Toysdaily 玩具日報

查看: 54651|回復: 31

老朋友~獅子柯柏文~

今次介紹的是1998~1999年特種變形勇士第二輯(beast wars II 全43話)中的博派總司令~獅子柯柏文Lio Convoy~我很少玩具會買兩隻的,只有好小數的例外獅子文是其中一隻,我有他兩個版本一個是今次介紹的當年變形金剛電影上影時推出的”光輝版”,而我擁有的另一隻是原色版,不過原色版在較難找地方(睇過上一篇的應該估到問題)下次有機會再介紹.

今次的玩具跟特種變形勇士第一輯中的猩猩文一樣機關重重,獅子文在機械人形態時手臂有可以彈出的長爪及可以發射飛彈的機關,左胸可以打開看到博派心臟,獅子形態時可以按制去張開口,獅子鬃毛打開後也可以按制旋轉,頭頂兩個飛彈位都是可以按制彈開的.外型上今天回看仍然覺得不錯,獅子及機械人形態之間的平衡度非常好,兩方面都相當自然,活動能力也很不錯,勉強可以做到蹲下姿勢,雙手除了因為兩肩獅子頭及尾限制了一點活動範圍之外都活動自如,腰亦可以轉動.變形結構亦頗為特別,不過好難用文字解釋還是看相片清楚得多.
整體來講以當時水準是很出色的一件玩具或者在今天來看也態是,外形出色,不俗活動能力,最重要也是現在玩具最少見的就是各種機關設計,還有一點堅固性今天的”玩具”同樣少見.當然跟RM(小的那一隻)比較,RM版技術及造型上更好,但原版是當年原創的,所以我還是認為原版更好一點,喜歡變形金剛朋友現在他的身價還不太高,有機會找一隻來玩一下吧!

獅子文是已經塵封多年的玩具,也是我第一次介紹舊玩具,今天再一次拿出來玩發覺現在的玩具跟之前的”味道”上有點不同,以前的趣味性會多一點,有些機關,飛彈等小玩意,現在再拿上手玩時我仍然樂在其中,反之現在太多玩具外形是很靚,買回來開開心心地幫他影相,但之後呢?我手上已經影了相又未介紹的玩具有十多款,原因是想不出有什麼可以寫…..
找他出來的時間同時找到不少其他舊玩具,有機會會一一介紹這些老朋友!

[ 本文章最後由 warxv 於 25-4-2007 10:41 AM 編輯 ]
暫時未開始學玩獸類TF,而獅子文會比較喜歡RM版,細細隻都好夠玩啦!
不過都多謝分享:$
相反我想睇返d卡通....如果香港有就好啦:no:
I have no choice to highlight this kind of great post that with hearts!  Brother Warxv, please carry on!  :)

[ 本文章最後由 Douglas.M.Saint 於 24-4-2007 09:13 PM 編輯 ]
原文章由 SARU 於 24-4-2007 07:46 PM 發表
暫時未開始學玩獸類TF,而獅子文會比較喜歡RM版,細細隻都好夠玩啦!
不過都多謝分享:$

但係呢隻大版真係唔錯
真係好掂......:)不過未見過實物..:cool:
原文章由 destiny 於 24-4-2007 07:48 PM 發表
相反我想睇返d卡通....如果香港有就好啦:no:

我都係呀 想睇片多d先:$:$
細個時都好鐘意佢!因為個design實在太型!竟然有得電動?!
好似出過Q版變型?
金色好似幾型咁喎:shiny::shiny:
有冇儲埋黑色?!... 我覺得可玩性最高既野獸老變係呢代, 設計真係好好, 關節又實淨:)
is it me or was there no beast wars II in english, cause i think in american they moved from beast wars to beast machines.... i never saw lio convoy although i really wanted it back then...
正野呀, 不過對於我, 都係猩猩文同象文毒d:DD:DD
佢同恐龍登都o係o我o既送別名單上...但到今日仲o係度...
SARU 兄:
rm版技術成熟多了.

destiny,手手 兄:
我都想睇.

Douglas.M.Saint 兄:
多謝!多努力緊了!

九十九 兄:
技術上rm版係好d同靚仔d,不過大版當時係"原創"的所以我已經認為非常出色了.

wayne 兄:
這一隻市面應該還有不少的.

Horus 兄:
那不是電動來的,只是按制之後會轉幾個圈的設計.Q版是有出過的,好似係食玩.

cchong420 兄:
我喜歡原色多d.

mark6 兄:
黑色?好在沒什麼印象,如果唔係又買多隻了.

Johnny 兄:
記憶所及是有beast wars 2的..我意思係美版..好像沒有跟beast wars及neo合併的...

jackstraw鼻屎佬 :
我最喜歡的是猩猩文,他也是當年最佳玩具之一.象文就一般.

HIT.gms 兄:
點解要送佢地走??
介紹的很棒!!!

感謝分享!!!!:love:~:love:~:love: