Toysdaily 玩具日報

[其他] HT玩家心聲

回復  東方無敵

新安排就係抄家一條隊 玩家一條隊 唔洗掙
werewolf1995 發表於 7-4-2013 02:18 PM

真心, 呢個好提議
我就算候活哥覺得搞上網訂好高科技好麻煩,至少,做番一個玩具生產商嘅本份

1) 全數同步派貨,即係你一早已知總數訂咗萬五,咪萬五隻出廠至派貨,咁樣就唔會有所謂首日單同二三水貨等半年嘅事,事關大家都係俾緊同一價錢買同一樣野,官方話四月出貨但出咗三個月都未到即係我買嘅同一貨物係七月出貨?咁連你所謂Q1都唔乎合,無錯你第一盒係Q1但到我時已經係Q3
2) 開訂時一事先張揚開幾耐訂同堅守呢關,老實講依家訂隻mk42一年後至派貨,開訂三個月好唔好? 截訂再生產你都唔會搞到supply大過demand. 事關保証就算你有一千幾百隻冇人攞,你放門市賣一定賣到除非手功好差。個license 好唔好賣係你做生意嘅風險唔好轉駕落消費者喥。冇人叫你亂買拉腎。再者咪當係香港手信俾啲有心朝拜嘅外國人有野買到走。

如果HT做到呢兩點,相信已經可以控制炒風,當然玩家亦要思考下自己會否助長炒風啦。
我個人覺得佢根本就係想做勢, 想比人知道及提高自己個品牌既知名度.
講真如果真係想公正公平既話有好多方法可以做, 我唔信佢禁大間公司有心做會做唔到, 祗不過佢唔想做o者.
我係第一批的玩家, 在銅鑼灣候活和番茄拍檔賣衫的時候已幫襯. 現在真係好灰心. 之前買得開心, 主要得閒去訂下 sideshows Star wars, 後來見佢出 Robocop 自家野, 仲叫我地捧下場. 玩玩下覺得真係唔錯就玩落去. 講真無我地D老主顧, Hottoys 邊有今日. 算啦, 發左逹係咁架啦~~~
要打擊炒家, 打ht邊有用, 係就直接打佢個發財地方: 阿虎是也.
無左呢個平台, 炒家們通通企街啦去.
回復 81# bigtomm

其實冇咗阿虎,又有淘,再有依悲,唔會冇平台,根本就係要玩家可以以自己能力同時間輕鬆訂貨買貨,就自然唔會冒險bid單,以我為例,開初一見mk42好正,但又唔係VIP,開訂超長隊完全冇mood,諗多兩諗配色又唔係話太靚又已訂mk7,打消意欲了。

如果有得上網訂?一早衝動俾左一千了。
回復 81# bigtomm
香港係自由市場, 有人買自然有人賣, 炒賣個D又冇犯法, 點打??
既然大家都想抒發下心情~ 我都想分享一下~
HT生意愈來愈大~ 但感覺已變質了! 下下輸打嬴要~ 賺要賺到盡一盡!!!! 話就話VIP~ 但係一d VIP感覺都無.......個個都話老細剩係睇重外國市場~ 香港市場根本只是引來回響~ 佢想借香港見報引起世界留意既目的已經達到!!!! 價錢升幅超級誇張~ 人1地小人玩為左SHARE成本就話貴,但多人玩了本應可愈來愈平~ 佢話自己質素提升令成本增加~  大佬一隻加幾百呀!? 有咩質素改良要幾百一隻!? 又話License貴左,,,,,,外國睇住舊大肥豬肉合作都黎唔切la~ 係咁買佢地既版權處於上峰既HT又點會唔議價而比人撳住黎搶!? 因此,得出結論係佢近來又截單又要大家排既手法,又扮到自己無奈的~ 全是一套鬧劇~!!!!  不過套劇叫好又叫座,只係大家免費當了演員吧~!!!!
頭像被屏蔽
江湖傳閒, 候活科現水買左 五千幾萬 超豪宅, 佢真係要多謝各位師兄弟
hot toys 玩具不是必需品,所以不會怨他沒有改良其銷售方法
只期望其qc有所改進,不竟是過千元昂貴玩具,當然希望物有所值!
回復  bigtomm

其實冇咗阿虎,又有淘,再有依悲,唔會冇平台,根本就係要玩家可以以自己能力同 ...
chungyuihing 發表於 2013-4-11 11:21

sorry 我不知淘都有單B.

我見咁多怒氣師兄話唔再去HT, 就無人話唔上阿虎, 奇怪~
一次過派貨佢個價會仆直, 前兩年都係咁,好似樓市政策市, 造勢, 造巿, 炒高價。 以炒家價賣, 自已食第一水。 狗到爆!:67:
我係第一批的玩家, 在銅鑼灣候活和番茄拍檔賣衫的時候已幫襯. 現在真係好灰心. 之前買得開心, 主要得閒去訂下 sideshows Star wars, 後來見佢出 Robocop 自家野, 仲叫我地捧下場. 玩玩下覺得真係唔錯就玩落去. 講真無我地D老主顧, Hottoys 邊有今日. 算啦, 發左逹係咁架啦~~~  gl_edmond 發表於 11-4-2013 12:20 AM

:38:  真係越嚟越似李氏集團  :45: