Toysdaily 玩具日報

查看: 4349|回復: 14

[玩具報告] 千值 BLACK GETTER

本身十分喜歡BLACK GETTER 這角色, 新世紀合金, ex 合金, S.H.E., revoltech 都擁有過, 這隻當然不可錯過!

本體方面, 其實造得不錯, 既有合金成份, 又可動, 相當難得

以下為簡單優/缺點:

優:
1. 合金成份高:60%以上, 包括腹部, 腰, 腳部
2. 拉出關節增加可動性
3. 面相細緻, 富立體感
4. 斗篷有鐵線(大讚!!! 豐富了造型~)
5. 上色消光質素穩定
6. 有地台display!

1. 頭部因頸巾使可動下降
2. 說明書太簡單, 沒有說明可動範圍 (一貫作風) 玩弄時需要小心翼翼, 以防弄斷
3. 斗篷缝合針線露出

最後送兩張original 斗篷版俾大家~

好像唔錯, 呢隻好多人都讚!期待千值再出多D正野!!!!{:1_197:}
頭像被屏蔽
回復 1# 合金狂人rvs

合金成份高:60%以上?師兄有冇玩合金暈三一?我見其他師兄講呢隻野好小合金成份,話好輕。
呢隻係正, 不過太貴
回復  合金狂人rvs

合金成份高:60%以上?師兄有冇玩合金暈三一?我見其他師兄講呢隻野好小合金 ...
六神 發表於 9-1-2014 03:10 PM

事實的確係咁,雖然體型同高度相差唔多,但合金魂三一拎上手係重過千值鍊黑三一好多。。。。。。
事實的確係咁,雖然體型同高度相差唔多,但合金魂三一拎上手係重過千值鍊黑三一好多。。。。。。
加爾貓 發表於 9-1-2014 03:42 PM

其實就好似千值練紅蓮同CVK紅蓮咁样..
CVK關節簡陋但重手,千值練結構復雜又好輕
冇乜結構自然可以整成實心,但內部結構多就要做成空心..
正確, 千值結有有內構所以空心, 咁以面積來計, 又真有 60%
加爾貓 發表於 9-1-2014 03:42 PM

合金魂三一 合金成份高:90%以上,但如果呢隻黑三一有合金成份,合理價我都會買。
回復 7# DSEMI

師兄見解好好
合金魂三一 合金成份高:90%以上,但如果呢隻黑三一有合金成份,合理價我都會買。
六神 發表於 9-1-2014 03:57 PM

合金成份一定有,不過最緊要係你對隻黑三一有無愛,在我個人而言,因為對佢有大愛,加上佢依家既造型同配件,以六魚多啲既價入手係合理既,不過合金魂同千值鍊兩隻三一各有所長,所以其實我兩隻都咁愛。。。。。。
我都喜歡重手和多合金,但B記和千值練二選一,本人必簡千值練,紅色出埋我就賣左隻合金魂!
輕是因為合金面積有60%,但不厚料,但不是偷工減料,
而反且加了好多內藏關節,玩過就知這隻比B認比高好多級!!!
頭像被屏蔽
支持千值練:71: