Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[最新報價] 2014年12月 超合金魂 勇者王 GAOGAIGAR (官圖P46)

回復 149# Mo.P

雜誌訪談有提到
希望能把價格訂在26000yen上下
個個人都說過2k,笨大見到就開2k以上咯。:he:
希望唔好太貴啦...............{:1_222:}
由金合魂咁多年大合體中, 最貴(以個人計算)都係大贊卡(一出即買), 當年都係$1750左右, 所以我認為, 2千內已經盡, 以B記應該可以做到.:71:
由金合魂咁多年大合體中, 最貴(以個人計算)都係大贊卡(一出即買), 當年都係$1750左右, 所以我認為, 2千內已 ...
馬仔 發表於 26-2-2014 10:52 AM

大贊卡定價只是28000日圓, 5年前BANDAI的定價冇現在咁進取, 呢隻GGG應該會是歷來定價最貴的超合金魂.
大贊卡定價只是28000日圓, 5年前BANDAI的定價冇現在咁進取, 呢隻GGG應該會是歷來定價最貴的超合金魂.
redfish 發表於 26-2-2014 11:38 AM

可變GGG已經有前人(CM Brave合金)可以參考,理論上開發時間和過程應該順利,成本和QC應該可以控制得比較好。。。。。。。其實,GGG變形構造也不太複雜啊,主要是組合式變形。。。。。。大王者啊、大贊加/穴馬、Gunbuster 都比它複雜得多。
可變GGG已經有前人(CM Brave合金)可以參考,理論上開發時間和過程應該順利,成本和QC應該可以控制 ...
gazza1211 發表於 26-2-2014 11:45 AM

就是有人出過, 必須簡單事情複雜化, 先有賣點.
可變GGG已經有前人(CM Brave合金)可以參考,理論上開發時間和過程應該順利,成本和QC應該可以控制 ...
gazza1211 發表於 26-2-2014 11:45 AM

只係要做到變形合體當然唔難,難在要平衡埋造型及可動
睇佢手稿圖同CMS果隻合體機構差好遠wor ....

如果d gimmick 真係出得成,呢隻應該係可玩性很高的一隻合金魂 ~
無錯, 再者B記唔會抄人地D野, 佢地D人咁勁, 無必要抄CM 個隻膠合金.:71:

就是有人出過, 必須簡單事情複雜化, 先有賣點.
redfish 發表於 26-2-2014 11:52 AM
呢一隻我唔會買啦
呢隻咁鬼複雜,價錢一定創新高,G7定價都2萬7
由金合魂咁多年大合體中, 最貴(以個人計算)都係大贊卡(一出即買), 當年都係$1750左右, 所以我認為, 2千內已 ...
馬仔 發表於 26-2-2014 10:52 AM

大贊卡我無買,我唔鍾意隻馬,唔換件外型又肉酸,換件(好似要換好多件)又失去咗變形原意,定價同變形設計唔成正比,見個個師兄post相,都係騎馬姿態,只係勝在盒大,情願佢設計成唔識變形仲好,我都係合金魂擁躉,不過呢隻真係買唔洛手
大貴我會放棄,因為今年重有好多勁嘢未出,要嚴選先得。{:1_203:}
回復 163# taifat

大贊卡當時我訂日版17魚, 其實隻龍卷都唔係咁差, 合金魂最好玩就係能夠變形合體, 隻馬就算唔換件都OK 架, 如果你話情願佢設計成唔識變形仲好, 咁就出係 SR 合金好會好D.

講番G7, 開價 18魚半真係有D貴, 希望亞版個價會平番多D啦.