Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 信和2F中間角落向扶手電梯 好似叫M. Box 既舖頭

你鐘意喇

XYZ 咪 XYZ lor ,求真相姐
俾你信唔信得過佢先

大舖訂來價平左會退
唔退你可以話佢冇責任 ...
shithole 發表於 9-9-2013 01:17 PM

Ching, 一樣還一樣, 你的個案間店鋪確實同黑店拉不上關係, 但你越講離題, 什麼換件.. 托價...訂野平左會退..等等, 同你原本個案都越來越唔入題.
回復 13# shithole

我明白你的感受。
問完價,行一個圈返來。加價。
加上有可能對方語氣不良好。

我是同情。

但玩具呢行係咁,宜家做到好似抄股樓咁。睇住個大巿。 供求,巿場控制價錢。
好多時候,打個比喻,個老細入左10隻。佢心裡有數,每賣一隻,佢就加20蚊。

佢唔係覺得你樣衰,或針對某人。是佢地的巿場策略。
我都經常見到有舖頭 (賣衫又有,賣game又有) 開緊舖換價錢牌加價,自由市場就係咁!
但係我只會怨自己點解唔早 d 買呢! :help:
係就係pk左D..
但係佢係有權咁做....
明買明賣..一日未賣到你手佢話加1千都得...
只係可以話佢係pk..
如果入到一間玩具舖,  所有貨品沒有標價, 小弟會立即離開,   懶理是否黑店,  小弟最不喜歡光顧「海鮮檔」。
係埋黑店我就唔知
如果我覺得佢唔老實嘅話
就唔會再"幫親"佢
我好簡單
又係呢啲花生post:ar:
回復 14# shithole

唔係認同,而係香港人不嬲標榜自由經濟底下所出現既問題,老細見舊價仲可以去到貨,咁手頭上仲有貨做乜唔加價?加到去唔到貨時個價自然會企左響度,久而久之佢有新貨返而要清舊貨佢自然要減價,如果咁都叫黑店你唔好走去七仔問做乜佢地賣可樂可以賣得咁貴?我樓下士多賣6蚊枝之嘛!
買樓成日都係咁 轉頭加你十幾二十萬都係咁 XDXDXD
我之前試過買樓係甘,夜晚9:00講好價$,講好第日朝早先寫票比佢,第日佢同經紀講加多30萬先買,前後吾夠一日多30萬,甘又可以點,鬼叫自由市場
買樓成日都係咁 轉頭加你十幾二十萬都係咁 XDXDXD
種子c基拉 發表於 9-9-2013 05:50 PM
我之前試過買樓係甘,夜晚9:00講好價$,講好第日朝早先寫票比佢,第日佢同經紀講加多30萬先買,前後吾夠一日多3 ...
gunbaron 發表於 9-9-2013 18:22

咁閣下一定要選擇在日間睇樓, 帶備支票, 一講好就立即簽臨時買賣合約, 當然簽名之前, 要看清楚條款, 是否對買家有保障。
回復  shithole

唔係認同,而係香港人不嬲標榜自由經濟底下所出現既問題,老細見舊價仲可以去到貨,咁手頭上仲有貨做乜唔加價?加到去唔到貨時個價自然會企左響度,久而久之佢有新貨返而要清舊貨佢自然要減價,如果咁都叫黑店你唔好走去七仔問做乜佢地賣可樂可以賣得咁貴?我樓下士多賣6蚊枝之嘛!
katsumoto 發表於 9-9-2013 17:14

七仔的貨品是有標價的, 明碼實價, 無得拗。   樓主所光顧的, 要問才知價, 即「海鮮價」,不能作比較。
其實佢咁做生意即係叫D客過主
呢D叫海鮮價,唔係叫黑店,玩具價錢變動大,有時一日改幾次價,而家o甘貴租,佢要蝕賣/食死貨果陣唔通你救濟佢?你有你格價o既權利,佢亦有隨時改價o既權利,無話邊個唔o岩,不過唔標價果D,我同樓上D c兄一樣,問都懶得問,做少左生意係佢自己蝕底..