Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2014年7月 Metal Build: Full Metal Panic ARX-8 Laevatein(官圖P10)

依家邊度有講五金鋪? 你又嚟表演上腦?
luciferdark 發表於 17-10-2013 10:44 AM

今朝一直有追開呢個post , 本來都唔想話你 , 但你現在擺明講大話 , 真係要開句聲 , 我可以做証人 , 你回fangjoker個到 , 原本最尾個句係寸人去五金鋪買合金玩, 但可能你自己都覺得太寸嘴怕被罵 , 所以好快就刪除咗呢句 , 大家可以睇到你呢個post係編輯過的 , 因為你講呢句太寸 , 我好記得 , 上腦的人好明顯係你
All friends, just discussion, keep clam... :(

I think I'm the one can share the feeling of MB and Almecha as I have bought all from these 2 product lines.

For MB, u can treat it as toys and the details are great as well. (Play 10, Look and Detail 8) For Almecha, a fully painted model with perfect details. (Play 8 and Detail 10)

So, both are great and they are all the top quality collection and no need to argue.  Let's wait the real stuff of ARX-8 and play together! :)
依家邊度有講五金鋪? 你又嚟表演上腦?
luciferdark 發表於 17-10-2013 10:44 AM

你自己delete咗啦, 重扮野!! delete咗等於冇講過? 學大話英? 比人踢爆好肉酸喎:36:
MB既ARX-8又用合金又有老豆監修, 造型 手感應該會勝出, 而上色應該係平手, 分件就難講, Alter係RG MG個級, 關節可以因應調整, 個人玩既時候覺得就覺得咁唔多順手, MB用合金骨可能容易出現干涉 咁我當佢平手, 而配件我相信Alter應該唔會輸. 最後係價錢, 當年Alter 9魚左右, MB 應該估佢 12 3魚左右, 如果真係咁個人會覺得係MB抵玩少少

但當然Alter其實已經係兩三年前既產物, 即使而家睇返佢除左無合金真係無咩可以挑剔.....
回復 58# luciferdark

METAL BUILD明明係出驚爆既ARX-8.....咁用返ALTER ARX-7比較係相對合理.......但閣下係都要拎LINEBARREL嚟講......咁我認為打橫嚟講既係閣下囉.......

其實兩類唔同嘅嘢又有乜好比較呢?
以MB公認最好嘅七劍,定價¥14490,ABS, PVC, 合金;
而Alter LINEBARREL 定價¥26040,ABS, PVC ;
就咁睇,Alter LINEBARREL 夠Detail係肯定嘅,否則佢都幾難賣,而如果佢要做埋合金又會係咩價呢?
相對地,如果七劍再加一萬¥(70-80%)落分件、上色或其他地方,相信亦會有更好果效!
所以唔同嘢唔同價錢冇嘢好比,各有各問題,亦各有各好處,其實邊個出、乜line出都冇所謂,自己鐘意、玩得開心最緊要!{:1_208:}

ps.:值得一提嘅係我覺得MB都越來越貴!:42:
MB FMP系列應同alter差不多價, 但以MB個規格, 性價比就高很多了, 而且更detail........變相覺得alter食水深 ...
穆•拉•布拉加 發表於 16-10-2013 03:29 PM

not a FMP fan but Alter ARX-7 & M-9 truly have lots of details & can't really be compared with MB collection (MB has only issued Gundam in the past).
For play, MB;  for display, Alter :35:
希望佢快D有新消息,唔好太遲出就好
今朝一直有追開呢個post , 本來都唔想話你 , 但你現在擺明講大話 , 真係要開句聲 , 我可以做証人 , 你回f ...
大和基拉 發表於 17-10-2013 11:57 AM

我依家講清楚, 我係有打過個句出嚟, 就係覺得有問題, 就係覺得講過左所以DELETE左
就係唔想搞串個PARTY, 但係有人攞番出嚟講, 咁係邊個有問題呢?
我可以向個位FANGJOKER道歉, 雖則佢都對我出言不遜。但你同某位搵嚟講嘅, 咩居心真係好清楚囉~
你自己delete咗啦, 重扮野!! delete咗等於冇講過? 學大話英? 比人踢爆好肉酸喎
不喜勿插 發表於 17-10-2013 12:13 PM

你覆我個POST時已經DELETE左, 我覆你時都寫明"依家", 你要繼續搞事隨你
回復  luciferdark

METAL BUILD明明係出驚爆既ARX-8.....咁用返ALTER ARX-7比較係相對合理.......但閣下 ...
MR_OOO 發表於 17-10-2013 01:49 PM

ARX 8出左後用ARX 7比緊係合理啊, 依家出左未? 未出就先將MB捧到最高, 其他就踩低?
依家用現有PRODUCT比, 邊個片面尐?
其實兩類唔同嘅嘢又有乜好比較呢?
以MB公認最好嘅七劍,定價¥14490,ABS, PVC, 合金; ...
redcat2733 發表於 17-10-2013 03:06 PM

都係同講道理嘅人先至有得講落去

其實真係無咩好比, 你講得啱, 如果將價錢材料綜合嚟講真係無得比
只不過見尐人有理無理神化METAL BUILD, 唔係好睇得過眼。
同講道理嘅人我一定客客氣氣, 一嚟就單單打打唔尊重人, 我覆埋呢個POST真係唔覆了。
點解咁多舊人唔再係TD留POST, 真係明晒:71:
All friends, just discussion, keep clam...

I think I'm the one can share the feeling of MB and ...
Douglas.M.Saint 發表於 17-10-2013 12:08 PM

俾面德哥, 覆埋呢個REPLY收聲, 佢地要鬧要搞事由佢。
Frankly saying, ALTER ARX-7 is by far the best toy in these 4 years.
• Details: 10 marks,
• Paint Job: 10 marks,
• Joint design for posing and moving: 10 marks.
• Weapons gimmick: 10 marks
• Enthusiasm from producer and company: 10 marks.
MB真係醒 出ARX-8 唔係出7
咁就可以出多架推進器同一大堆武器:34: