Toysdaily 玩具日報

查看: 12266|回復: 23

[新聞] 宅男的危機 社會病了?

【經濟日報專訊】社會病了?本港連續發生兩宗兒子涉嫌殺親案,令人心寒。當中兩名疑兇均被指是「宅男」——

無業、啃老、沉迷打機者。誠然,宅男與罪案不應劃上等號,但宅男問題趨嚴重,並已成為社會危機,各地政府都急謀對策。

近日兩宗弒親案哄動全港,一名29歲無業男子涉嫌殺害父母並碎屍,上周五與友人一同被捕,公眾譁然,翌日再有一宗父母被兒子殺害案件,

元朗八鄉一名18歲失學失業青年,涉嫌與友人合謀持刀襲擊父母,父死母重傷。一連兩宗倫常慘案,令人詫異,究竟社會出了甚麼問題?

無獨有偶,兩宗案內涉嫌殺人的兒子都沒有就業、經濟上依賴父母,並且沉迷於電腦遊戲,社交能力欠佳,被傳媒形容為「宅男」。

可以想像,宅男形象會更負面。將宅男標籤為危險人物或潛在犯罪者並非理性做法,但無可否認,宅男在各地都已成為令人關注的社會問題。

沉迷上網 不工作不出門

宅男源於日本「御宅族」一詞,原指一批對動畫、漫畫及電腦遊戲特別有研究的愛好者,但80年代,一名典型御宅族男子宮崎勤,殺害多名女童,毀屍滅迹,轟動全國,令御宅族背負沉重污名,甚至出現等同殺人者的偏激言論。

御宅族一詞後來傳到台灣及香港,演變為「宅男」、「宅女」,泛指社交能力有問題、足不出戶、沉迷網絡的年輕男女,又或被稱為「隱蔽青年」。

在經濟發達國家,宅男或宅女愈來愈多,在日本,不工作、不上學,不和家人以外的人交流的宅男宅女,多達70萬人;在英國,若指不讀書、不工作、不進修的尼特族(NEET),在16至24歲青年當中,每6個便有1個。

叫人擔心的是,他們不少已到成家立室年紀,但仍然依靠父母過活,且沒有找工作的動力。

他們無法適應社會、退縮在家,自我形象低落,與家人的關係亦會造成壓力,而除了心理及親子關係問題,日後他們再無法依靠父母後,則會成為社會負擔。日本自從發生「御宅族」殺人事件後,有專家已提出要關注這危機。

日本政府近年主動出擊向宅男宅女提供援助,06年起在各地設「地區青年支援站」,主動到輟學學生的家庭探訪、向父母進行宣傳等,首先聚集這批青年,讓他們互相結識後加強他們與社會重新接觸,

如做義工、參與足球運動等,又設麵包坊、農場及咖啡坊等工作體驗場所,重新培養他們對工作有興趣。協助這班男宅女走出家門,要不少工夫!

政府助就業 父母勿溺愛

為了遏止年輕人閒置在家,英政府今年亦投放1.26億英鎊,若有機構舉辦計劃助尼特族返回職場或在學並持續半年,便可按人頭領取2,200英鎊資助。

另一有趣的做法是,南韓近年更大力打擊年輕人沉迷網絡風氣,冀減少沉迷打機的宅男宅女,例如16歲或以下的青少年,凌晨12點過後不得出入網吧,更提出每玩網絡遊戲達到2小時,會自動斷綫10分鐘後才能再連綫。

本港究竟有多少宅男宅女?現時未有正式統計,不過,經濟學家雷鼎鳴年初曾撰文,對香港宅男問題表示擔心,他指的宅男,是處於青壯年、但沒有找工作者。他指出,據2011年數據,25至39歲男性人口中,

有3.52萬人無參與勞動市場,亦無意工作,不但對社會是個損失,且年紀愈大,就業前景更不樂觀。日後不單是家庭負擔,更會成為社會負擔。

本港的宅男現象,並非今時今日才浮現的問題,社會一般想法,未必覺得一群愛打機及窩在家的孩子有甚麼問題,但汲收外國如日本的經驗,宅男對社會造成的影響,已反映社會病了。

導致宅男宅女的原因眾多,要引導他們走出陰霾也並非一時三刻可解決。

政府固然不應掉以輕心,但家長也應反思在孩子成長中擔當的角色,愛護與過分溺愛是有所分別的。

無業、啃老、沉迷打機者...應該較接近隱閉青年的定義,跟宅男有好大段距離,因為宅男好多都唔係無業,啃老就更少...又是為了譁眾取寵的名題方式.
yes agree ,D人成日將宅男同隱閉青年撈埋一齊,我有Dfd都係宅男,但人地有正當職業又有物業,只不過人地like holiday stay at home.

