Toysdaily 玩具日報

查看: 52813|回復: 32

●自護軍點將錄(一) 荒野之迅雷 MS-14G

姓名: VISCH DONAHUE (韋殊 唐納修)
外號: 荒野之迅雷
軍階: 中尉
主要乘搭機體: MS-07B GOFU 及 MS-14G GELGOOG
登場作品: 機動戰士GUNDAM外傳   コロニーの落ちた地で… (DC GAME)

專用機...

一個有氣勢的外號, 加上一個獨眼髑髏的標誌...給我很深的印象...一直也很想把他的專用機製作成模型....
因特別鍾情於1/144的原因下...在HGUC GELGOOG推出後...我終於有機會把它完成了~
他的專用標誌...是當年的一本相關遊戲攻略附送的透明貼紙....有1/100及1/144兩種SIZE供選擇...
收藏8年後....今天終於可用了~~:$   但盾牌方面因曲面關係....貼上後,始終出現氣泡.....:die:

上色方面,採用 GUNDAM COLOR SPRAY噴罐...渣古用的深,淺綠色...
之後在底色上, 調一隻較淺的顏色, 乾掃做HIGHLIGHT...再用REAL TOUCH MARKER做舊化污積效果....
加上DECAL...最後再噴上透明啞油...完成~~

水口方面, 因為我懶...隨意打磨一下便算..夾口也沒有用畢地或膠水修補過呢~~:DD
幸好現在BANDAI的模型..夾口已收在不太顯眼的地方....

第一幅圖中的另外兩位演員....RGC-80 GM-CANNON 及MIA 的 HOVER TRACK~~
GM-CANNON 是舊款1/44模型, 加FIRST GRADE GUNDAM, 再加GM II 混合改造而成....是幾年前的舊作...

高度比較...

GM-CANNON 於GAME中WHITE DINGO隊伍的顏色設定仕樣...

另, 機動戰士GUNDAM外傳   コロニーの落ちた地で… (DC GAME)簡介...
1999年BANDAI出品..當時正是GUNDAM20週年....
第一身立體射擊遊戲....全部共9關....MS-14G, 正是在最後一關才出場....
插圖: 高荷義之    人設: 小林源文  以兩大80年代軍事畫家組合, 把強烈寫實味道的GUNDAM遊戲表現出來...

後記: 希望可以盡快把"荒野之迅雷"專用的MS-07B完成吧....:o (製作中)

謝謝觀看~~
以前Dreamcast年代時,我覺得呢隻game很好玩的呢!

但現在看回荒野之迅雷綠勇士時,卻感到從前3D設計的技術落後… :p
d舊化做得幾正!!
很喜歡你的介紹.
期待之後的.
very good ar!!:DD
thx sharing
D上色好有質感
RGC-80 GM-CANNON

White Dingo~~~~~~~~~~~~~~~???  :shiny:

Don't know u are a PHD in Gundam~~~~~~~~ What a terrible perfect stuff that u show to us~~~~~~~~~  Thx! :)

p.s.  This post must be highlighted!  :he:
模型製作,攝相技巧都有專業級數, 期待日後新作, 但架車點解唔做埋舊化呢 ??:shiny:
D上色好有質感
其實Gundam Marker果隻Real touch點用
睇解說好似係先用Real Touch既顏色筆畫係d邊位,之後再用套裝入面果支野抹???
整得好正呀~~~~:shiny:
nice !!
well done ! Keep going ar Brother !

WE NEED YOU in TD  :)
先多謝大家嘅支持.....:shy:   若我KEEP到的話....我都希望可以繼續發同系列嘅POST.....:DD

原文章由 Douglas.M.Saint 於 20-4-2007 09:47 AM 發表
RGC-80 GM-CANNON

White Dingo~~~~~~~~~~~~~~~???  :shiny:

遲一步..應該會有"聯邦軍點將錄"系列..到時會再介紹White Dingo部隊....(希望真係會有啦~~:DD)

原文章由 daibo 於 20-4-2007 09:59 AM 發表
但架車點解唔做埋舊化呢 ??:shiny:

因為...架氣墊車只係臨時拉夫....:shy: 但已有另一架首版氣墊車會預備上色架喇.....

原文章由 -Zeta- 於 20-4-2007 11:17 AM 發表
其實Gundam Marker果隻Real touch點用
睇解說好似係先用Real Touch既顏色筆畫係d邊位,之後再用套裝入面果支野抹???

我嘅方法係...先用顏色筆畫係d需要舊化嘅地方...
再用透明個支"卒"下佢(或者同時用紙巾及手指幫助)...直到滿意為止....
不過透明個支好快會玩完....但好似冇獨立一支購買....:cool:
絕對!大力!強烈!的支持。
MAX的作品是我們一眾UC迷的喜悅,製作和攝影非常認真,尤其是以MSV,Gundam外傳作主題,實現了我自護魂的夢想。

繼續努力啊!