Toysdaily 玩具日報

[分享討論] 中華英雄-新著! 肥良復仇記。

聽到英雄轉形象,心裡興奮非常!!

冇錯,这件事放在心上已經廿多年了。

小時愛看中華英雄,其中一個原因是主角會轉造型!

天下的風雲就不會轉了,只换下顏色,廿年不變外觀。

英雄自小红衣黑褲唐裝,到45期回國穿中山裝,其間瞎眼、花面最後白髮。

再返美國多年間穿過黑色唐裝,黑龍島穿軍裝,去街也試過西裝褸。

一直到打完無敵,回中國找火鳥,是黑長衫紅褲戴帽子的。

这个造型時間很短,但是很型,多得新著把他重現。

過了冇耐,被火鳥在沙漠摧殘,留左二撇鷄,
眼紋深了,長衫褶袖白腰帶。

这个英雄形象一直深入民心,用在電影、電視中,亦因馬Sir遇刺,没再改進,雪藏至今。

此形象亦過渡到天下的無名!

無名在風雲廿多年來,原全停留不變,亦冇必要變。

究竟,新箸英雄会否為停滯了廿多年的形象再變成新的英雄經典形象呢?

会点呢?

第一,我想一定要剃一下鬚。靚仔返先。

第二,可Jel少少頭銀髮。

之後去日本穿什麽?

黑色西裝皮鞋?

大風褸?

乾濕褸?

定皮褸?
少年英雄服裝。

一直都愛戴帽。

紅黑,紅红黑,就系咁簡單。

中山裝

出腳有點勁度算係咁

最正係四大名捕電影出續集。故事不錯的。
mushroom 發表於 25-10-2013 11:51 PM
買左第二期, 冷血往事回憶...
講諸葛先生收養左少年冷血, 幫佢搵左三個老師教導佢, 頭兩個係廢柴唔知點解要搵佢地返黎, 用意不明...
第一個係自視/高傲用槍高手, 但俾冷血打到無還手之力...但又無講過冷血有練過功, 淨係在森林走黎走去...
第二個係教書先生, 中途無端有另一男人衝入屋叫教書先生幫手淫虐少女, 匪夷所思的劇情...
第三個係用劍高手, 下回分解...

到底我會唔會買呢.............................................
講諸葛先生收養左少年冷血, 幫佢搵左三個老師教導佢, 頭兩個係廢柴唔知點解要 ...
香港人 發表於 31-10-2013 05:52 PM

你會考慮甚麼?
你會考慮甚麼?
mushroom 發表於 31-10-2013 11:00 PM
究竟, 呢個主筆, 我仲應唔應該支持.....
故事無得好講, 係人地度既, 但公仔...我地大家都知道佢實力唔係咁, 縱然兩本書在手, 但...總不會係這個水準...
中華英雄封面咪鬼畫啦, 嘥時間做好名捕d公仔好過啦~~!!!!
故事無得好講, 係人地度既, 但公仔...我地大家都知道佢實力唔係咁 ...
香港人 發表於 31-10-2013 11:35 PM

睇你想支持主筆個人, 定想支持主筆本書。
故事無得好講, 係人地度既, 但公仔...我地大家都知道佢實力唔係咁 ...
香港人 發表於 31-10-2013 11:35 PM

係啦!

畫乜鬼呀!?

同瓊天冇關係,手臂嚴重過長。咩封面?拿西到呢!

城寨本書大大格,亦近乎爛尾,一期的劇情分三期寫,仲2星期先一本。
講諸葛先生收養左少年冷血, 幫佢搵左三個老師教導佢, 頭兩個係廢柴唔知點解要 ...
香港人 發表於 31-10-2013 05:52 PM

我有朋友每兩天便供應大量公仔畫比我,除了封膠袋的,本本都有。

名捕開場平平,未入到戲,要比D時間佢。
我有朋友每兩天便供應大量公仔畫比我,除了封膠袋的,本本都有。

名捕開場平平,未入到戲,要比D時間 ...
無明: 發表於 2-11-2013 10:04 AM

我以前都有玉記書, 但近來無了。
我以前都有玉記書, 但近來無了。
mushroom 發表於 2-11-2013 10:08 AM

除了英雄同鐵將比錢之外,其他昅完即棄。

今期算打得精彩了。
除了英雄同鐵將比錢之外,其他昅完即棄。

今期算打得精彩了。
無明: 發表於 7-11-2013 03:33 PM

我會賣返出去。

名捕開場平平,未入到戲,要比D時間 ...
無明: 發表於 2-11-2013 10:04 AM
雖然話沾人地光唔係太好, 但老劍自己寫左咁多期名捕, 讀者己經好清楚四個角色, 根本無需要由零開始講咁多嘢...
另外, 係劇情有好大問題, 諸葛先生咁有智慧竟然搵幾個無用鬼教導冷血...???就算要寫青出於藍都唔會個導師咁鬼死渣...

第三期我都有買, 冷血領悟了自己的劍道, 呢度勉強ok...
另一邊凌落石又出手殺部下, 無任何理由, 無任何劇情伸延, 為殺而殺...
就此決定係 我最後支持既一期...

明天買天下無敵創刊, 同等曹志豪新書, 及繼續捧封神紀...
雖然話沾人地光唔係太好, 但老劍自己寫左咁多期名捕, 讀者己經好清楚四個角色, 根本無需要由零開始講咁多&# ...
香港人 發表於 7-11-2013 07:05 PM

天下無敵我都想睇

神兵無曹志豪完全唔掂。
天下無敵我都想睇

神兵無曹志豪完全唔掂。
mushroom 發表於 8-11-2013 12:28 AM
:@ 創刊號都脫期呀~~!!!!!
可能收到風話普通版用老劍封面不獲好評, 要調特別版封面做返普通版.........
創刊號都脫期呀~~!!!!!
可能收到風話普通版用老劍封面不獲好評, 要調特別版封面做返普通版.........
香港人 發表於 9-11-2013 02:31 PM

我見街有賣。

…………………………………………