Toysdaily 玩具日報

查看: 57474|回復: 82

[個人收藏] ironman batman新居入伙低清圖 - 加簡易改濕電方法(已加制作流程)

剛剛訂咗2個新櫃重新安置我嘅ironman & batman, 見到有師兄同亞虎有人改濕電供ironman著燈, 自己膽粗粗試吓整
過程完來好簡單, 屋企有辣雞就搞掂, 去MK 鴨記買材料(USB分插, USB線, 幼電線, 限流電阻, 熱縮膠, 4.5V火牛(謝謝chaualax 大提點改用4.5V牛)
), 完全唔需要拆件亦冇損玩具分亳(ironman 7 & war machine 2 頭燈除外, 要係入面開個小洞), 只係後面拖條電線, display得靚啲就唔太覺
依家所有ironman 同batman 拮過插蘇就全部著哂

買條USB線連駁頭

係駁頭正極焊接限流電阻

之後再焊電線 (電線長度自己發揮)

再係負極位焊電線 (如果想方便安裝可分別用不同顏色電線, 分辨正負極但外觀冇咁好睇)

係2條電線末端焊粒小球體 (如圖)
再用鉗夾扁小球體

將夾扁的小球體按正, 負極攝入去玩具電極的正, 負位塊金属片中間

駁上電源睇吓ok冇

為安全同實淨啲, 我在焊接位用熱縮膠封好同扎靚條電線

大功告成, 半位鐘唔洗就搞掂
如果要一條USB著哂ironman頭胸手燈就要係正負極各開4條線, 制作方法相同)

呢個係小弟問模型舖, 上網揾, 同埋向做電子嘅朋友查詢後的制作方法
純交流, 談唔上教學, 希望有經驗嘅師兄可指教下

詳盡裝燈資料可參考呢位台灣大大嘅網
http://www.gamez.com.tw/thread-472613-1-1.html
期待樓主大大教學如何使用濕電 X 1
回復 37# FUMEBB

不用客氣, 大家交流下啫
7 連個個位有的迫,係咪個櫃唔夠深??
謝分享,可否詳細D影線�電阻等連接方法同怎連上batman 頭上。thank you
回復 2# kenneth35

係吖...訂櫃果時未派7連 只係大約預位, 房細又唔想2邊櫃都甘深, 就得batmobile又就唔到hoa.......
回復 4# berserkberserk

唔怪得,我都諗緊個櫃SIZE,睇黎要搵日裝晒7 連出黎度下位
回復 3# nela

假期先影你睇
回復 5# kenneth35

唔擺tony & mark 42會好好多, 7連堅係"啊"地方......
正到痺~~~~~~~~~~~~~~
剛剛訂咗2個新櫃重新安置我嘅ironman & batman, 見到有師兄同亞虎有人改濕電供ironman著燈, 自 ...
berserkberserk 發表於 29-1-2014 23:05

櫃子加上燈照著人偶,真是美呆了
不過收藏更是令人驚訝
蝙蝠俠系列收的超級多的
聽師兄講就好易,對我黎講就好難了,師兄開否開個教學帖@@ 好正,D IRON MAN:handshake: 謝分享
1/4 都有齊~~~~~~~~~~~~~~~~正
:71::71::71::71::71::71:
其實7連砌好之後個長度同闊度係幾多到?
如果要砌埋42 個個台,又約幾多?
好正,請問有冇接駁教學? 需要焊到figure度嗎?
期待樓主大大教學如何縛濕電。