Toysdaily 玩具日報

查看: 17273|回復: 22

[玩具報告] TF PRIME - SDCC限定 柯柏文

二百幾蚊買個盒!!
限定永遠都有呢個威力
今日上HB見到, 都諗左一下, 但結果都係買埋, 一來早買早享受, 二來...個PACKING又真係幾開心..
同場亦見好多朋友一盒盒咁買走
勁!
先睇睇個盒....

好豪華既....盒, 內部其實無乜野...
我對PRIME既理解係 - 動畫版既電影版
設定基本上係將MOV風格ANIMATE化
另外, 亦有好重HERO味道
題外話, 當年ANIMATE前身其實係有個叫TF HERO既企劃
不過扭轉左變成ANIMATED
當中幾件PROTOTYPE非常似今日見到既PRIME玩具
可能都係其中一個設計原點

車MODE, 一睇已經知係電影版既Q版形態
重現得好好
車體好完整
但要講唔OK, 都係支槍好唔夾咁硬裝後面
ANYWAY佢都有插TRAILER既孔, 唔知又有冇3RD PARTY打佢主意?

尺寸 - 比想像中細
變形!!

變形設計比預期複雜
概念上其實同M3 V 文大同少異
但具體結構非常有趣
值得一變再變
同M3系列一樣屬於複雜但不難變既設計, GOOD

人形我自己幾滿意
對比返設定, 其實都做得幾似
心口部份設定本來如此, 都好難怪佢
手長亦係PRIME風格
最緊要係可動, 造型靚唔靚
我覺得兩方面都好好

全身基本關節都有齊, 腰可轉, 如果拆開背部兩塊版, 仲可以轉到180度以上
手無左M3 V 文兩個車輪, 好玩好多

叫做有少少問題係因為變形設計
肩關節位置錯錯地, 所以舉起手黎有少少唔自然
不過一般玩POSE都無問題

老實講唔係自己心急真係唔會入咁貴既限定
遲下大把貨
不過要等M3玩具完晒, 都下年3月了...咁半年時間
又係咪值得多俾2百幾? 好好衡量一下吧XD
好特別個盒:71:..............
個盒我都好想要阿!!!!!但咁岩糧尾....
高可動~ 比例唔錯~ 幾好:71:
等v class,雖然呢隻ok, 不過價錢已經等同一隻v class 了,還是等等吧!
好圖好介紹 :71:
the box is huge and the prime is small
提一下, 呢隻會有大貨boxset
一文一麥連3隻人類既figure
但隻文有冇唔同就唔太清楚了~
提一下, 呢隻會有大貨boxset
一文一麥連3隻人類既figure
但隻文有冇唔同就唔太清楚了~
L-U 發表於 29-8-2011 12:13 AM

隻文無唔同,都係d class。而11用會出wave1,有v class文,人形更好,有刀有槍,所以我唔買e隻,我等v文。
ps:根據消息wave1一盒有3件文,應該無得炒!
隻文無唔同,都係d class。而11用會出wave1,有v class文,人形更好,有刀有槍,所以我唔買e隻,我等v文。 ...
benedict 發表於 29-8-2011 12:21 AM

但V CLASS 鐵皮炒硬!!
但V CLASS 鐵皮炒硬!!
gumng 發表於 29-8-2011 12:25 AM

我又無乜所謂,我target係v class op同 d class bee
2 魚左右?
我又覺得 ok wo, 齋買個盒已經抵番晒 la...嘿嘿
不過, 車型唔係咁差 ja, 我覺得比動畫版好好多, 可能觀點與角度
2 魚左右?
不過, 車型唔係咁差 ja, 我覺得比動畫版好好多 ...
36韜 發表於 29-8-2011 12:28 AM

個價應該係4魚,我估樓主係話個盒2魚+一隻2魚的d class,所以=4魚。hb鉛筆係賣4魚。
2 魚左右?
不過, 車型唔係咁差 ja, 我覺得比動畫版好好多 ...
36韜 發表於 29-8-2011 12:28 AM

係OVER 3半WOR!!
回復 13# benedict

4 魚 :50:
hb 果然有一手...
4 魚呢盒野, 有保留...