Toysdaily 玩具日報

查看: 12082|回復: 59

[個人收藏] G.I. Joe Retailiation Wave 3.5 終極的十二人 (Update on #11-13, 人齊)

話說義勇群英續集原先係20126月上映, 但因為電影要改3D延期至今年3月尾上, 所以孩之寶既銷售舖排都要延後.今個系列係 Wave3.5, 名為UltimateWave. 樣板其實首次於2012SDCC已經展示過. 大至上出貨時同樣板既差別, 只得少數唔同, 我盡量會係以下報告出來.
由於本人公私兩忙, 所以未能於一日內做晒十二人既評價, 請耐心等待.)

一位無聲既黑忍者, 相信玩開G.I. Joe既朋友都唔會陌生. 都唔徙時間作介紹, 去睇下有D乜先.

基本上, 係無新武器, 用返以前出過既武器.

條胸帶背後有D特別, 可以就咁放刀插住, 或者可以勾住.

今次有Timber theWolf送埋, 呢個特別D, 因為個頭用左Ball Joint, 可以轉動. 不過對黑色眼就有點格格不入.

Snake Eyes係去年做版個陣, 個頭唔係咁既,

(*借用hisstank相片參考)

但實物就用左電影版NinjaDuel Snake Eyes既頭. 好唔好就見仁見智.

好啦, 25周年版於2007年開始至今, 都有6, 今次用返近似既造型比較一下.

2009 Hall ofHeroes, : 2008 DVDSet 4 of 5, : 2013Ultimate Wave

高度唔同左. 關節多左. 兩邊大腿放武器既細袋終於可放置武器.

總結: 3/5 (雖然呢隻係取材初代漫畫造型作出一個2013現代更新版, 但唔高分原因係太多翻炒變成六神合體”, 無新意.)

P.S. 唔好意思咁多位, 小弟一時set錯相size, 攪到影左出黎好細, 我會盡快再上傳新相. 謝謝大家. 以下網址可以睇得清楚D.

https://plus.google.com/u/0/phot ... 5905217790927935137

Storm Shadow嵐影派忍者少主, 因為對Snake Eyes充滿妒忌, 再加上涉嫌殺死師父Hard Master, 為左追尋真凶, 入左毒蛇黨.

今次Storm Shadow真係可以話係賣大包, 如果大家係2011年入唔到Renegades, 今次可以當係補番數. 因為今次既配件, 9成係一樣.

先黎試下雙截棍

加多把扇

一個外貌古怪既推進器, 可以調較角度.

短匕首

射箭

忍者鏢

手爪

苦無

背帶上可放置暗器鏢.

加個憲哥頭試一試.

擺返個經典pose

總結: 4.5/5 (呢隻不論身軀與武器, 大部份都係使用兩年前個模. 若果之前入唔到, 呢隻都可以話係必入之作.)

最後, 真相大白, 一齊聯手抗敵!

Data Viper

作為現今高科技既時代, 戰爭唔止係面對面打咁簡單, 仲要靠網絡遙距攻擊, 癱瘓敵方既電腦網絡. 呢種革命性新兵種 Data Viper, 成為Cobra 毒蛇黨既新血.

其實配件就唔係好多, 不過就好大件.

頭盔好大個, 好似D外星人頭.

兩手有遙控手柄控制 (未全裝上係想方便大家睇下)

著上大飛行背包後, 可以放置雷達, 偵察機及天線.

偵察機做得好, 個花紋同正面個士兵編號032都係一樣, 夠仔細.

飛行背包有兩組飛彈發射器, 可惜無得射飛彈. (有點可惜.)

自己幻想下好似韋基利咁滿天飛彈吧! :x

總結: 4/5 (concept, figure, 新模, 新配件. 雖然配件少, 但夠特別有代表性. 呢樣亦係毒蛇黨個別兵種受歡迎既原因.)

Duke

義勇群英中既經典人物. 係漫畫世界裡面, 佢係後期加入, 唔係開荒牛. 係動畫入面, 一早被編排為主角. 係電影世界度, 於第一集被General Hawk賞識邀請加入. 到今集唔夠一半已經同觀眾講Bye Bye.

講講隻Figure, 同去年SDCC個試辦無乜分別. 今次佢配備非常多軍火.

睇下面相, 基本上都做到好似, 右面既疤痕都做到.

右臂上既美國旗標誌都做得好顯眼, 無馬虎.

著上軍用背心, 後面塑造十分像真, 連中間位有個扣都雕左出黎.

話晒去打仗, 帶返帽安全D.

由於有太多槍械, 所以都唔會款款都打卡, 只係揀D特別既影下.

先來火箭炮.

另一個軍用頭盔連面罩 (其實即係換頭)

Pose無難度.

不過著左軍用背心, 兩手一齊拎槍就唔太得, 因為件軍用背心頂住D手位唔貼身.

今次有件特別既附件, 就係無人偵察機. (Data Viper係同模.)

試下直接裝上背後好唔好??

調轉擺, 可以做空降兵??

拿起無人偵察機既機槍, 放落figure拎雙槍扮型.

一手拿刀, 一手拎AK

總結: 4/5 (軍備多多, 外型吸引.)其實ChanningTatum既演技有進步, 可惜外國班人都唔多喜歡佢. 要壯烈犧牲.

Cobra Combat Ninja

呢隻係電影Retaliation中登場人物. 話說Cobra Commander透過Storm Shadow, FireflyZartan裡應外合, Zartan假扮美國總統暗裡成立, 名為毒蛇部隊, 於適當時候用來剷除G.I. Joe. 再供Cobra Commander差遣.

配件就唔係好多, 大部份都係舊模. 係枝毒蛇黨旗夠匹配.

由於有兩個頭可互換, 所以展示一下分別.

呢個單眼睛頭係無在電影中出現.

而呢個就係戲中出現造型,.

總結: 3/5 (個人覺得個Figure係要量產先夠吸引, 孤單一個唔係太好睇. 附送既飛彈發射器, 槍械都係舊模, 失去吸引力..)

好心急呀 :D

您的帖子長度不符合要求。 當前長度: 11 字節 系統限制: 15 到 10000 字節

Flint

另一位經典人物, 係漫畫世界裡面, 都係後期加入. 動畫入面, 就同Duke一樣, 好多時都係擔當領導角色. 今次Flint係電影Retaliation中才出場, 角色被設定為一個牙刷刷既新仔.

配備既槍械都有部份於電影中出現過. 不過配左個圓形降落傘, 算係有D特別野玩下.Body就係於戲中尾段最終戰造型.

先展示用降落傘個look, 今次呢個配件再唔係好似以前個D好雞既設計, 係每邊都有位搏住個降落傘, 可以慎防纏著, 望落去都像真好多. 不過戲中Flint係無用過降落傘.

都係同Duke一樣既軍用背心, 再加係Joe Colton家中取用既榴彈砲發射槍.

扮下狙擊手.

Duke一樣既輕便頭盔, 唔同色. 由於上身係著Tee, 唔似Duke咁臃腫, 所以雙手持槍無難度.

總結: 3.5/5 (有特別既降落傘玩, 再加上多槍械及配件配備可用, 值得既.)

Roadblock

另一位經典配角, 專門負責重型火力武器, 係漫畫世界裡面, 都係後期加入. 動畫入面, 出鏡率甚高既配角, 而且係做到可以換新衫既配角.今次係電影Retaliation中首次出場, 亦係主角, Duke稱兄道弟, Duke死後, 擔當領導角色為死去既戰友報仇.

今次做主角, 跟足電影中出現時有用過既武器.

面相我覺得都做得幾似.

左臂上紋身, 顯眼.

話晒我負責重型攻擊, showquali.

特別專用軍用背心, 前面可放飛鏢, 後面就放鐵棍.

再用埋放於坦克既重型槍械.

雙槍無難度

總結: 4.5/5 (可以話如果無買之前既Battle Kata, 咁我會推介呢隻.)

Firefly

毒蛇黨既大配角, 專門負責破壞性任務, 由其爆破技術非常出色. 於漫畫中, 其實係Snake EyesArashikage Clan學做忍者時, Firefly已於其中, Firefly有個綽號, Faceless Master. 從來無人見過佢真面目, 如果見過, 之後都會唔記得. . 動畫入面, 以我記憶, 佢出鏡率係好少.今次係電影Retaliation中首次出場, 不過一洗佢既神秘造型, 常常以真面目示人.

今次呢個Figure係幪面, 無除頭套. 所跟既武器配件都唔特別, 但係佢有一件大配件, 就係Attack Drone, 其實佢係POCHiss Tank縮細版.

Figure真係中規中矩, 如果孩記日後有興趣再做Firefly係電影中既專用分體爆破電單車就好玩喇.

