Toysdaily 玩具日報

查看: 72089|回復: 267

[分享討論] 中華英雄-新著! 肥良復仇記。

出啦!

借屍還魂,再送武器,港漫是否再沒新創意???

下期送--龍泉宝劍!
如果是馬先生買回版權,幫佢自己的作品用10-20期埋尾,為hk漫畫愛好者作一個完滿交代的話...我會支持的..

草图封面。

我也支持了,畫幾靚,係分色沉左D

回復 4# 老文

馬傻曾經講過佢唔會再畫中華英雄, 原因係難以超越.  今次新著我都會俾十期時間觀望吓先.
就在這個「英雄再現」的日子 , 回顧一吓全套中華英雄 吧!

http://blog.yahoo.com/_BTCXJSJWH ... icles/1272014/index
我都支持左...
根本而家就係無一個主筆可以超越以前既自己...因為成個系統都變晒, 黑稿/水墨有時都會有d風味, 但手彩同某些技法絕後, 無得返轉頭...

故事方面, 似乎會走近似王風雷既"異樣"特色, 見到果個"奇異電紋"既角色可見一斑...
天煞孤星,無伴終老; 孤獨一生!
可能支持佢三期~!因為想睇埋個祁文傑訪問~!!
故事未睇!畫就都係李重豪果啲~!!
睇埋專欄知道編劇唔係李中興都放心啲~!!
細個睇街霸就覺得好睇,人大左佢地謝左之後再出果啲咩戰虎真係流到爆~!!
佢同許景果時只係行運,其實料真係得咁上吓~!!唔好意思......太坦白......{:3_140:}
借屍還魂,再送武器,港漫是否再沒新創意???
超音 發表於 22-8-2013 01:02 PM

係讀者無……………………有創意的唔賣得
我係為劍入手的其中一人:^

回復 7# 傲龍未展

超越本來就不是我所要求或期望的,我只想馬先生好好的為自己的作品和幾十年來的支持者作一個完滿的交代(結局),中華英雄加馬先生先可以話係真正的"中華英雄",亦更香港人的集體回憶.;而馬先生到了今時今日亦都有能力可以做得到呢樣野.這是我作為一個畫迷對他最後的期望!!

http://www.toysdaily.com/discuz/viewthread.php?tid=189253&highlight=

又回顧一吓呢個劣post吧!

作為一個藝術家,自己的作品就好似自己的仔女一樣,由你一手養大的到中年包歷風霜,而家年老了都不給一個好好的結局佢.於心何忍.???
終於都等到啦~~~~~~~~~~~~~
把劍好醜樣!!
肥,短,厚,無晒赤劍o既瀟灑!
平屈左劍尖,想點呀?