Toysdaily 玩具日報

樓主: stonekeung01

[新品消息] 2014年7月 Metal Build: Full Metal Panic ARX-8 Laevatein(官圖P10)

alter arx-7同m9都有, mb幾隻都有, 全部玩過,
友善問句, 你玩過以上2個系列未?
穆•拉•布拉加 發表於 16-10-2013 08:07 PM

ALTER ALMECHA 我多你兩隻LINEBARREL,
METALBUILD得隻OOR, 但我真係唔覺得ALTER有邊度DETAIL唔過METAL BUILD,
你洗唔洗去玩下隻LINEBARREL先再講?
要講ROBOT類完成品最DETAIL, 最精細
暫時連千值練都比唔上ALMECHA
當然, 自己砌同加工模型另計啦
How about Metal Build Macross!!!
gundammsz010 發表於 15-10-2013 09:02 PM

How about Metal Build 多啦A夢:34:
ALTER ALMECHA 我多你兩隻LINEBARREL,
METALBUILD得隻OOR, 但我真係唔覺得ALTER有邊度DETAIL唔過METAL  ...
luciferdark 發表於 16-10-2013 20:24

ALMECHA really so cool!?:47:
ALMECHA really so cool!?
Gundam@EFSF 發表於 16-10-2013 11:04 PM

上色同精細度都仲未被超越
ARX7同LINEBARREL真係正到暈
但如果要重量感, 咁就無計了
得罪問句, 你玩過ALTER MECHA系列未?
luciferdark 發表於 16-10-2013 05:33 PM

其實穆ching講既又不無道理,
alter玩過朋友個隻abalest,係好精細,
但之後再玩metal build幾隻,發覺就算不超越,
也與alter abalest很接近的水平了,
再加上有金合,覺得metal build更低玩很正常,
可能你覺得別人底毁了你喜愛的系列,
但也不用立即上腦吧
其實穆ching講既又不無道理,
alter玩過朋友個隻abalest,係好精細,
但之後再玩metal build幾隻,發覺就算 ...
FANGJOKER 發表於 17-10-2013 04:04 AM

我回緊佢所謂METAIL BUILD DETAIL過ALTER ALMECHA呢個POINT
講事實就話我上腦? 你確定唔係個尐盲目話METAIL BUILD最好嘅人比較有問題?
我想講, 係咪MARKING多標誌多就叫DETAIL? 咁之前有同好將ROBOT魂加晒水貼, 咁又可以叫好DETAIL?
DETAIL 唔睇本身隻野零件細節部份? 可能ARX7真係唔夠DETAIL, 麻煩你去睇睇隻LINEBARREL咩情況,如果你地真係講緊MARKING同標誌, 咁我收聲啦, 講落去無謂。
Must buy 2 of it!!!!
METALBUILD得隻OOR, 但我真係唔覺得ALTER有邊度DETAIL唔過METAL  ...
luciferdark 發表於 16-10-2013 08:24 PM

其實我一直只係講緊alter既fmp系列, 你講既LINEBARREL我知係靚, 但根本不是fmp, 拿來比較無意思, 現在mb會出既係arx-8, 所以只用alter既arx-7/m9來比, 你拿LINEBARREL來講相當九唔搭八!

再講多分件同精細, mb真係不會比alter arx-7/m9輸蝕, 之前看過笨大展覽, 見到mb既分件圖同製作過程介紹, 更相信mb既精細度比alter arx-7/m9尤有過之!! 再講, alter arx-7/m9既關節一買回來已經有少少鬆(大髀位), mb就不覺有呢尐qc問題~
點解呢排條條Thread三句唔埋兩句就會有人上火?
係咪真係壓力大?
版主們係咪應該提醒下大家?

何必下下要用誰優誰劣做比較?
我未玩過Alter,但好明白呢系列絕對係好野,貴係因為比人炒起,並唔係佢本身賣得貴.
MB 我自己就有EXIA同00-7s,亦都係非常之正既出品

各自都有好同唔好既地方
而且生產同背景又唔同,可以有比較但唔一定要分勝負吧?

輕鬆D啦.
頭像被屏蔽
我諗諗下MB算是走1/100比例,
但係arx7/8都係得8米幾,如果bandai堅持比例,應該會幾細隻
我回緊佢所謂METAIL BUILD DETAIL過ALTER ALMECHA呢個POINT
講事實就話我上腦? 你確定唔係個尐盲目話MET ...
luciferdark 發表於 17-10-2013 09:32 AM

拿拿拿! 仲話唔係上腦? 上面位大大只係講講有合金比較低玩, 你就串人五金舖買鐵玩, 討論下啫, 覺得唔啱聽咪講你意見囉, 無必要串人喎…….
點解呢排條條Thread三句唔埋兩句就會有人上火?
係咪真係壓力大?
版主們係咪應該提醒下大家?

何必下下要 ...
leawong 發表於 17-10-2013 09:57 AM

如果個個好似你咁樣中立咁講, 點會有罵戰
同理, 樓下個位abdner講得亦算中肯, 而唔係一開波就踩其他捧MB

你可以睇下某人, 講緊DETAIL, 用現有產品比, 攞LINEBARREL出嚟比又唔敢,
MB ARX8又出左啦? 攞ARX 7比? 講緊全條產品線啊。另外, 原來關節鬆又可以賴落QC度啊~ 我又學識多樣野了,真係要問下尐做QC朋友, 點樣可以QC到關節全部唔鬆~ 謝指教啊~
拿拿拿! 仲話唔係上腦? 上面位大大只係講講有合金比較低玩, 你就串人五金舖買鐵玩, 討論下啫, 覺得 ...
不喜勿插 發表於 17-10-2013 10:13 AM

依家邊度有講五金鋪? 你又嚟表演上腦?
唔用同系列既野比較 , 真係講到天光老無定論...