Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] 仲有一日就2014, 回顧吓我2013收藏 (同對HOT TOYS個人感言 2.0)

感謝師兄真心分享!

HT開始玩組合,番製舊野加新出,對我來說喜愁參半——睇下中唔中己買人偶。不過,總算是歡迎組合,價錢平D!
HT人偶價錢確實只可說合理, 有愛的話都照訂! {:2_254:}
個人覺得這種看法太過一廂情願;推岀商品講求市場價值,有市場 version 10.0都可以賣斷市,無的話 ver. 1.0也可滯銷,想他「不搵丁」就只有令市場不接受,誰有這本事?樓主也說賣岀舊版本訂新版本,多角度看也因為「心癢難敖 」,銷費者心理沒辦法,那生產商為什麼放過機會?

至於「炒家」都只是應市場需要才銜生岀來,跟炒樓一樣,無恥?假若自己物業市價比買入價高岀幾倍,有誰不動心?有誰會以當年買入價,於今日原價賣岀?危樓都要政府以同區樓宇市值「回收」;同樣 hottoys 商品全球那麼多人願意高價接貨,為什麼會沒有「投資者」?不支持這做法就只有自己不助紂為虐。

只於什麼打擊對手,樓主想太多了,無對手何需打擊呢?植髮問題相信跟生産及效果有關,至少復仇者 blackwidow,沒多少人梳得比官圖好,官方實物也跟真人相差一大截,這亦是我沒訂之原因。

針永無兩頭利,經營者也有自己立場,沒有人會不惜公本為顧客短時間打造「藝術品」,而只收"蔗渣"價錢吧?看開一點吧!
玩玩具我真係唔會諗到咁復雜,理得佢會5會出新version
見到愛又有$便訂
如玩電子野味更加唔抵玩,如咁諗的話
回復 19# hawker

好認同
如果樓主見到乜乜ver幾就炸型, 咁你玩電腦果D死硬
回復 19# hawker

呢個簡直是真言、真理,喜歡便買,就如唉風,直頭唔駛估都知不久將來有新型號,咁究竟等落去等到無人用不會再出新款定早買早享受話之佢?我認為我現在仲display威龍都唔失禮,當年是領導者,最重要是我喜歡,display給我自己睇,不需要其他人認同
師兄有point!
我自己係HT超新手,從第一隻MK7炒价入,再高追War Machine特別版,之出嘅iron man都有入,因為唔想再挨炒价! 坦白講我對佢哋嘅市場策略都有怨言,但最終都係一路鬧一路幫襯...誠然佢哋D產品係出眾嘅,但貨期就真係.....我成日同自己講唔高追舊嘢,但最近發覺都係敗嘅!
最後想講係: 好怕俾老婆摷到HT果疊訂單....
無論如何這都是大大自己的分享 post,每人也有其喜惡或想發表的意見,不喜也罷。{:1_208:}
對比其他玩具,12吋真係好像真,而且都係另一個境介.....
但多數12吋都有時間限制,出新版都好D,溶膠溶皮先死得.....
多謝版主分享,玩玩具最緊要開心同量力而為,其實有玩具玩已經算是福氣了!

有錢 , 有時間 , 有心情 , 玩到自己鍾意既玩具 , 已經係一種福份 , 又何必咁緊張 ? 我買玩具只有入無出 , 所以我吾會理之後價錢升定跌 , 更何況訂既時候係知價錢 , 當時一定係合心意合價錢先會訂 , 當訂單變成實物 , 拿上手既感覺係無法以筆墨黎形容呢 !!!
對一間公司而言,已經沒有什麼,熱血或狂熱好講了。
有錢 , 有時間 , 有心情 , 玩到自己鍾意既玩具 , 已經係一種福份 , 又何必咁緊張 ? 我買玩具只有入無出 , 所 ...
dvddvdhk 發表於 31-12-2013 10:10 PM

尤其是等了又等,終於訂單變實物,又或者本來預q4岀,突然q3就有,都幾興奮 XD
Superman 我還未捨得入櫃
師兄有point!
我自己係HT超新手,從第一隻MK7炒价入,再高追War Machine特別版,之出嘅iron man都有入, ...
joehui 發表於 31-12-2013 05:07 PM

哈哈哈,最後個句好正!!!!!:71:

睇完感言1.0同2.0,我覺得師兄你唔係不滿出太多2.0,而係不滿HT無出你鍾意果隻嘅2.0。
Reissue咪就係令到大家都可以用正價去收玩具嘅簡單方法,Bandal都成日再販,
而所謂更正嘅配件喺其他有第一個版本嘅人眼中都可能係無關配件,根本可以不入。
你唔鍾意玩具被炒,但係你就用唔錯嘅價錢賣左出去(喺1.0提到),我估你所謂唔錯嘅價錢唔會係原價掛?
你對玩具咁有熱誠我估你都唔會賣全新掛?我覺得玩具係二手仲要高過原價放出去,唔可以話你係炒家,不過都冇資格話炒家唔好囉。
HT嘅生意手法都有佢嘅問題,但係唔係有咩都怪晒佢,可能係自己年紀大左,對玩具無咩熱情,又或都係有錢左,對太易得到嘅野唔珍惜。
玩具對我嚟講重點係玩,當然唔會好似細個咁用兩個玩具嚟對打,而係會放喺書枱,辦工枱,隨手可以幫佢轉個pose,
煩忙工作中望一望可以舒緩一下心情,唔係買得多藏得多就係狂熱。而家我係覺得你想用一生去追求一件完美嘅玩具嚟擺,
但係你會錯過左好多唔完美但係好好玩嘅玩具。