Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 信和2F中間角落向扶手電梯 好似叫M. Box 既舖頭

查實喱啲根本係小事一樁... 私底下同朋友仔埋怨下未算囉... 使乜Post出嚟呢?...
咁點解....
隔離兩間大鋪明碼實價
你都唔響大鋪買?
個POST仲未講完???
樓主講緊個隻係限定黎...
點解樓主個陣唔訂多隻???
唉, 典型的$500人情港女 case. 現在好多香港人聲大夾惡, 郁下就出 post 去聲討人, 但係好多時大眾的意見反而話佢唔啱的時候, 佢又接受唔到. 其實都幾悲哀!
頭像被屏蔽
咁點解....
隔離兩間大鋪明碼實價
你都唔響大鋪買?
Endless 發表於 10-9-2013 09:34 AM

你似乎估錯舖!估錯樓下在兩間大鋪隔離" i "字頭盒!:36:
起呢件事上其實間鋪係冇問題, 老實大鋪如X人D價都有時日日唔同, 黑店定義係你已落訂後佢先坐地起價, 既然大家冇任何承諾雙方都不用付責, Ching難度問完價唔買間鋪又話你唔老實
起呢件事上其實間鋪係冇問題, 老實大鋪如X人D價都有時日日唔同, 黑店定義係你已落訂後佢先坐地起價, 既然大 ...
alexxyuen 發表於 10-9-2013 12:30 PM

雖然起呢件事上間鋪係冇問題,但我有玩家朋友在這間鋪訂野出過事,由於玩家朋友沒長細說明只簡單說過,訂價最初2百幾,到到貨前變5百幾,最後變成要7百幾!

睇左以上討論,主要問題係兩方面
1. 鋪頭沒有標示價錢
2. 鋪頭不應該(轉頭就)加價

對於1., 定價是店家定的,佢鐘意開天殺價係佢GE事
唔標價你可以選擇問,亦可以選擇唔問
問左可以選擇買,亦可以選擇唔買
A去問價平d,B去問價貴d,有咩問題?
今次只是剛好A及B同樣是樓主而已
其實樓主可以試下往返十數次問價,話唔定會撞到一次係超筍價呢

對於2., 我心中有幾個問題
假如係樓主開鋪頭,MARK低左價錢唔可以改?(指現貨,不是訂價)
改價要隔幾耐先為之合理?
對同一個顧客(就當認得你)唔可以加價?(唔怪得咁多人嘈地產商加租啦)
加價.....有咩問題?
唔知樓主可唔可以回答得到以上問題呢
實際上樓主第一次問價後自行放棄了購買的機會,亦沒有跟店家有甚麼承諾,就呢件事上看不出店家有什麼理虧的地方
Ching難度問完價唔買間鋪又話你唔老實
alexxyuen 發表於 10-9-2013 12:30 PM

呢句應呀!:71:
{:1_208:}{:1_208:} 真係多謝呢啲post,自己冇乜野同人分享之餘都可以覆post增加人氣 :) :)

回復 26# gunbaron

咁又唔係喎,你如果話講好哂價其實等如大家口頭承諾係呢個價,唔關自由市場事,係買家吹佢唔漲咁解。{:1_214:}

回復 28# 大姐姐

例子舉得唔好,大姐姐唔好插我:49:
但係要問先至知價既係海鮮價,不能苟同 {:1_203:}

回復 39# etsc4344

……. 師兄叫樓主試下往返十數次問價,咁你即係叫樓主去混吉啫?我估個老細會畀個超筍炒價佢喎 :^

我反而覺得大家唔好再糾纏響黑店/ 海鮮價呢個問題,因為響現今玩具生態圈入面呢重事係一定存在,而如果我地唔想見到的話就用行動抵制呢類鋪頭,但觀乎現實環境下係唔可能發生架喇,所以都係大家做下六師弟把啦 :38:
樓主應該走去周大碌話佢黑店,因為佢廿年前金價只係三千幾(仲要標埋價),
呢兩年番去睇佢突然賣貴左皮幾野.
小弟一般都唔會幫襯冇標價既鋪頭!問都唔會問:36:
月經POST留名食花生
回復 41# katsumoto

如果唔標價,  就唔係玩「海鮮價」, 請問店主的用意何在??     如果舖內有一百種不同的貨品, 全部不標價, 記價錢都有排記。

如果話可以寫低價錢在筆記薄, 再向客人報價, 咁點解不直接標價?

除非店主好得閒, 喜歡與客人進行互動溝通, 否則你問多句,佢都覺得你煩。