Toysdaily 玩具日報

[玩具報告] DX VF 27 之 BANDAI 完美演繹何謂「差之毫釐、謬以千里」

謝大大詳盡分析! 已有舊版量產機, 仲諗緊呢隻新版...:67:
感谢分享

基于只是改模,腿的sp,始终比例好夹硬
呢d先係有心比較post!唔係撈幾張舊相就算! :love:
先多謝樓主柿崎兄仔細比較好report,

我沒買過舊版,無從比較,
不過玩落,感覺上係冇幾 ...
Garycharm 發表於 14-8-2013 10:31 AM

其實舊版響基本外形、比例同雕刻已經係同新版VF 25 同一LEVEL,睇FIGHTER MODE 同GERWALK MODE 的秀逸外形便看得出來。唔講關節強度,就只差一對活動手掌同腰部不完全變形兩個缺點。但奈何腰位問題對整體黎講影響實在太嚴重,令人形大打折扣(甚至不堪入目....),FIX POSE 拳頭亦叫人玩得冇癮,所以舊版對的黎講係雞肋,
只能作FIGHTER MODE DISPLAY,GERWALK MODE 因為機身後半缺乏支撐,有點DUM DUR,都不考慮DISPLAY 了。
所以就算外形做得幾好都冇用,響D細節處理出問題做漏少少野,成件野就冇哂吸引力了。:o
great report! :71:
多謝柿崎師兄, 我新舊都有買.
好多謝柿崎速雄兄既詳細比較,本人最鍾意 「新版全數清除機底螺絲孔」呢 d 小改動的誠意,雖然今次不是翻天覆地革命式改動,但將舊版未盡完善的地方推上近乎完美。以此素質,附上 super parts 的定價,本人完全收貨。希望菜迷人人有得玩。
非常正
可惜水份太多
水份多過兩舊
一般為有可惜咁放棄
更排手緊,又訂咗鐵甲奇俠
更加冇多如錢
祇有等到年底睇下水位去到邊度
原來MACROSS 呢D 機都會改野, 真係好.

一隻都未入過的我, 我覺得好貴........:63:
頭像被屏蔽
原來MACROSS 呢D 機都會改野, 真係好.

一隻都未入過的我, 我覺得好貴........
馬仔 發表於 14-8-2013 03:50 PM

只是貫徹 bandai 的習慣, 再販 和 改版 罷了...
柿兄..出post ..一定十卜:71:

睇完即係...叫我買隻ver.2 ja...:help: .....你好毒呀!!:unhappy:
Thanks for the Report
传闻,话sp在飞机形态下无法着装

请问大大,如果夹硬装,可否装上去呢?

呢个缺陷对小弟来讲比较大
传闻,话sp在飞机形态下无法着装

请问大 ...
∼楠∼ 發表於 14-8-2013 04:10 PM

冇咁嘅事Wor,大大可能睇錯野了:)
多謝各老兄鼎力支持:64: ,小弟略盡綿力望幫到菜友做購買前準備{:1_210:}