Toysdaily 玩具日報

樓主: alvinchan2012

[其他] 仲有無人會買高達模型砌?

樓主何出此言? 以我所知, 有d Ching買左都唔得閒砌住啫
I mainly buy the 復刻 ones, but not assemble them. Just for collection

4x蚊?!
有邊d age 款呀?
係唔係深水㻉最出名有fb果間呀?

想買d雜魚機去襯age 2 ,
而且想睇睇age 2-2,黑age 2 幾銀

回復 17# lk_yau
復刻(例如30年前嗰啲高達模型)
真係只適宜齋儲!
要砌得好真係嘔血!

好似舊版1/144 RX93,
砌砌下都好想放棄!

PS: 睇下Kaku兄既改造好過!
{:1_220:}我喜歡1:144

因為款多、Size細方便收藏

價錢又平d

不過現在都唔會做到完全變形

要換件係較可惜之處

不過就換來穩定性、唔似以前既可變HG咁易鬆

我最較喜歡144/1係砌既時間比MG短好多

磨埋夾口上色都好快起到貨
身邊個個買左幾舊魂之後個個都上晒引,砌左把玩一陣又易難,唉
而家仲諗緊買144定mg
唔想個個size麵買,費事搞到好唔平均d高度
144款式又真係幾多既{:1_198:}
只係想買幾盒00系列
0高加exia r2  仲有season1我 4子機
回復 10# zipbuzz

我而家都有小孩在家,噴鎗都開吾到,凈係偷偷地喺樓梯口用噴缶
噴隻 RG 都重可以..........
    BTW,我而家嘅選擇係 RG 因為又 detail 又細隻,一個 keyboard 咁大 size 嘅 display箱都可以放5-6隻,重可以擺 post 潻:71:
Y NOT?
福榮街某玩具開倉1:144既AGE模型4x蚊起
我都買左部白狼第1代
hazeshadow 發表於 25-3-2013 10:17 AM

真係?
有幾部age我覺得機設ok
好似部FX、粉紅色果部
買 MG 多, 因為一啲 HG 款驚佢不久後出 MG,  近期例子 Jesta, 所以好身痕先買 HG,

個兩隻 Delta Gundam 同 Delta Kai, 都好正好想要, 驚佢出 MG, 所以死都唔買 HG
個個都一舊暈,而家好似無人買模型砌咁既
Hg144,mg 你地會買邊款?
我想買返模型砌'比下意見或者你地買模 ...
alvinchan2012 發表於 24-3-2013 07:41 PM

我依家只會買兩條LINE
MG同RG
除非係限定版,先會考慮HG
今時今日日本仔出果d MG版模型技術真係一流,模型係有一定既吸引力係度,你見不斷有幾多新款野出就知道啦,另外,蘿白雲太貴唔抵玩~
回復  lk_yau
復刻(例如30年前嗰啲高達模型)
真係只適宜齋儲!
要砌得好真係嘔血!

好似舊 ...
jayzhou_2046 發表於 25-3-2013 01:21 PM

自問技術有限, 我經常說, 有時看別人的完成品, 已是享受.
其實有時間的話真係死人都買模型
一般MG, RG甚至HG D CUTTNG都靚過成品好多
個人覺得MG EXIA都靚過MB EXIA好多, 重平勁多...

HG UNICORN (NT-D)+1/48 HEAD DISPLAY唔錯
我買左1x9,造型及可動性都認真唔錯,可以考慮考慮
回復 28# zeven

絕對同意 !! MB EXIA 要1XXX  , MG  3XX  但外形分別不大....除非只係要合金的話....{:1_206:} MB  EXIA