Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 仲有一日就2014, 回顧吓我2013收藏 (同對HOT TOYS個人感言 2.0)

回復 21# 交叉人

我認為無一定嘅所為真言、真理, 我識一D收藏家鍾意D舊嘅玩具, 有新嘅會買但係都鍾意舊嘅版本. 因為有紀念價值

有D玩家鍾意收集所有版本為樂趣,so called completist!

我個人鍾意像真度越高我越鍾意!

大家都有自己嘅收藏取向, 可以互相交流同尊重

回復 30# doyanming

多謝大大明白我想表達嘅信息, 希望HT可以跟次序REISSUE啲舊嘅先到最近嘅, 咁可以有更多時候去改善新版本, 大短時間改小小就REISSUE, 我覺得好悶!

對於炒賣嘅講法, 我引用之前嘅REPLY
"我所為嘅炒家係令到啲新出嘅FIGURE無晒現貨, 一出現貨就用高價賣, 當玩具係投資工具! 令我哋唔可以等現貨, 迫住要訂, 就算係覺得HT價錢set高咗都唔可以考慮到見現貨先決定, 因為可能已經中炒咗!
我覺得你keep住好舊嘅FIGURE用高價賣唔算炒, 比如你好鍾意300 SPARTAN KING LEONIDAS, 如果原價賣咗出去攞返嘅錢都買唔到一個新figure, 因為新figure價錢起咗, 咁我自己keep住算啦返正我鍾意。 如果有人用一個半或者兩個figure同我交換, 我可能可以考慮同覺得值得, 或者賣出咗去我可以買更貴嘅figure, 咁點算炒哩? 我犧牲咗我鍾意嘅FIGURE wo, 有時金錢同空間嘅限制, 無法啦。 買出去得返嘅錢都係買返新嘅HT, HT先係大贏家!
相對來講,如果一個舊嘅我感覺到唔鍾意咗嘅FIGURE, 要我洩用兩個FIGURE換一個新嘅我都感得OK wo, 我唔希望賺, 有賺有洩打和已經好開心啦!   "
回復 35# win2094

很喜歡會死慳死抵都賣一兩隻絕對係“狂熱玩具收藏家”
有一百用咗九十買咗玩具都算係狂熱,之前我讀書時候買MCFARLANE SPAWN用咗我大部分零用錢, 我諗返起死慳死抵都買都好狂熱!

如果你玩咗10年, 收收賣賣我估你都可以好多, 2014係我收玩具第11年啦!
回復 46# thespawnx

大大真有心逐一回復,我所指的真理就是你果句啊“大家都有自己取向,互相尊重”

所以話自己喜歡就可以了,不用向別人交代,只要自己喜歡就可以了

話說回來,得閒攞返N年前的FIGURE出來欣賞下都有另一番風味,又會體會到技術的進步,無可否認HT是替我們實現夢想的公司,看看MEDICXX,睇返幾年前都係咁上下貨仔,不進則退,尤記得當年大家熱烈追捧日本貨...候活是有眼光的,初初做衫,跟住做軍事,市場差不多死前又轉營電影人偶,進化到另一層次

不過好似畫咁,如果是創意藝術,一百年都不變,但如果追求像真,技術不斷變,大大都要有心理準備繼續2.0, 3.0......對於喜歡的角色我又唔介意佢係咁改版,好似星球大戰玩左幾廿年咁,現在我認為水準未令我滿意反而唔買,用行動話佢知,BATMAN就是一個例子,DX12人人話正,對於我呢個半桶水的愛好者仍不滿意,估唔到又俾我等到QS001,可算是幸運吧,最後再強調我十分認同你“互相尊重各人想法”的,新年快樂,大家繼續抱積極心態去玩人偶吧

回復 49# 交叉人

講真,當我買咗又最近再次後追返MARK 3, 我唔講佢嘅DETAILS同現在嘅IRON MAN比, 佢始終係HT第一個IRON MAN,擁有返都幾有紀念價值同回憶當時嘅感動!

講到HOWARD, 我係當佢係玩具界嘅偶像, 狂熱到個仔都叫HOWARD!!!

2014 快樂!!!
我好鍾意ht 的玩具,但我有老婆同仔要養,玩唔起…………
恭喜你玩到咁多好野,我連只一隻iron man 都無能力買…………