Toysdaily 玩具日報

返回列表 發新帖
樓主: alvinchan2012

[其他] 仲有無人會買高達模型砌?

買Robot魂, 感覺係人人個隻都一樣, 而模型係自己砌, 上色同貼紙, 隻隻都係獨一無二, 我會影相留念.
會,自己砌,改,上色,,,有滿足感好多~只係地方同錢的問題。
去模型區問有冇人砌模型感覺有d怪XD

我就砌1/144,一黎平,二黎大細機企埋一層d比例對我黎講好吸引(e.g.重高達vs mkii)

其實我有時反而唔明買成品玩具追求耐玩同可動,但其實好多時都係買完扭幾下就入盒入櫃,追求既野同玩樂習慣完全相違時,真正購買動機反而似係為買而買,滿足購買慾。
我從前都係咁,不過而家玩模型,見到屋企仲有幾盒未砌,就忍到手等砌完再買,
模型另一大好處就係唔駛追捧,買得輕鬆,所以會繼續只玩呢類。
回復  zeven

絕對同意 !! MB EXIA 要1XXX  , MG  3XX  但外形分別不大....除非只係要合金的話... ...
cylin 發表於 25-3-2013 08:45 PM

靜係MB無左MG D透明紫色膠帶已經差得遠了, 重有MB感覺好肥...
整模型都十幾年,而家愈買愈少…
但其實愈嚟愈鐘意高達∼

自己買既幾乎都係MG
近幾年只係買過熊霸同Delta Kai 呢兩隻HG

自己仲係學生,無咩錢
因為買得少,所以比較著重模型既質素∼
所以都係買MG!

HG比較平,選擇多的確係事實,整上嚟都比較簡單…
RG都算係唔錯既選擇,感覺上都有MG既精細(不過個人覺得仲差MG少少)
1:144比較慳位啦,又無咁貴…

P.S.
自己一直都鐘意模型多過成品,因為模型用自己對手嚟整隻野出嚟,老套講句真係多份感情…
同埋自己近期整模型都鐘意改造下,大有大改細有細改∼
整模型就係有一種彈性同個人風格既存在∼
HG... 冇買一排, 估唔到可以做到絕大部份夾口都冇哂 / 隱藏哂! :50:
點會唔買呢?真心喜歡嘛∼但我通常只買MG,淨係得隻觀星者買左HG,因為佢無出MG{:1_201:}
我決定mg落去,好鍾意既款就mggggg咁買
模型及完成品兩邊都入!模型可以有無限既可能性;完成品享受穩定及超高可動性~
出三國傳個陣我狂追
心諗完左三國傳就轉玩1:144
結果追左3-4年差唔多追到尾
點知去到三國傳中後期就爆個真三國傳既消息出黎
於是繼續追...又追左成年...
到宜家叫左岩岩起步又再黎legend三國
真係!@#$%^&*(){:2_328:}