Toysdaily 玩具日報

查看: 9159|回復: 25

[ENTERBAY] Jordan 新頭雕感想 (加相)

本身始終覺得頭雕的神情有D怪,所以冇入。
睇完幾個Brothers 正D 相就明了。

呢個嘴 應該比較似Jump Shot時的, Slam Dunk要激好多。
但Jump Shot的話,佢既眼神微微向上, 好似較適合未起跳前的Jump Shot準備動作.
射波一般眼平望仰頭, 除非好近個籃。大家有打波應該明。
Fade Away Jump起更眼唔會向上望。

加相, 借拍網相一用. 明顯微向上, 見下方眼白喎。

玩具嚟o者.....:36:
咁講不如整埋可動眼,可動嘴啦:p

所以呢個版本叫"The Last Shot" version 而唔係Slam Dunk 或 Fade away version.  手形亦跟足你的第二幅圖中佐敦於1998 NBA Finals Chicago Bulls vs Utah Jazz Game 6, 以超技術推開Bryon Russell後無人mark實下的跳射的情况.
期待Series3有可動眼!
好独到既分析!!!:64:
咁講不如整埋可動眼,可動嘴啦
sunrise1234 發表於 1-8-2013 12:34 PM

可動嘴哩下正呀~~:DDD" />
女figure更加好玩~~:p

認真mode...孩記真係出過可動嘴
隻Talking Indiana Jones figure我當年都有買...口擘擘...好過癮∼
將個頭向後仰已經係Jump Shot樣,眼神已經向上!
樓主師兄只玩DX系列??{:1_237:}
嘩, 噏下Share下姐, 入左手唔好怒。
睇落大家既回復係串我之餘, 其實係認同我說法咁。。。

大家對頭雕都有唔同要求姐, 就係唔係Dx頭雕, 對眼既視線令擺pose先更為重要麻。
如果油成左望大家會唔會擺Jump Shot pose 呢?

第二幅圖是the last shot了, 如針對頭雕, 圖中頭仰起不少,  眼應不是微向上的
我揾左好耐, 冇 face close up。沒法100%引証。但以波友黎講,應該了解的
以free throw line 跳起, 距離和跳高+仰頭后視線應唔會向上。。。

其實官圖係平視, 好死吸引, 我冇membership訂都打算高追。
點知去到ACGHK一睇, 感覺怪怪但又講唔出。
睇倒4-5位師兄D靚相, 師兄, 我明白了。
大貨視線應該微微向上,眼下方見眼白好唔自然既jump shot表情。  
這頭真係唔錯, 如果有能力repaint, 不過我冇, 等下批可能好D。
我唔信products會限量既。等下先。。。
回復 9# rilplsc06

諗多左啦!唔係串你!

可動眼可動嘴唔係冇可能囉!對於玩家黎講,咁樣玩法變化都多啲!可玩性就大麻!
但對老bill黎講,咁出的話邊有咁多version出丫!
我都係以玩家立場講啫!

其實我都唔鐘意呢個頭,不如正常頭雕好過
support EB, better and better everyday
喜歡, 不需理由
不喜歡, 萬個理由~~~~~~~

大貨算係平視, 並無發現三白眼, 其實感覺怪唔怪好個人, 有强烈表情的公仔亦很難擺到好pose, ACGHK現場的擺放得一般,加上12吋要求可動性等配合, 如果只純為一個造形而出, 應該出不可動彫像及景品更適合, 但EB出禁多MJ版本及數量, 相信遲早有一款可合你心水.

借另一ching hmsam76  (http://toysdaily.com/discuz/thread-212130-1-1.html) close up,
如果要咁高要求,咁咪要加埋條脷?
到真係加埋條脷,會唔會又話D色唔啱,話佢熱氣呢?
玩具嚟㗎,咁嘅質素仲想點?
點解師兄又唔話山頂蠟像館D蠟像做得唔似呢?
回復 10# sunrise1234

其實可動眼都有其不良之處,比如HT好鐘意出嘅木獨樣,人有幾何淨係對眼碌左碌右擺pose而唔影響面部其他肌肉
而如果面部下半有表情,好似佐敦2系,隻眼碌左右未必配合到表情而變得更其怪,如DX11Joker,我個人覺得眼睛向右至配合到頭雕