Toysdaily 玩具日報

查看: 11266|回復: 31

[分享討論] SHF 分享會精選 vol.126~~~終極生存騎士~~~Knight Survive

神崎士郎一方面選上手塚仇人淺倉威當上騎士~~~另一方面又把疾風 Survive 卡給予手塚使用~~~企圖刺激其投入騎士之戰~~~:36: 然而手塚不將之重視之餘~~~反轉送給秋山使用~~~:38: 最終手塚為救城戶被淺倉擊殺~~~消失在城戶的懷裏~~~:cool:

Knight Survive~~~幪面超人龍騎第二十三話登場~~~:78: 神崎士郎把疾風 Survive 卡給予手塚海之~~~企圖把手塚推向積極的戰鬥層次~~~但手塚卻把 Survive 卡轉送給秋山蓮~~~:38: 蓮變身後將 Knight 升格成為 Survive 型態~~~初次對陣是剛殺死手塚的淺倉威王蛇~~~:!

SHF 是去年十一月的貨品~~~內容包括 Knight Survive 本體~~~左三右六合共九隻可換手首~~~:) Dark Visor Zwei 翼召劍貳式~~~長短 Dark Blade 各一把~~~以及專用地台一個~~~:73:

另外還有全套七張召喚卡~~~:51: 由左至右包括 疾風 Survive 生存卡~~~Final Vent 最終降臨~~~Shoot Vent 射擊降臨~~~Sword Vent 武器降臨~~~Blust Vent 暴風降臨~~~Dark Raider 喚獸卡~~~Trick Vent 戲敵降臨~~~全部均以薄卡片精美製作~~~:43:

Knight Survive 背後上色沒有馬夫~~~有兩處孔位供裝上專用斗篷~~~:74:

腰帶上的卡盒一如以往可以隨時退出和插人~~~雕刻和上色仍有一定水準~~~:73:

Dark Visor Zwei 的製作仔細精美~~~左右兩處弓拏位可以張開~~~插卡槽亦可以打開~~~整張卡片是可以放入去的~~~:)但因尖位多~~~玩落有點"桔手"之餘~~~整爛的可能性亦甚高~~~{:1_224:}

把兩側的弓拏張開便可變換成 Dart Arrow~~~Shoot Vent 是利用陽光化成箭的攻擊招式~~~對遠距離的敵人尤其奏效~~~{:1_232:} 兩片弓拏頗為薄弱~~~此攻擊姿勢不宜長期擺放~~~ 一不小心跌下便隨時會斷掉呢~~~:69:

Dark Blade 是用硬膠製作~~~劍身比例正確~~~雕刻及上色相當有水準~~~長短劍的插卡槽均可打開~~~實在值得一讚~~~{:1_203:}整體 Knight Survive 的上色極有水準~~~可動關節跟其他龍騎系列一樣出色~~~唯因肩部有大型護甲阻擋關係~~~肩關節的可動範圍受到阻礙~~~:54: 另外要彈的是背後那對硬膠斗篷~~~動作生硬~~~可動範圍狹窄~~~:67: 還要一邊玩一邊鬆脫~~~若不小心隨時會跌崩角甚至跌斷關節呢~~~:o 論斗篷就普通 Knight 那件便好得多了~~~:74:

既然手上有車~~~那當然是不放過人車合一的相片吧~~~:35: 這部 R&M Dark Raider Bike Mode 已是陳年舊品了~~~有些顏色亦已經溶解~~~不知廠方有否計劃推出 SHF 新版呢~~~{:1_197:}

後記: SHF 龍騎系列一向以高品質見稱~~~無論在身型~~~關節設計~~~上色~~~細部製作~~~雕刻和金屬腳掌等均深受玩家讚賞~~~{:1_208:} 然而今次疾風夜騎的斗篷竟然是一個敗筆~~~{:1_206:} 在這盒受歡迎不會坐艇的項目上發生了這個問題~~~實在始料不及~~~:44:

頭像被屏蔽
對翼可以插實 不過要用d力
完全睇唔到對翼既連接位既話就唔洗擔心會跌
支持SOME大:71:

其實斗篷設計是正常不會易跌的,要用力"啪"入去先會實(我果隻都搞左我十幾分鐘:oh:
對翼可以插實 不過要用d力
完全睇唔到對翼既連接位既話就唔洗擔心會跌
流星XZ 發表於 6-4-2013 10:45 AM
明白~~~但我用力拍極都唔入~~~~得一邊插得實~~~另一邊就拍極都拍唔到~~~:no:
支持SOME大

其實斗篷設計是正常不會易跌的,要用力"啪"入去先會實(我果隻都搞左我十幾分鐘
accelryu 發表於 6-4-2013 10:49 AM
THX accelryu 兄支持~~~~~:)我左邊隻翼用咗幾大力下都拍唔入去~~~再大力我驚會"一拍兩散"~~~~所以放棄咗~~~:cool:
我最近都入左一隻Knight Survive, 還欠新生龍騎主角.{:1_208:}
支持Somebody大大{:1_238:}
師兄嘅介紹真係好正:^
手塚死個集真係睇到想喊:help:

斗篷我遲啲改做布質料~~~~~~:he:
呢隻斗篷設計{:1_230:}
至於契約獸應該會出,不過限定掛{:1_201:}
頭像被屏蔽
呢隻其實都唔太差~外型真係一流!
我諗呢個月要買反la~ :67:
:)
我最近都入左一隻Knight Survive, 還欠新生龍騎主角.
馬仔 發表於 6-4-2013 11:14 AM
近排個價都無咩升到~~~~係好時機入手~~~~不過龍騎就.......:(
支持Somebody大大
師兄嘅介紹真係好正
手塚死個集真係睇到想喊
hibiki2005 發表於 6-4-2013 11:18 AM
THX hibiki2005 兄支持~~~~~~~:)
想問這一款金屬藍會否有脫色的問題?
斗篷我遲啲改做布質料~~~~~~
pein 發表於 6-4-2013 11:51 AM
pein 兄學 bigjohn 兄咁自改玩具~~~~:@
呢隻斗篷設計
至於契約獸應該會出,不過限定掛
saga522 發表於 6-4-2013 12:27 PM
就算斗篷拍得實我都係話佢出得渣架啦~~~~兩邊都無得360度轉~~~~:74:再出架車無得變型我諗會靚啲~~~兩全其美唔到~~~:34:
又來支持some大啦:)
其實佢qc好正,斗篷我就啪得入,係金屬色又有退色問題:(
呢隻其實都唔太差~外型真係一流!
EricBanana 發表於 6-4-2013 12:54 PM
話晒咁多年個造型都無畀人彈過~~~~人氣算OK啦~~~~:71:
我諗呢個月要買反la~
怪物et 發表於 6-4-2013 12:59 PM
頭先行街睇到又好似貴番啲喎~~~:62: