Toysdaily 玩具日報

查看: 12180|回復: 50

[個人收藏] 仲有一日就2014, 回顧吓我2013收藏 (同對HOT TOYS個人感言 2.0)

有一日就2014啦, 來個集體回憶先, 有賣有買
今年賣較少咗但係買大咗

2013 MARCH

之後入咗

AMBER係超級死貨, 40% OFF

為咗完成HALL OF ARMOR, 後追MARK3

賣咗 1st release後悔, 再次追返TUMBLER 2nd release & batpod 2.0

仲有BATMOBILE 1989盒太大唔可以攞返屋企,所以留咗喺OFFICE, 等新大櫃做好先可以返屋企

需要新櫃比呢啲巨物!
我第一個EB! 呢次最終比阿BILL說服咗!

入晒2013所有COSBABIES,

我嘅COSBABIES大軍!

2013最後一入

關鏡影相太暗

開鏡影相好啲

thats' all

分享2012新加坡動漫節, YULLI給我嘅親筆簽名

冷卻咗好一段時間, 最近又對收玩具有返D狂熱. 但係我睇見最近HT嘅MARKETING策略實在忍唔住想發表個人感言.

有興趣了解HOT TOYS個人感言 1.0可以睇返
http://toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=185829&highlight=

坦白講HT係我之前最欣賞嘅figure公司, 我到現在都覺得佢嘅DETAILS加價錢係算OK嘅, 雖然越來越貴, 身為消費者唯有嚴選囉
但係HT近年嘅MARKETING真係有D頂唔順

第一
HT比我覺得佢在figure放面嘅創意大大減少。 又或者佢地已經有新嘅技術但係會留力等到有細嘅製造廠出先攞出來打擊對手,
e.g 1/4, DIECAST, REMOTE CONTROL, FLEXIBLE FIGURE STAND, DIORAMA e.g HOA, BAT ARMORY. 呢啲新嘅因素到係等其他製造商出HT先追擊
我仍然其待植髮嘅HT JOKER DX 3。0 我好懷疑HT已經有能力出更好嘅FIGURE但係留力比將來等有挑戰者先出來打對手. 但係到時我嘅JOKER DX 2。0應該點處理哩?

第二
reissue可以講已經完全唔顧之前買家嘅FEELING, 可以一模一樣再加更好嘅配件. 頂!有種覺嶺嘢嘅感覺, 我應該等吓呢個版本先買啦!
大哥啊,HT你以為你啲玩具係廉價玩具咩!我可以奢侈到同一樣嘢買你幾次。 我祇想簡單咁收玩具,但係你嘅市場策略好到要我估估吓會唔會買到一個啱嘅版本.
有時攪到我要賣現在嘅版本, 又要post上網買賣。 再order新版再等出貨! 好鬼麻煩啊!

第三
同一個角色出幾個版本, 之前我玩HT時DX01, two face, bank robber, marcus等等一個角色可以display幾個做型, 而加價錢高咗但係一個角色出幾個版本,
TONY STARK, THOR 2。0, T800 DX..., 勁吸玩家水! 可以一個版本出完嘅,都故意分開出幾個. 之前HT啲玩具狂熱唔見晒!

第四
吓吓都換件, 之前嘅DETAILS無晒, 比較MARK7同MARK6嘅DETAILS 你就明白, 又比你多一個藉口賣我貴D

第五
跟大大嘅地台同大堆無關嘅配件, 有時想純粹收隻figure都迫住食埋d一年都唔用一次嘅配件, 又再比你多一個藉口賣我貴D! (呢點我知道好個人, 有D人鍾意大地台同超多配件)

第六
仲有唔知到咩標準要將D角色做限量版? 如果你問我,最好同有誠意係嘅版本係Batman/ Bruce Wayne (Batsuit Begins Version), 就算我已經有TDK ORIGINAL COSTUME, 我都好想入,
其他唔係唔好, 但係一限量版就好貴, 我鍾意Angelica, Jim Gordon同 Joe Colton但係個價錢我個人認真難接受, 點解唔可以出普通版哩? 無市場? 呢啲角色應該歡迎過NOLAND, NEW GOBLIN掛?
限量版本應該係好似SECRET PROJECT, REPAINT WAR MACHINE, MIDAS, Batman/ Bruce Wayne (Batsuit Begins Version).,至少我唔買限量版我都可以買普通版啦, 但係現在祇可以買我個人覺得好貴嘅限量版,
我嘅ANGELICA啊!!! 怨念!
有錢想買果個限量版角色點知又要抽籤又要排隊又要限制地方性最後仲要俾多D錢! 點解要玩到D玩家咁辛苦哩?

第七
HT比我嘅感覺係佢利用LIMITED同COLLECTIBLE去推HOT佢嘅products等炒家同新人覺得HT嘅嘢係LIMITED同係COLLECTIBLE有保值同升值能力, 所以新人貴咗都高追, 玩到D新人同錯過嘅玩家吃炒價, 大家都知道HT用呢D字來CONFUSE炒家同新人, 事實係LIMITED同COLLECTIBLE?
不過近來較小見到HT用LIMITED咗, 用COLLECTIBLE會普通啲. 所以HT都注明係收藏品唔係純粹玩具。 HT係有心要人連想到限量同收藏價值嘅
玩咗有一頓時間嘅玩家都知咩事啦。 當HT嘅某係列熱咗之後, 佢又唔想睇見玩家高價係拍賣網賣HT嘅hot products, HT就會REISSUE或者出新版本來賺炒家同新人嘅錢, 所為嘅LIMITED同COLLECTIBLE係完全地無意義嘅, 之前我已經講唔該唔好再用呢D字來混淆新人.
但係HT到今時都繼續呢啲手法, 好爛頂
HT呢啲市場策略用得好好, 但係攪到我呢啲玩家嘔晒血, 買玩具都要估估吓會吃炒價或者自己嘅玩具插水真係麻煩
因為多得D炒家炒新貨, 攪到我唔知道應幾時應該PO或者應該等插水貨. 好似AVATAR同IRON MONGER咁如果呢兩個我唔PO等水插水貨我可以慳返嘅錢足夠買一多個FIGURE, IRON MONGER嘅DAMAGED問題真係sad, 呢隻嘢都唔cheap㗎
大哥啊,HT你以為你啲玩具係廉價玩具咩!咁嘅價錢有問題同插水, 插20-30%你估我唔心痛同後悔當初PO咗, 其實我都擔心我訂嘅IGOR會唔會插水哩? 我個人覺得IGOR真係好貴, 但是唔想食炒價唯有訂囉
如果你想講我當時願意PO就證明係值得嘅跟本唔需要care插唔插水。 你錯啦!, 好多時我PO係因為我唔想食炒價, 如果有現貨我願意比正價, 唔代表我覺得PO值!
不過都因為炒家我先有機會執吓插水貨! 對於炒家我真係又愛又恨, 好鬼矛盾

我個人覺得最好無人炒HT! 早遲入都同原價無咩差異, 有閒錢就買唔使追住訂
HT有種嘅就直接宣佈2014邊D人物會REISSUE or 新版本2.0, 好似會唔會出TWO FACE 2.0 等我哋唔使估估吓, 咁就一定無人會高價買D舊嘢, 細廠都唔敢出山寨版, 但係我估HT唔會囉, 因為HT需要拍賣網同炒家幫助攪熱佢D figure.
因為唔知道會唔會返出,所以新人同錯過嘅玩家會後追, 有市場就有價, 價值就升, 拍賣網就炒,HT見到有市場就返出!賺炒家同新人錢!

*註明我係度講嘅炒家係個D一人買幾盒同買咗返來當投資玩都唔玩keep Mint in Sealed Box, 一心祇想轉手以後高價賣賺錢嘅

我時常系TD睇到一啲FEEDBACK講
玩TOY玩到咁痛苦同抱怨不如唔好玩
價錢唔啱唔好勉強, 無人迫你買㗎,
咁多要求, 有本事自己出啦

我相信講呢啲嘅都唔係狂熱玩具收藏家, 佢地唔可以理解嘅, 祇可以講我哋唔啱CHANNEL, 我嘅感言係同一樣有強烈擁嘅慾望加追求更多細節同像真FIGURE嘅玩具收藏家分享交流,
都希望在自己能力下擁有市場最好嘅版本作為對玩具收藏嘅狂熱!

我都唔係一味插HT嘅, 我都多謝HT比到我嘅收藏樂趣同滿足感
佢都出咗好多無咩其他公司敢出嘅勁嘢! BATMOBILE, TUMBLER, IRON MONGER, 實現咗好多玩家嘅夢想
我唔係HT CEO無佢咁叻, 亦都唔知一間玩具製造商嘅內部運作係點, 考慮咩市場同商業因素, 但係知道CEO要賺錢先可以係將來出更多figure比fans
我祇係簡單從一個喜歡收集電影玩耍嘅人嘅覺度去睇, HT博命賺錢代表HT會繼續生存, 我都希望HT會繼續生存所以我繼續有FIGURE玩, 間中HT都會出吓啲冷門同高難度嘅嘢比FANS嘅
我講咁多都希望HT照顧吓我哋啲玩家嘅感受同血汗錢, 我願意買你嘅TOY但係唔希望你當我傻蟹!
用現在最好嘅技術用心做到最好嘅版本同創新先我希望睇到嘅HT, 有時EB嘅阿BILL返而真係比到我呢個感覺, 所以我買咗佢嘅1�4BATMAN同 T-800 bd, 期待EB嘅1/4 ROBOCOP
如果HT唔係用以上我所提嘅幾點來吸我嘅錢, HT依然係我2014值得期待嘅一間FIGURE公司

