Toysdaily 玩具日報

[新品消息] EX合金 旋風斯巴達 Gatchaspartan明天派貨啦!

哈哈!你呢句都係EX合金一大特色!!{:1_208:}

quote]我驟眼睇錯"DELAY不足"
redfish 發表於 16-7-2013 05:52 PM [/quote]
其實呢到近半年多左好多人,佢一有位就圍插,平時D Post 唔見人,又唔會出Post,總之就係找交來哎!! :38:

其實我唔應該同一個唔係在對等位置既人討論,因為完全無意思

不過我又真係抵唔住頸要同你討論下

...
benbenben4213 發表於 16-7-2013 05:58 PM
頭像被屏蔽
我細個都砌過呢副模型, 咁你話我乜年代丫
我只係撇除感情因素以玩具論玩具而已, 並唔係對買左呢件野既 ...
denlomkix 發表於 15-7-2013 11:56 PM

:ar::ar::ar::ar::ar:
頭像被屏蔽
海皇DX...你係咪指皇級波塞冬? 呢件唔入, 都係純粹對個角色冇興趣
講開皇級, 你話(定係串)我精打細算, ...
denlomkix 發表於 17-7-2013 00:24

每個人價值觀都唔同,需要亦都唔同,所以就算我多費唇舌,相信師兄你還是會覺得一派胡言

但至少希望師兄你能認認真真睇過原設圖再去評價新版

你所說既 detail 位不足,是源於對舊合金印象。但你有否想過,當年既合金對象是兒童,所以理所當然要加入電鍍,飛彈等額外要素去取悅佢地。

時而勢易,當年既兒童已變成人,對玩具既追求及定義已不同,觀乎現時絕大部份人都是以外觀為優先考慮(雖然都仲會拿黎蕉蕉蕉、pang pang pang,但斷估唔會好似細個時咁粗玩嘞掛)

師兄你有時間可以去日系區睇番玩具設計者 L-U 兄個 post ,裡面有條 link 係台灣五字頭秏鼠兄的 網誌,在網址內有旋風斯巴達既原設圖同透視圖。看後,你會發現新版已是差不多 100% 「忠於原著」了

至於你說到超合金魂咁多配件都只係千多元,而呢架新版朱古力配件乜都無就賣過二千銀有點過份。

對於這點,我覺得是睇得太過於片面了,相信有玩開合金魂既師兄都會知道,合金魂的含金量其實是偏低的,大約只佔 60 -70%,試想若笨大提高含金量至新版朱古力水平(90% 左右),唔收你三千銀才怪呢!

到時以呢個價錢相信師兄你又會覺得不值了

小弟胡言到此為止嘞,唔係想與師兄你為敵,只係希望你對新版朱古力公平,公正 d 看待
遲D出個一隻"大春袋"光速電神, 又會引起一番討論, 我原來都打算定, 不過見佢下體過份發育, GIVE UP左.{:1_201:}

你咁講唔可以話錯, 但你覺唔覺得佢貴左d呢?
當睇唔到我真係做唔到, 話哂都等左n年, 由preview開始一直 ...
denlomkix 發表於 17-7-2013 12:35 AM
每個人價值觀都唔同,需要亦都唔同,所以就算我多費唇舌,相信師兄你還是會覺得一派胡言

但至少希望 ...
benbenben4213 發表於 17-7-2013 10:47 AM

我尋晚都去睇過嗰位台灣網友嘅blog, 好正, 我save低哂啲透視圖做reference.......:34:
我尋晚都去睇過嗰位台灣網友嘅blog, 好正, 我save低哂啲透視圖做reference.......
CombattraV 發表於 17-7-2013 11:00 AM

睇完先知原來合体後會變色, 唔知是否想出全紅版, 到時先加主角人仔?
http://tw.myblog.yahoo.com/howza ... xt=49031&l=f&fid=47

但至少希望 ...
benbenben4213 發表於 17-7-2013 10:47 AM

合金魂有60-70%合金?!我就覺得而家得番30%合金,70%膠
睇完先知原來合体後會變色, 唔知是否想出全紅版, 到時先加主角人仔?
redfish 發表於 17-7-2013 11:24 AM

EX改少少顏色再翻出有前科,柔王丸就是這樣!!真的很有可能如紅魚兄說會再出另一版本。
其實,只是每人心目中對ex三角朱古力的性價比不同,冇話公平不公平、誰對誰錯。

正如有人覺得舒淇正、有人覺得她丑一樣。:34:
都唔係為唔為敵問題, 以事論事啫

我冇話佢唔忠於原著唔夠重量, 我都講左, 如果但求忠於原著合 ...
denlomkix 發表於 17-7-2013 03:14 PM

其實一件玩具真的很難取悅所有人, 只可以說今次隻Gatchaspartan取悅了大部份的G-force迷(包括小生), 可惜取悅不了denlo兄!

如果師兄喜歡多DETAIL, 那之前那麼多萬能俠EX SERIES你一定很喜歡吧? DETAIL多到連原設無嘅佢都有....但你可能又會有其他不滿...再說配件方面, 又係各花入各眼, 先不說"安標", 就算有埋以前的飛彈發射器送, 我都唔會裝上去, 個人覺得好醜怪。 時代在變, 現在的玩具已經是新時代的standard了, 無論外觀, 技術, 價錢, 目標客戶等等。

當然, 論壇係自由發言嘅, 我都看過denlo兄在很多不同的POST的回應, 在某角度看師兄是很堅持自己原則, 很有立場。不過師兄好像對這世代的玩具抱怨多, 欣賞少, 多數都係話"價錢不值, 訂價已經係炒價"云云, 我好認同其他師兄講, 所謂"合理價"真係好個人, 玩具一直都唔係必須品, 當然係有愛先入啦, 咁個價真係包括了愛, 師兄覺得唔值, 只可以說沒有其他大大般愛, 或者沒有其他人那麼肯花這筆錢, 那好簡單就skip this toy啦! 未真正玩過拿過上手就指出隻玩具怎樣不行?.......我諗回幾多POST都好難說服到其他人

睇左七頁,我本人結論係...............覺得抵就買...........覺得唔抵就pass..........研究咁多把x咩..............(利申:我係$2,450定價己出手落定......對於實物出唻我自己係非常滿意。)
其實,只是每人心目中對ex三角朱古力的性價比不同,冇話公平不公平、誰對誰錯。

正如有人覺得舒淇正、有 ...
gazza1211 發表於 17/7/2013 03:34 PM

真心講, 我覺得豬皮幾正嘅 ..................... 啲身材. :46: 樣就 .......... :34:

算喇! 大家價值觀唔同, 討論200版都唔會有結果. :p