Toysdaily 玩具日報

Secret Base 某D職員態度都幾差!!

我最近上過2次訂野同拎野, 都係女員工serve我, 我又覺得好有禮貌, 佢地好仔細咁解釋, 攪到我有少少唔慣(因為以前去開TH都慣了盡量唔講太多野, 廢事出事), 男的反而未試過, 係見到店內員工傾計. 不過唔通要人好似士兵咁企成日唔郁唔講野咩, 所以我又無咩所謂.
我最近上過2次訂野同拎野, 都係女員工serve我, 我又覺得好有禮貌, 佢地好仔細咁解釋, 攪到我有少少唔慣(因為 ...
jeffloh 發表於 7-1-2014 11:08 AM

講真,佢地傾緊吹水喺樓梯煲煙無咩所謂有邊行唔係咁…但唔好傾到當個客唔存在咁…

新店吾知,係舊店總之你一去換貨就係佢地ge敵人,要睇面色,你有不滿就要比人串,你換貨,sad換sad比你都係吾可以有不滿,有個仲以為自已做個所謂高職位d ge 好巴閉甘...說話的態度之差..真係井底...你係依間店就可以賴威,出到去其他公司....

有邊個行業做service ge未受過客人氣?我去uniquo買條褲百令蚊,位sales都非常好service,吾通個sales又未受過其他客人氣?又要巡還甘對另一些客出氣?
問題未必一定出係員工度,但人工係包左同老細頂ka la..有邊個service行業吾係甘,吾通同客講話規矩係boss定,吾關我事?你吾好同我投訴?
講真,佢地傾緊吹水喺樓梯煲煙無咩所謂有邊行唔係咁…但唔好傾到當個客唔存在咁…
wing1123 發表於 7-1-2014 11:12 AM

講真我真係無咩所謂, 人地唔識撈, 我做咩要教精佢? 佢地傾計咪由佢, 最緊要counter夠人, 唔洗我等咁耐啦~ XD
SB d sales有d咪又係兆萬調過去,有幾個仲出晒名西面+串串貢,例如 i 字頭個個
所以service係點大家估到...

不過d new staff 係做得好左
有個叫Louis非常好, 有禮貌, 又好有耐性去慢慢解釋玩隻Tony要注意d咩...:71:
依家一入去佢地第一句就係英文有少少唔慣我入黎訂野又無乜現貨其實點招呼都我都無用不過禮多人不怪又無乜所謂

大致上都好禮貌新員工一般都幾好
老實講, SB員工都算有禮貌。 我上次攞隻Tony潜行版去換,主要係件T恤外套爆線/機械手指鬆/頭罩塊顯示板断左,負責換野比我果位員工都好有心機,慢慢逐件換比我,試過晒睇過晒完全無問題再幫我放番入盒(連插電池塊透明膠片跌左吾知係邊,我話吾見左就算由得佢,佢都係要幫我搵番出黎先比我走)値得一讚:71:
我琴晚去訂隻Dark Knight, 門口個個四眼哥哥戀幾好會問下你睇搵d咩, 仲會琴日都聽到佢講隻Roadblock抵玩, 落訂個個都係女仔黎, 唔算好後生..... 態度唔算差, 係少d笑容姐.....
So Far接受到
前天上去SB訂嘢,都覺得他們態度良好!:!
我覺得Hottoys己經好煩,上去取貨要我先check 紙盒是否完美紙盒,啡盒都要check,訂貨由簡單幾句變成唸書咁唸,佢哋都只係賣緊$1xxx港紙貨仔,相反多年來用數千至近萬買手機、notebook、tablet、手錶、影音電器等等,都未夠hottoys 好服務好脾氣,都仲未計換嘢,二三萬港紙電視有問題都不是話換就換,近兩千air jordon仲要掉落地要我試.......都唔知邊條poolguy「發明」呢種服務質素要求人地「服從」自己.......

真希望下次買外賣叉燒飯都有商户迫我「細心檢查」完美飯盒無凹角,話哂叉燒係我國馳名中外嘅廣東傳統美食,點可以無貴賓服務咁失禮!
回復 50# Bat
我去目的只係買野,買野開單俾錢態度實冇問題,睇到幾多野,唔夠兩句收錢簽名走人,態度差根本都唔想望多眼,的而且確係兆萬班西面人調上黎,態度完全冇分別,某幾個新面孔可能會好D,信和間中有個新阿 head 係到冇係兆萬咁放肆。依家最大問題係換貨,攞左 SAD 貨已經心情差,換貨態度諸多刁難,又咩成隻換,又數幾多盒,依家係有問題就有問題,你開價唔平客人有點要求都好應該,係有SAD就要換,我只係想攞返件正常野,態度唔好就會俾人投訴好正常,做得前線就一定要頂,唔喜歡唔適合就唔好做 (佢個樣已經完全表達到佢不滿),客人入黎買野都係求開心,唔係要睇你面色。
我覺得Hottoys己經好煩,上去取貨要我先check 紙盒是否完美紙盒,啡盒都要check,訂貨由簡單幾句變成唸書咁 ...
特級豉油 發表於 16-1-2014 02:56 AM

Check盒check件等服務内容HT管理層可以化繁為簡、但以換件為中心既接客態度取決於毎個前線員工既個人素養同心態。無錯住5星級大酒店肯定享受到高質服務、3星酒店就注定無令人満意既服務??係日本去任何Seven買個饅頭、買本雑誌、員工既語気・服務基本上都令人覚得非常稱心。

服務性行業基本中既基本在於接客。接客既基本在於令客人感到満意。(客面前黒面・私語係Out of the question)。

係香港地、吾係買真正貴野=吾好期望有稱心既服務質素・態度。当然吾止係HT既前線員工、而係香港大部分服務性行業都係停滞於如此服務態度、所有人都見怪不怪了。可悲!!!

更何況HT顧客縦然吾係買「真正貴野」、但買既肯定算係奢侈品、HT各位大大絶対有理由要求多於HT件貨!

沒錯!日本基本服務真的無用置疑,但日本人到人家地方,有否被評不禮貌?原因好簡單吧?

多年來於TD裡所看,評Hottoys 的人大部份也不見得會是以禮待人的傢伙,若有禮貌跟本不會到第三地方說三道四,反而「自我中心」就可以被港人喻為「蝗蟲」的內地遊客一較高下了;多年來親身體驗,不論有否購物,都不見得有不禮貌到不能接受,即使對其他在場顧客遊客也看不到有不禮貌,炒家?真不知道sales何以分得岀,更不明他們為什麼有需要分辨再以禮對待;換貨換件?真的未曾試過更沒有需要,尤其有14天保養,連檢查也沒有;岀貨遲?原來hottoys有在預訂前實牙實齒為顧客訂下岀貨日期嗎?

門市所有人都用真面目面對顧客,真不見得朶在mon後、不論合理與否,用不同程度在網上討論區指責他人的人會應是受同情的一群,禮貌永遠是相向的,更不應認為自己是顧客就可目空一切,否則跟「蝗蟲」有什麼分別?