Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] 真心感動呈獻 NECA 18” Pacific Rim (第四級怪獸海量圖)

今日睇完碟

有誠意的戲, 聽講花很多錢做, 但CG畫質似係 B grade 片, 好多暗位。  但唔排除係DVD質素差, 引人買blu-ray

男主角同男配角個樣一樣, 女主唔唔夠靚, 不過可能要考慮武打的說服力。

Anyway,  故事不錯, 雙人系統有心思, 為千篇一律的打怪片帶來新意和深度。

我有18吋 ironman,  所以明白呢隻野的感動!

就係有質感, 縱使detail 無 得同HT 比。

呢套片未至於要我死忠, 但亦要運用理智才可忍手唔入。

但若果3A 出, 又感者 Pi 出合金版, 可能忍唔到。

另外除了主角機,對  4手 機械人, 同大鐵人18號有興趣
今日睇完碟

有誠意的戲, 聽講花很多錢做, 但CG畫質似係 B grade 片, 好多暗位。  但唔排除係DVD質素差,  ...
mushroom 發表於 28-11-2013 08:34 AM

Get ready for it... :^
Get ready for it...
Macross長谷有洋 發表於 29-11-2013 12:41 AM

訂左1/12 ironman 仲未有..........................
今日睇完碟

有誠意的戲, 聽講花很多錢做, 但CG畫質似係 B grade 片, 好多暗位。  但唔排除係DVD質素差,  ...
mushroom 發表於 29-11-2013 12:34 AM

我睇blu ray, 我又覺得畫面唔錯, 好多位我都覺好清, 甚至比在戲院睇多o左details. 照你咁講應該係DVD的limitation問題.
Get ready for it...
Macross長谷有洋 發表於 29-11-2013 12:41 AM

我對PI都係觀望態度. 我唔會睇死佢, 不過暫時佢無一件產品令我有信心. (唔計未出, 只睇prototype來說) 但pacific rim呢條line就唔會儲了. (好懷疑佢點樣又合金body又玩舊化...)
PI一日唔出貨,我都唔當佢存在 :53:
我睇blu ray, 我又覺得畫面唔錯, 好多位我都覺好清, 甚至比在戲院睇多o左details. 照你咁講應該係DVD的li ...
jeffloh 發表於 29-11-2013 10:34 AM

可能係商業策略, 整差隻DVD, 咁blu-ray 至有價值
可能係商業策略, 整差隻DVD, 咁blu-ray 至有價值
mushroom 發表於 29-11-2013 12:46 PM

其實唔關商業事....根本blu ray就係比DVD清(假設大家同一個source去燒)

blu ray: 一般都有1920 x 1280 pixels
DVD: 一般都係 720 x 480 pixels

DVD唔夠blu ray清, 所以先賣平d~ 如果DVD仲比blu ray貴而畫面較差, 除非佢係其實想人買blu ray而唔買DVD啦~

DVD內data一般都有壓縮 (再解壓要時間) , 而blu ray由於可以放更多data, 可以直接擺data, eg surround sound etc. 少o左處理時間自然流暢d. 因此正常來說blu ray一定比DVD好 (特別是有大量CGI, 動作的電影), 如果愛情片果d差異就未必咁易睇得出.

另外都要睇師兄用咩去睇碟, 18吋mon同40吋電視就一定有分別啦~

當然再大的TV都比唔上戲院個mon, 因此戲院睇的resolution一定係最高, 所以如果追求畫面有戲院級數, 可能真係要自己家中起個戲院先得了~ XD
其實唔關商業事....根本blu ray就係比DVD清(假設大家同一個source去燒)

blu ray: 一般都有1920 x 12 ...
jeffloh 發表於 29-11-2013 04:36 PM

如果用盡DVD的容易, 都可以幾靚。  美版碟有時好過港版碟。  所以我諗依家DVD碟會否hea一些。
今日睇完碟

mushroom 發表於 29-11-2013 12:34 AM

"但若果3A 出....出合金版, 可能忍唔到"  心同感受~~~~~~~~````{:1_224:}
回復 84# mushroom

我就幾年無入DVD, 睇慣左BLURAY, 返唔倒轉頭. 就好似以前睇DVD後就想丟Q曬D VCD~
如果用盡DVD的容易, 都可以幾靚。  美版碟有時好過港版碟。  所以我諗依家DVD碟會否hea一些。
mushroom 發表於 29-11-2013 10:29 PM

大家條件應係一樣, 唔係比較係無意義的. 用盡DVD就同用盡blu ray比較下, 一定是blu ray靚d的.
大家條件應係一樣, 唔係比較係無意義的. 用盡DVD就同用盡blu ray比較下, 一定是blu ray靚d的.
jeffloh 發表於 30-11-2013 01:11 PM

咁4 GB, 一定唔夠50 GB

其實我唔係玩開音響的,  那些暗位唔識睇。

只係記得當年 CG 開發期, 技術不足的就會成套片好暗, 成日陰天。 港產片, 甚至Matrix都係咁。
咁4 GB, 一定唔夠50 GB

其實我唔係玩開音響的,  那些暗位唔識睇。

只係記得當年 CG 開發期, 技術不 ...
mushroom 發表於 30-11-2013 02:49 PM

所以我先講唔係你所說的"可能係商業策略"而係技術所限呀~ 其實我都唔係玩音響的~
所以我先講唔係你所說的"可能係商業策略"而係技術所限呀~ 其實我都唔係玩音響的~
jeffloh 發表於 30-11-2013 09:29 PM

有樣是真的, 自從blu-ray 出左, DVD就少左制作特輯, 或要你買雙碟版。

近年有很多bonus 要blu-ray 至有。