Toysdaily 玩具日報

查看: 13273|回復: 39

[其他] 仲有無人會買高達模型砌?

個個都一舊暈,而家好似無人買模型砌咁既
Hg144,mg 你地會買邊款?
我想買返模型砌'比下意見或者你地買模型砌既感覺
我想買返模型砌'比下意見或者你地買模 ...
alvinchan2012 發表於 24-3-2013 07:41 PM

1/144 much cheap
我想買返模型砌'比下意見或者你地買模 ...
alvinchan2012 發表於 24-3-2013 07:41 PM

如果想可動性高,但又唔想太大太貴.
可選擇RG, 不過暫時唔係太多款式
Why not ? 自己砌起一隻模型, 無論靚唔靚, o個份滿足感, 就個人而言,一定大過玩具買成品~

如果之前未砌過模型, 可以選 Bandai 的 HG Age 系列,  外形唔錯, 素組容易, 可動性亦唔失禮. {:2_262:}
買就好多都想買, 不過一諗到, 買番去冇位擺, 冇時間砌, 砌完又冇地方SHOW......就會放低{:2_299:}
回復 5# Viper

有錢買都問題唔大,因為一盒砌完,唔要那些膠條,實際唔太阻地方,可將三,甚至四盒砌好的放在一起..{:1_237:}
如果唯美,堅持原盒放置的就難了..盒係阻地方的,特別是MG越出越大盒...幾盒可以砌張床呢..{:1_222:}
HG 第一 MG 第二, HG平好多!{:2_279:}
MG 現今太貴{:2_306:}
好似神盾咁,MG先可變,獨角獸都係咁,模形仲有好多人玩。
I still buy MG, and MG only.  I prefer building models.  But I don't have as much time nowadays so I sometime buy toys instead.

我今日先買左 Rg突擊同空中霸王,無買robot魂{:1_220:}
我因為屋企有小朋友,唔方便噴油,而家差不多全部素組,最多噴下消光,
但而家d模型正在素組都唔差,自我感覺一流,所以我而家幾廿歲都仲好鍾意砌模型,
今日望下隻robot魂,我再去搵rg突擊display睇下,仲要係吉吉島素組display,我即時唔駛諗,買模型
Why not ? 自己砌起一隻模型, 無論靚唔靚, o個份滿足感, 就個人而言,一定大過玩具買成品~

如果之前未砌過 ...
goahead 發表於 24-3-2013 08:45 PM

好同意呀!
砌模型係好有滿足感的!不論自己砌得好唔好!(砌得好、有技術,當然重滿足啦!)
另外,我都覺得 HG 嘅 AGE 唔錯的!外形唔錯,素組出嚟都唔太差得太遠!最緊要係平!(深水埗,$ 4x有一盒!抵玩!)

回復 11# LOLO121

咁抵!!!{:1_198:}
4x蚊一盒

網上面見到hg144 款式真係超多,最齊款
不過最衰無駕駛艙,要買mg,但係而家d mg越黎越多紋路,搞到好怪咁
sure, only buy MG~~~~~~~~
小弟暫時HGUC, HG, MG, RG, PG都唔會買.
因為經已太多, 要主打砌, 消化咁一半先!

所以問題唔係會唔會買,
應該係會唔會砌!
回復  LOLO121

咁抵!!!
4x蚊一盒

網上面見到hg144 款式真係超多,最齊款
不過最衰 ...
alvinchan2012 發表於 25-3-2013 01:31 AM

Y NOT?
福榮街某玩具開倉1:144既AGE模型4x蚊起
我都買左部白狼第1代