的基地

我都係開一陣,最緊要著完靚乾電都係煩少少要換/叉姐,幾粒led用好少電,應該唔洗成日換
想請教識計電阻師兄,如果我想砌一個模型,用20~粒SMD貼片及20~粒5mmLED,SMD每粒約3.4V, 20MA,LED每粒約1.9-3.4v, 20MA,用USB取電,每粒燈都跟一粒限流電阻,咁買電阻要用幾多瓦及幾多歐姆?
謝謝
Nice share~~~ C hing 可否pm 我地址?thx~
回復  bin

我都唔知幾大
我同舖頭講, 佢就自動俾呢隻電阻我
店主話自己店內的display玩具都係用 ...
berserkberserk 發表於 6-2-2014 09:23 PM

Ching, pls also pm the address info to me, thx!!{:1_227:}
謝謝{:1_199:}{:1_199:}
Andycwh ~~ 你如每粒燈都跟一粒限流電阻 要80 ohm 0.5瓦 可以了

想請教識計電阻師兄,如果我想砌一個模型,用20~粒SMD貼片及20~粒5mmLED,SMD每粒約3.4V, 20MA,LED每粒約1 ...
andycwh 發表於 10-2-2014 10:59 PM
請問師兄d材料係邊買?我行ssp好多都冇得賣
thx
berserkberserk C hing 可否pm 我地址?thx~
HI CHING
我都唔知幾大
睇你個教學好好!
想知你話個個店主既地地址

希望我可以學識自己搞掂D IM 同D 地臺 XD THANK YOU

可以PM ME?新手唔夠分PM U
HI CHING

可以PM 店主既地地址? Thx
新手... C hing 可否pm 地址?thanks~~~~
andycwh 發表於 10-2-2014 10:59 PM
想請教識計電阻師兄,如果我想砌一個模型,用20~粒SMD貼片及20~粒5mmLED,SMD每粒約3.4V, 20MA,LED每粒約1 ...

usb 5v
5v-3v(white)=2v/0.02=100Ω
0.02x2v=0.04w(買最小w數或smd電阻ok.
(led並聯)
What a great post must promote to Elite.  Thanks for the tutorial.  {:1_377:}
hi
各ching
旺角雞旺3/F電梯旁有間首辦鋪,門口啲玩具駁哂燈的,老板會教你點整
Douglas.M.Saint 發表於 8-10-2014 03:03 PM
What a great post must promote to Elite.  Thanks for the tutorial.

many thx德哥:)……………………………………