無業、啃老、沉迷打機者...應該較接近隱閉青年的定義,跟宅男有好大段距離,因為宅男好多都唔係無業,啃老就更 ...
warxv 發表於 19-3-2013 03:00 PM
宅基本定義只是不喜交際,喜歡花時間在自己喜歡的事情上.
而且只是不喜,不等於不善交際.
太遠不說,就是香港人留意宅多少因為電車男一劇,當中的主角形象也不是無業、啃老、沉迷打機者.
太遠不說,就是香港 ...
warxv 發表於 19-3-2013 05:26 PM

果排自從電車男播出後d人見人玩/買玩具係咪都叫人電車{:1_201:}
果排自從電車男播出後d人見人玩/買玩具係咪都叫人電車
yugi 發表於 19-3-2013 06:01 PM

同埋最得意係,呢個時代大大聲話自己鍾意海賊王係冇錯,
玩candayCrush冇錯,玩P&D冇錯,而且一呼百應,但玩同睇其他動漫&game即刻被人話毒

重點唔係在是否海賊王,而是我覺得可悲是人既心態就是隨波俗流,大勢喜歡就自己高高在上,非主流就百踩自抬
玩candayCrush冇錯,玩P&D冇錯,而且一 ...
歪不正 發表於 20-3-2013 12:05 AM

X 2
不得不讚,大大好波。
太遠不說,就是香港 ...
warxv 發表於 19-3-2013 05:26 PM

其實係香港先係咁,好多地方都有宅男、腐女
但係係"港女"既"貶宅褒腐"底下,咩都搞到係男人錯晒:38:
玩candayCrush冇錯,玩P&D冇錯,而且一 ...
歪不正 發表於 20-3-2013 12:05 AM

最大問題係香港女人眼中把尺,先令到宅男變毒男同有精神問題
靚仔或有錢既宅在家中既男人=顧家、關心家人
唔靚或無錢既宅在家中既男人=毒男、死毒撚、社會既計時炸彈

原來問題係錢......:43: :58:

1988到89年日本就是因為一個動漫迷「宅男杀人魔」宫崎勤殺害女童,在傳媒喧染+C9的無知下,把御宅族(多指ACG迷)等同於變態,直到最近才得到平反
(我覺得因為電車男大熱,動漫迷才敢走出來,一般人也開始接受動漫迷也只是正常興趣):42:
又不見九龍站跳樓那單,D人會因此歧視地產經紀?
1988到89年日本就是因為一個動漫迷「宅男杀人魔」宫崎勤殺害女童,在傳媒喧染+C9的無知下,把御宅 ...
bbdaishogun 發表於 20-3-2013 01:00 PM

師兄當你識得多有"老虎"係屋企既宅男就知
好多都係要走私咁將自己既"好物"偷運入屋
但係用你既錢,只會貶值同磨損既名牌袋袋就大無私樣咁攞番屋企:DD

正正同批評8、90後一樣,社會現象只有一個/一批人食左隻死貓佢就得架:^
師兄當你識得多有"老虎"係屋企既宅男就知
好多都係要走私咁將自己既"好物"偷運入屋
但係用你既錢,只 ...
chlycab 發表於 20-3-2013 01:30 PM

我想我唔明既係,點解兩個價值觀唔同而且唔會妥協的人點解可以結婚??
要講港女有問題,咁會死去追,而且仲娶埋返屋企既港男係乜??因姦成孕,一定要娶?????
我想我唔明既係,點解兩個價值觀唔同而且唔會妥協的人點解可以結婚??
要講港女有問題,咁會死去追,而且仲娶 ...
warxv 發表於 20-3-2013 01:49 PM

我都唔明,正如我打緊呢段野既時候
坐係我隔離果兩個"港太、港媽"同事,同佢地合作既同事都頂唔順
(咁都重有其他好媽媽同事,師兄放心,有圍板隔住佢地睇唔到)
點解會有人肯哽得落
有時真係好想見識下佢地老公係咩人:38:

就算係朋友間既老婆,有時佢地出到講既野、朋友背地裡訴既苦
有個朋友更差D睇唔開....:42:
真係令我大開眼界

講笑咁講,香港男人係好有責任心及同情心
拍左一段時間,唔理好醜(指性格),都照樣同佢地結婚
工作上對太多香港女性,佢地既特質都令到我自己對結婚、拍拖卻步
老實我唔認為我老婆在工作上會好相處,如果佢跟我,我一刀就殺左佢,刀都唔要!!
問題係平時生活人兩個人有商有量,我上面講的都有當面話佢,佢受D唔受D啦,我有問題佢都照講,兩公婆有乜唔可以講??(唯一我打死都唔講的只有有無去滾呢個課題...)
買野花錢的問題,佢有時會同我講太貴就買少D,我都遇然會做樣低調D帶玩具返家,但偷渡,截獲之後比人鬧就從來都無!
老實我唔認為我老婆在工作上會好相處,如果佢跟我,我一刀就殺左佢,刀都唔要!!
問題係平時生活人兩個人有商有 ...
warxv 發表於 20-3-2013 02:22 PM

師兄你有個不錯既老婆
我見好多既係:

1.搵3-4萬,一部2000大元既MB FREEDOM COATING,都要放住我呢個朋友屋企
到時機乘熟先偷運返屋企,玩兩玩放入床下底。有時甚至一d直接係迷你倉把玩....:47:,但係佢老婆d手袋、鞋就多到呢.....

2. 朋友搵2萬左右,半宅,鍾意科技野,老婆又係唔鍾意佢宅。因為老婆,2人走去買左
層7百幾呎屋(300萬),08金融海嘯老婆無野做,搞到要平讓(即係蝕),當時大家出黎食飯,佢老婆重好意思話住慣7百呎,都係要搵番咁既size樓,叫我灺幫眼睇下....
我朋友果排心情低落到差d燒炭、跳樓,成班朋友幾乎日日放工都輪流睇住佢,佢老婆重好似唔知咩事咁:42:

當然見到更多既問題,不過已經唔係宅呢個範疇
去到婆媳、用錢等等問題