Toysdaily 玩具日報

查看: 11058|回復: 6

[改造交流] LEGO 5616 MARS Mission 小小採礦機械人大改造

LEGO向來喺TD都唔見有太多既POST, 希望今次無POST錯地方啦:x

今次小弟想講下一盒幾舊(編號5616, 大約2008年出品), 幾細, 但一啲都唔難搵既LEGO SET, 有玩LEGO既朋友都知, 時至今日, 呢款LEGO仲係隨處可見:he:呢款算係LEGO太空主題系列, 故仔我唔係好清楚, 但大概係太空人去火星開採礦物, 遇到火星人抵抗.........:58:以下係BOX ART, 可以見到個採礦機械人未改造之前既原樣 (相片由網上找來的)

以上既圖可以見到, 個採礦機械人設計好簡單, 基本上係一個箱加一個望遠鏡做眼, 再加一對不良於行既腳(可能係氣墊??), 同埋一對好幼, 袛可以做抱抱動作既手, 而且對手仲係放到好低.....令個機械人外表好滑稽(個樣有少少似WALL-E):34: 不過以呢個SET既定價同大細, 比起近年出既LEGO, 算係交足功課, 至少佢都算係一個可以砌既角色, 同SET既太空人可以同佢互動:he:

好啦, 講完背景資料, 可以睇睇小弟既改造.......其實我覺得係升級至真:73:

如果我要上火星採礦, 我真係會希望有一個幫到手既機械助手隨行..........

OK! 採礦機械人 MK II!!:36:

正面圖

大家見到, 佢最大既改動係, 好似登月車咁用車輪行, 仲有一對粗啲同活動能力高啲既手........我盡量保留返佢原有既裝備, 探測器同埋開採既工具, 另外仲加咗啲新裝備

側面圖

可以見到佢既用四個車輪行, 啲車輪真係由LEGO登月車借過來的:57: 膊頭個黑色物體, 雖然同原著中太空人手上既死光鎗一樣, 不過呢度就其實係大光燈, 裝喺次機械手臂上面, 可以自由調整角度, 由於呢個係採礦機械人, 無武器好正常:38:, 不過當然.....大家可以換武器上去都得既:58:

後面圖

見到有通信天線, 工具鈎, 一個咪錶同埋散熱口....... 另外, 探測器放咗喺右邊膊頭......

可以因應地形調整角度既車輪:)

就算地形幾崎嶇, 機身可以保持水平{:1_220:}

原著有既儲藏格依然健在:73:

好啦, 大活躍想像圖.......用緊探測器同埋大光燈:he:見到另一改造重點, 腰改為可以三百六十度轉:*

由於佢對手唔需要再拎住啲裝備, 所以有需要時都可以使用武器{:1_214:}

LEGO果然係自己改造至好玩:D
LEGO向來喺TD都唔見有太多既POST, 希望今次無POST錯地方啦

今次小弟想講下一盒幾舊(編號5616, 大 ...
Called_Wind 發表於 6-5-2013 10:32 PM

不單止改造係樂趣,周圍搵件砌自己心目中既目標先係最開心
well e{:1_203:}威E
不單止改造係樂趣,周圍搵件砌自己心目中既目標先係最開心
莫探員 發表於 7-5-2013 12:05 AM

多謝支持~~ 難得搵到同道中人:)

我諗LEGO設計一件產品果陣, 唔難做得更好,更完善 但可能係成本問題, 又可能係有意留返啲發展空間俾玩家, 所以多數會袛俾基本既設計功夫........感覺就好似俾個原型你, 等你自己去加返啲細節.....:(

lego fan here

http://toysdaily.com/discuz/thread-205195-1-1.html
http://toysdaily.com/discuz/thread-200364-1-1.html
...

...
ygat2005 發表於 7-5-2013 08:45 PM

多謝師兄指點 :D

...
ygat2005 發表於 7-5-2013 08:45 PM

多謝師兄指點 :D