Toysdaily 玩具日報

查看: 14480|回復: 17

[詢問] 新手RG SF上色一問

想幫隻SFd骨架上金色, 但係係咪上左就會好易難?
同埋我新手冇噴槍果d, 諗住買噴權, 各位Ching有冇邊一隻金色好介紹?
同埋我應該成版噴, 定係遂件噴, 定係砌左個骨架成個噴呢? THX:64:
sorry新手平時唔上色唔消光今次想試下所以多d野問
我都上左色無事,記得一定要遂件噴
如果你想買噴罐可買群氐9號/手油Gaia no.124(記得攪混)
同埋之後記得上一層消光/光油作保護就可以了
我都上左色無事,記得一定要遂件噴
如果你想買噴罐可買群氐9號/手油Gaia no.124(記得攪混)
同埋之後記得上 ...
mokfung1985 發表於 30-11-2013 01:55 AM

請問消光係咪砌好哂成隻噴?
咁樣會唔會令到d金色冇咁光
同埋消光呢全消定半消好? Mr Hobby/雙星油係咪要配番唔同消光?
sorry又咁多問題:42:
我一般用開群氏,不過建議係上金>待乾>滲線>待乾>光油>待乾
小弟係咁做的:)
另外如果想滲線小弟就用啡色,效果比黑色更理想:)
仲有,消光/光油都逐件噴,同埋消光會令金色冇咁金,所以今次用上光油了
仲有,消光/光油都逐件噴,同埋消光會令金色冇咁金,所以今次用上光油了
mokfung1985 發表於 30-11-2013 04:11 PM

THX Ching! 第1次上色好多野唔識
pekachu 發表於 30-11-2013 05:37 PM

傻啦,分享下啫:DD
小弟都係問下問下試下試下試出黎呢:)
pekachu 發表於 30-11-2013 05:37 PM

如果ABS件記住洗件,唔係唔多上油
如果ABS件記住洗件,唔係唔多上油
big_fish 發表於 30-11-2013 07:48 PM

請問ABS件係?@@小弟唔多識呢d術語:42:
同埋應該點洗? 就咁用水洗??@@
請問ABS件係?@@小弟唔多識呢d術語
同埋應該點洗? 就咁用水洗??@@
pekachu 發表於 30-11-2013 09:18 PM

說明書有寫用料,如係ABS樹脂料面會有油分.
要用水加小小清洗剤(我用紅威宝)浸一個鐘去油.
說明書有寫用料,如係ABS樹脂料面會有油分.
要用水加小小清洗剤(我用紅威宝)浸一個鐘去油.
big_fish 發表於 30-11-2013 11:31 PM

唔該哂Ching, 等我試下先:64:
請問個"屎金骨架"使唔使上底灰? 還是可直接上金色?

但ABS膠是不能直接上色,油漆會令膠"脆化" ,
(ova版 mg新安州 就是標榜骨架用料由abs改為可直接上色既ps)
除非你先上底灰,之後才上色。
另外用噴權的話,噴漆要注意距離不要太近,開始時第一下不要直接對住件parts,之後順一個方向(左至右)去噴,待乾透才可上第二層。
回復 13# tony2013

謝謝, c hing 提點
回復  tony2013

謝謝, c hing 提點
hon8815 發表於 5-12-2013 08:34 PM

官方教學XD
hxxp://main.kotobukiya.co.jp/special/special/abs