Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 仲有一日就2014, 回顧吓我2013收藏 (同對HOT TOYS個人感言 2.0)

Hot toys 的價錢合不合理好難講,因為我哋唔知到佢用咗幾多錢買版權。我自己有時覺得佢抵買因為買散件自己砌都要咁嘅錢! 但係回想現在嘅散件價錢亦都已經屬於炒高....
睇番其他細廠出原創但無版權或者係歷史人物的 figure,定價大概$700至$800,咁我假設如果hot toys每隻用咗$500買版權費,咁價錢就為之合理吧...但版權係咪咁貴呢,又唔知喎....
我對1/6只要求頭雕像真,衣服物料好,配件豐富,唔好加或改小小野又一個ver. 宜家ht 出品,小人訂既出得好好,多人訂就走晒樣…
我認為玩具狂熱是見1隻買1隻, 入得勁開心的人.
我熱愛rider 1號, 唔理咩品種, 見1隻買1隻. 果幾年日圓4算我仲打孖咁入. 現在已過萬隻.
呢幾年, 收入少左, 玩具貴左, 無孖入, 更要嚴擇. 有時見下回出得更合自己心水, 真係會激氣.
真係鍾愛又負擔到米再入LAW~
日日都有新人入坑, 出增強版是無可口非.
我唔係炒家, 但有時會賣D唔合心水的野走. 洩都無法.
HT有心做的確可以好好
但hea都可以好hea,最近隻elder predator唔係比人少爆都唔肯改面相
看完,小弟要養家無咁多錢玩 FIGURE 很喜歡會死慳死抵都賣一兩隻,相信不是樓主講的“狂熱玩具收藏家”:45:
我會簡單D看再版又再版的目的係為左吸收多D新手入坑
HT產品係賣完就算,年年有新人增長,唔出2.0/3.0又點吸收呢D人落坑呢
等如我DX01都未知係乜
到出Dx11因為佢我先玩ht,之後就中左十幾張訂單了
回復 5# jamesjames

想HT 2014可以令我買佢D玩具更開心,感覺物有所值同有誠意. 希望唔係妙想天開啦
回復 6# Gretzky99

100%贊同, 唔介意新版本但係要有誠意, 誤好揾笨!

但係獨家版權真係大 X 晒
回復 7# 次所_舞次子

你啱,我都無講我係真正嘅玩家, 我講明係狂熱玩具收藏家, 可以係鍾意分享亦可以係鍾意晒一晒自己既姐果種
回復 8# seals

有見地嘅一個reply, 我同意大大嘅提議

其實HT每次出figure都出一定數量,但不對外公佈,賣哂先再公佈收訂再重做,可以打擊炒家,玩家及新人又唔驚無得玩,一舉數得!
回復 9# toys991

有一直玩IRON MAN嘅都覺得係技術上完全偷懶退步, 最悶嘅係因為換件嘅因素價錢變高咗!
回復 10# jellyjerry

大大講得啱, HT唔算貴但係唔算便宜, 我可以講一般都合理, 但係同樣嘅嘢要買幾次先可以集齊一個我覺得完整嘅版本就幾貴囉
回復 12# 上帝

上帝師兄,  多謝你啊, 你post嘅四格玩具相好正啊!

HAPPY 2014

回復 18# 特級豉油

師兄

我已經解釋唔係反對出2.0, 但係誤好咁搵笨, 加多啲誠意同創意, 咁2.0 我會好樂意俾錢嘅

我所為嘅炒家係令到啲新出嘅FIGURE無晒現貨, 一出就用高價賣, 當玩具係投資工具! 令我哋唔可以等現貨, 迫住要訂, 就算係覺得HT價錢set高咗都唔可以考慮到見到現貨先決定, 因為可能已經中炒咗!
我覺得你keep住好舊嘅FIGURE用高價賣唔算炒, 比如你好鍾意300 SPARTAN KING LEONIDAS, 如果賣原價攞返嘅錢先都買唔到一個新figure, 因為新figure價錢起咗, 咁我自己keep咗算啦返正我鍾意。 如果有人用一個半或者兩個figure同我交換, 我可能可以考慮同覺得值得, 或者賣出咗去我可以買更貴嘅figure, 咁點算炒哩? 我犧牲咗我鍾意嘅FIGURE wo, 有時金錢同空間嘅限制, 無法啦。 買出去得返嘅錢都係買返新嘅HT, HT先係大贏家!相對來講,如果一個舊嘅我感覺到唔鍾意咗嘅FIGURE, 要我洩用兩個FIGURE換一個新嘅我都感得OK wo, 我唔希望賺, 有賺有洩打和已經好開心啦!  

大大講無錯, 現在HT係無對手, 但係如果唔打擊細廠俾佢哋賺到第一桶金好可能將來會買license同一HT爭市場囉
針永無兩頭利,經營者也有自己立場,我同意大大嘅講法! 我寫我嘅感言希望HT可以係將來取得一個平衡,可以照顧到更多嘅玩家同賺大錢
回復 19# hawker

電子野同玩具唔同樣, 唔可以相提並論, 又其係電影玩具, 佢包含咗我睇電影嘅回憶, 感動同故事背景。 所以希望會得到一個更接近地電影嘅原創版本.