Toysdaily 玩具日報

[個人收藏] EX雙魚, 大把貨

EX越玩越癲,搞到我都唔敢入,遲下如果真係再出新LINE,唔知會唔會重癲呢?
rex020 發表於 24-2-2013 11:47 PM

雙魚點估到咁狼死, 去到7魚...
同樣係EX,同樣係6300yen(連稅)
EX仙女果D就叫正常價喇~
人仔貓 發表於 25-2-2013 10:32 AM

所謂正常價要睇實際市況, 只睇定價其實冇乜意義,  死貨幾平都係貴, 炒貨過晒定價仍然合理, 上日本AMAZON查下EX神話, 部份黃金和青銅官方定價同樣, 但現貨價錢相差一倍.
其實一開始已言明,呢D只係消費者主觀期望的正常價而已~:78:
[quote]其實一開始已言明,呢D只係消費者主觀期望的正常價而已~
人仔貓 發表於 25-2-2013 12:35 PM [url=http://www.toysdaily.com/discuz/redirect.php?goto=findpost&pid=6790916&ptid=202518][img]
其實無傷和氣咁討論下大家意見無所謂,好老實講,YEN跌一定對黎貨有影響,唔係新聞播滙率做嘜?點解話日YEN跌對日本經濟好?咪因為佢平左多人同佢地買野囉,但如果話人為或心理問題等就無得去計了...亦複雜得多...沒完沒了咁去理論,我就唔想咁啦~ 但我都係會YEN價作初步準則,唔係點計番件野幾錢決定買唔買?
星期日向粉嶺孖寶即刻入左一隻∼(六條魚加五張青蟹)
7xx is too expensive .......................
回復 40# 人仔貓

其實大家都知係批發既問題...之前我無訂...現貨隻子都係5魚5...獅子白羊天蠍射手有訂都由4魚尾買到5魚尾...然後訂開個間仲要唔甘心食死貨唔開訂....之後兩隻都要出黎撲現貨6魚幾.....宜家買玩具好似買樓咁...批發商建築商就慢慢推貨推高個價...然後又到炒家炒起...到用家玩家手已經俾左劈到一頸血啦,,,
回復  人仔貓

其實大家都知係批發既問題...之前我無訂...現貨隻子都係5魚5...獅子白羊天蠍射手有訂都由 ...
tonantony 發表於 26-2-2013 11:38 AM

不過始終唔同樓
我見貴就唔買喇

反正人生長遠來講,唔買係冇所謂的。
回復 68# 百龍天舞

其實我只係覺得...宜家必須品又炒...非必須品又炒....成個社會都好唔健康~
回復  百龍天舞

其實我只係覺得...宜家必須品又炒...非必須品又炒....成個社會都好唔健康~
tonantony 發表於 26-2-2013 12:45 PM

其實大把跳樓玩具, 就算只計聖衣神話, 只要唔玩EX黃金系列, 唔玩限定品, 完全冇事, 有D款仲有超平價
回復 70# redfish

其實睇玩邊個系列....可惜我買大路野....訂唔到就食硬架啦...
貴就唔買lu,其實個世界好多野玩
回復  人仔貓

其實大家都知係批發既問題...之前我無訂...現貨隻子都係5魚5...獅子白羊天蠍射手有訂都由 ...
tonantony 發表於 26-2-2013 11:38 AM

根本已經變晒質!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
其實無變質, 不嬲都係錢去搵到錢既地方, 只係商業市場係咁, 包括瑞華行, 光牙賣唔出, 有人會可憐嗎? 商業社會係咁架喇, 鬼叫買家俾得起, 因為ex 1000蚊都有人買, 先會出現呢個現象, 君不見見光牙食ex :38:
其實無變質, 不嬲都係錢去搵到錢既地方, 只係商業市場係咁, 包括瑞華行, 光牙賣唔出, 有人會可憐嗎? 商業社 ...
fair123 發表於 26-2-2013 02:39 PM

同意大大意見.
作為代理, 明知死貨都要照吃, 但零售就未必肯入, 要用跟死貨呢招其實無可奈何, 如果搞到成倉死貨邊個會可憐佢.
作為零售唔想要死貨, 可以唔同代理入. 好似呢次咁, 如果唔想吃垃圾SHF光牙, 可以唔要EX黃金雙魚, 只是賣少樣野.
作為玩家, 如果覺得貴, 其實可以唔買, 始終玩具不是必須品, 唔玩唔會死人的.