祝各位2014收玩具更多享受同樂趣!新年快樂

my blog: http://leecheekheng.blogspot.com
facebook page
http://www.facebook.com/photohottoys
http://www.facebook.com/minicosbaby

其實你有冇諗過,作為一個 "狂熱玩具收藏家" 既條件係咩 ?
有錢,就可以,咁有咩值得去成為呢種人 ?
如果你係一個玩具攝影師,或者好似郭子健咁勁整套 stop motion movie 出黎,
你玩玩具都可以有自己既價值,否則,唔好太沉迷,人生玩少好多其他野。

仲有,自由市場點會冇炒家,咩野都有人炒,你冇得對抗既個呢自然現象,
睇開 D 就算啦,放下先自在,身外物 jer 咩都儲齊會飛天咩 ~

比你甘問真係考倒我, 我可以講玩玩具已經成為一部分嘅生活, 唔關有唔有錢, 你有一百用咗九十買咗玩具都算係瘋狂,之前我讀書時候買MCFARLANE SPAWN用咗我大部分零用錢, 我諗返起都好狂熱!
咩都儲齊唔會飛天, 但係有時儲唔到一set會有遺憾
大部分都贊同師兄說法

只係值髮我有小小意見,值髮當言係比較靚,不過係咪咁多玩家會用很多時間同隻公仔梳頭?
自己個頭都無咁好心機啦

我自問又無呢度的師兄咁好心機 ,亦無咁好手工, Sarah conner t1000我完全做唔到好嘅髮型

值髮係比較美觀,但係只係係幾位師兄手上,比着我就真係........

只係個人意見{:1_197:}
睇完,但真係唔知想表達乜?
老老實實,我唔介意 HT 做 2.0, 3.0, 3.5. 4.34, etc.

但係可唔可以唔好咁搵笨? (Captain America 係 perfect example)

講創意, HT 一直都無

而家連誠意都欠奉

獨家版權真係大 X 晒?! :blame:
頭像被屏蔽

我都玩了好耐figure,由GI Joe medicom Drogan 21st BBI EB HT玩了20年有多!
講真若果無HT,就無咁多高質Figure玩,真係要讚賞Howard,當年他的理想也一一實驗了!

但當年HT資金少,要用預訂方法來吸取現金,及評估消售量是可以接受的,因當年我哋都習慣了用此方式訂Medicom d figure。

如今時移世貿易,HT如今成為了全港,甚至全球的Figure界的一哥,也是香港的品牌,仲要用這種方法去收訂,有點兒過份!

其實HT每次出figure都出一定數量,但不對外公佈,賣哂先再公佈收訂再重做,可以打擊炒家,玩家及新人又唔驚無得玩,一舉數得!

最後我想提提,HT出figure時,請多一點專注Figure本身嘅質素,如面相,衣服及質料等,至於一些小配件,就留給細廠吧!
當年我第一隻HT是mk3,一開盒果下,嘩!好精細,又多機關玩,大肶彈夾內置,可一按彈出黎

而家隻mk7? 乜Q野都要換件,係技術上完全偷懶退步
睇完師兄所言, 有關誠意同市場策略方面十分認同, 不過作為一間玩具生產商, 生產一個figure真的不簡單, 單是配件的模具及服飾製作的成本都不少, 你要知道一隻figure的服飾同配件大部份都不會重複的, 每次生產頂多1萬幾千隻, 1隻figure如果不賣1-2千真係好難圍皮, 講真家下bandai的大廠出的普通公仔玩下手都要5xx起啦, 計起來玩hottoys真係唔算貴, 如果咁都話貴就不如以後唔好買玩具了.
只要你認為你買既產品係值既,你又何必介意之後跌價或炒價,除非你係炒家啫。
新年快樂呀thespawnx師兄!謝爆櫃分享:$
寫一篇咁長既心聲睇得出你對H記既苦心!
我都希望來年H記會更加進步!咁我地先會繼續乖乖俾錢:he:
有錢多好!!!{:1_197:}{:1_198:}{:1_228:}:38::63:
Thanks for your details sharing. Agree most of your point of view. Hope HT improve to serve the real toy player better in 2014! Anyways, happy new year to you all!{:1_239:}
感謝師兄嘅苦心!
文章雖長,但對各項論點均完全認同 !