拿雙槍無難度. 所配槍械都係普通料. 有點失望係如果有附送戲中既放螢火蟲炸彈既配件就perfect.

所附送既特別配件, 可以發射飛彈. 兩枝炮可轉動. 履帶係膠模唔郁得.

總結: 2.5/5 (其實呢款, 個人覺得有點雞肋. 可有可無.)

Budo

一個日本武士造型, 加入為G.I. Joe. 由於對佢既認識唔深, 再加上於電影中無出場, 所以都唔做角色介紹.

今次呢個日本武士造型. 可以算係幾另類.

件袍大件, 加上雙臂各有保護裝備, 所以都無拆開胸甲.

武士刀係要雙手握著先好睇.

左腰位既戰甲, 有少少位可放一把武士刀. 如果放2, 唔係太好剃.

武士頭盔夠殺器.

全副武裝雙手握武士刀係有點難.

最後擺幾個pose等大家睇下. 由於件甲關係, 下半身活動能力不高,

總結: 4/5 (少有既款式, 外型夠特別.)

Crimson Guard

Crimson Guard可以算係毒蛇黨裡, 初步發展後, 再將軍中兵種分類出來既較高階兵種. 話說紅衛兵係舊版漫畫入面, 佢地係滲透在美國社會中既人, 只要等候到毒蛇黨首領既命令一到, 就會即刻執行任務. 而當年, 其中一位, 更是Snake EyesStorm Shadow於越戰中一齊打仗既戰友.

今次再出CrimsonGuard, 槍械比25周年出既更多同更有時代感.

話晒重新上路, 配件精密度一定比以往更高. 右邊大腿可放手槍;

左邊有位放軍刀, 背囊都係經典款無修改過.

其中一枝槍, 係有埋刺刀, 因為Crimson Guard既設定可算係毒蛇黨首領禁衛隊, 有把刺刀係槍度, 攻擊上都會快速D.

今次特別既地方係第一幅相中都睇到有既軍階及部隊貼紙, 可以貼在戰鬥背心及左臂. figure個膊頭反而無之前油得咁好.

著左戰鬥背心, 可以見背面有個軍刀套可以放好軍刀.

好啦, 擺下pose影下先.

總結: 3.5/5 (我諗除左個頭係新既之外, 其他都係番炒用. 係張貼紙算係有新野比人玩.)

Kwinn

Kwinn係舊版漫畫入面一位僱傭兵, 佢係愛斯基摩人, 我對佢認識唔太深. 只係知道佢同Snake Eyes係不大不相識. 最後被Snake Eyes所救後, 與敵人壯烈犧牲.

話說Kwinn係早幾年前做左試版後好評如潮, 深受美國既Fans力捧. KwinnData Viper都係因為熱烈反應而可以出品既figure.

武器多多, 因為佢係一位狩獵技術高既僱傭兵

先睇睇背面, 腰帶既配件係裝飾, 不過就好正.

話明狩獵技術高, 先示範用原始型既武器.

長叉

舞刀弄斧

有散彈槍

右邊腰袋放左輪

有個大背囊用

用來福槍

借個背囊用來枕手

獵人既其中一件用品, 捕獸器.

一踩中就

再用埋重型機槍.

總結: 4.5/5 (應該唔係太多部份番炒, 而且配件多又好玩. 係冷門D, 但我相信應該會出奇地受歡迎.)

Cobra Commander

最後出場既就係CobraCommander. 呢款同CrimsonGuard一樣, 都係再出既"高清版"Figure.

因為毒蛇黨首領一向武器只有少量,今次就整多個一人直昇機配件 (係啦, 如果唔係就無人會買.)

話晒個直昇機背囊夠大, 可以放2個高危物品. 而左邊有按掣, 所以可以按著當螺旋槳轉動緊.

Retreat, retreat.

講完配件, 再講下個figure. 先黎左邊大腿把刀仔, 今次真係拎得出黎.

經典造型, 面罩係電鍍銀.

除下頭盔後,

頭巾版造型.

無聊試下個平衡度, 單腳無問題

好啦, 你地會鍾意邊個造型呢?

總結: 3.5/5

話晒都係經典角色. (好多部份應該係新模, 關節多而且靈活, 又有頭巾版既頭, 直昇機背囊夠特別.)

正wor, 推定先 {:1_208:}
有邊12個?????