Toysdaily 玩具日報

查看: 14073|回復: 26

[個人收藏] 新手試貼 Enterbay 1/4" TDK Batman (已加圖,純分享)

純分享,雖然頭雕不是十分好,但是我不會用來Display,可以不理。

不過如果不是外國網站的改良教學(改披肩、豐胸、加長腰帶),加上亞虎有跳樓貨,可能我也會錯過呢,以二牛這個價錢絕對超值,玩得十分高興。

值得一提是由始至終都覺得標爺不是愛好FIGURE之人,否則怎麼往往只著重頭雕而欠缺整體性?櫥窗怎麼可以DISPLAY得這麼難看?本人十分大愛BATMAN,但看見ENTERBAY的DISPLAY有一種說不出的感覺,最後網上搜尋才知道是披肩、平胸、腰帶過高出事,須知道一個擺位動作對FIGURE來說,絕對有畫龍點睛之效,個人十分欣賞超人X具的DISPLAY擺位,十分生動自然,不知大家同意嗎?

可以放多D相喎,多謝分享~:77:
Rubber覺得如何?
改左確係靓:71:,超人的DISPLAY擺位,係正:71:
正!!! 張相個Batman好似真人.
純分享,雖然頭雕不是十分好,但是我不會用來Display,可以不理。

不過如果不是外國網站的改良教學( ...
交叉人 發表於 16-6-2013 11:46 PM

我都覺得B搞Figure偏向Gimmick大於用心製作.老實講Rambo同呢隻Batman,都係因為成品唔理想所以Bypass,佢出唔好我寧願唔好出,浪費一次機會.
好正!
可告知小弟外國網站的改良教學係邊???
期待Robocop………………………
這個是小弟的收藏!:shy:

我就無改過什麼!
只是將胸口磁石向兩邊移開了一點!
Rubber覺得如何?
mushroom 發表於 17-6-2013 12:26 AM

膠的用料很好,感覺係好高密度的軟膠,唔易有塵, 手感好,有滑滑的感覺。比我的HT 6" 好太多。

我都有入,其實好物一隻,比樓主入的價平一小點,同意真人頭雕只有某一些角度比較像,但三個面罩頭和面相就相當像電影。但我的其中一個頭眼珠有一點不太平行,及眼珠用色太淺。
回復 2# chinam

見大家咁高興,愴悴留影,十分懶,無乜換角度,請勿見怪

經典動作

露真身,感覺HOTTOYS物料忠實原著一點

神秘感

最後是...打完燈就似返好多,好明顯是因為對眼出事
回復 3# mushroom

應該同N年前威龍SDU包膠手物料差不多,己陪伴我超過十個寒暑,仍然無穿無爛

回復 6# c_kid

RAMBO的確令人失望,先唔好講做得似唔似,18“+咁既價錢=竟然是硬膠鞋,好在呢個BATMAN救得返,打救後真係一流,無買錯的
回復 7# BatIron

我都係youtube打enterbay batman搵到,呢個論壇都有些教學,個人認為一定要豐胸,自信心即刻返晒黎,成條頸攞開,用手指隊棉花入去就攪掂,好簡單,我都用左好多棉花先可以令佢重新挺起胸膛做人,改善後即刻唔同晒