Toysdaily 玩具日報

[新品消息] 機甲動画大師高橋良輔訪港(特別講座)

裝甲奇兵同太陽之牙小弟認識淺薄...
若去到莫說發問, 可能連德哥佢地既對答內容也不清楚...

不過都衷 ...
人仔貓 發表於 3-2-2013 06:03 PM

我都唔太識太陽之牙~~~我估我同貓兄差不多~~~:(
敗兄請放心餓沙羅鬼故事每一個字都是先生自己親筆寫,
一般很難忘記的••••小弟知識不多只問了創作 ...
tower 發表於 4-2-2013 12:17 AM

先生真厲害~~~連餓沙羅鬼都記得~~~:$

今次辛苦晒~~~塔兄~~~您知道嘛~~~您是最好的~~~:handshake:
I don't know that brother Tower is so good in Japanese!!!  No wonder they normally will go to  ...
黑色三連敗 發表於 4-2-2013 08:46 PM

一山還有一山高!:DD
Walker兄,今日佢地遊了一轉港島,餓沙羅鬼己替兄台
問了老人家為何會創作出這個作品••••明天早上 ...
tower 發表於 4-2-2013 12:04 AM

實在太好了!鍾意餓沙除因為好睇外,
佢係一套好有政治立場嘅作品,
好想知高橋先生當時佢嘅動機,
如今日再寫呢個故事,
會唔會改動啲乜呢?.....
好想知高橋先生當時佢 ...
WalkerMachine 發表於 5-2-2013 11:22 AM

Sun Fang was also very political driven.:(
先生真厲害~~~連餓沙羅鬼都記得~~~

今次辛苦晒~~~塔兄~~~您知道嘛~~~您是最好的~~~
黑色三連敗 發表於 4-2-2013 08:53 PM

敗兄過獎了,我5識亦5慣做facilitator架:34:今次纯系見老先生專程來
为大家讲talk,5可以容忍拿西之舉頂硬上架.

会場当日都有唔少讲日本語发問人仕,希望下届傳譯越做越好啊。:77:
敗兄過獎了,我5識亦5慣做facilitator架今次纯系見老先生專程來
为大家讲talk, ...
tower 發表於 5-2-2013 04:07 PM

唔係個個人都頂到~~~好似我呢d想頂都頂唔到 :DD

我覺得香港都幾多日本語達人~~~:$ 幾時我先可以由4級去到1級~~~:die:

下届活動開始計劃了嗎~~~:58:
好想知高橋先生當時佢 ...
WalkerMachine 發表於 5-2-2013 11:22 AM

其實先生好中意在故事中表現各種政治立場和借人物
講不同的価値観、太陽之牙如是、装甲騎兵如是・・・

先生強調日本的放送法律相対較少干渉創作自由、容
納不同価値観、政治立場的尺度也相対寛鬆、比起双重
標準的美国、強制圧抑的専制国家、給創作者發揮的
空間是較豊富的。

餓沙羅鬼要表現的東西其實很難用映像、特別是2D動画
來做到。談到他入行前理想中的工作其實是拍電影、我個人
認為餓沙羅鬼故事如果用実写來拍可能会更接近先生脳
中効果的

Sun Fang was also very political driven.
Panzer 發表於 5-2-2013 02:07 PM

先生説這是到現在他所有作品中最
能表現他個人価値観、投放自己対世界、
対人物的看法的作品、也是他最喜愛的作品。

太陽之牙的動画製作水平一般評価都編向中低、
能拍上72集多得玩具賣個満堂紅・・・
但喜愛它故事的人都被那個非常有層次的
世界観和豊富的人物群像所吸引。
唔係個個人都頂到~~~好似我呢d想頂都頂唔到

我覺得香港都幾多日本語達人~~~ 幾時我先可以由4級 ...
黑色三連敗 發表於 6-2-2013 04:48 PM

>我覺得香港都幾多日本語達人~~~
其中<覚得自己系日本語達人>既可能系佔最多数:66:
TBS提出明年在香港举行main event,試驗在曰本以外
的可行性,希望贊助方面能達標吧。到時還請大家多邦手阿:77:
>我覺得香港都幾多日本語達人~~~
其中<覚得自己系日本語達人>既可能系佔最多数
T ...
tower 發表於 7-2-2013 02:33 AM

<覚得自己系日本語達人>既可能系佔最多数 > 笑左 :he:

我覺得一年如果有一次呢類交流event就very good啦 :$
<覚得自己系日本語達人>既可能系佔最多数 > 笑左

我覺得一年如果有一次呢類交流 ...
黑色三連敗 發表於 7-2-2013 11:38 AM

先祝看本貼的大家新年快樂萬事如意!

對敗兄意見不能再同意更多,其實去年前年都分別有請
Keroro的監督佐藤順一先生和高達oO,鋼之鍊金術師的
水島精二來港举行讲座,但相信知道活动的朋友很有限:26:

我们反省宣传还是有很多須要改善的地方,今年托各方
友人的網络支援,会內也積極動員,確比之前有相当的
进步。在此再次多謝日報的朋友支持!

Walker machine兄,
先生对饿沙羅鬼的創作動机是斷片式说明,主要有
2個表现方向:一個是对自衞隊组织的多觀点投影,
另一個是嘗試用<傳奇>的手法去描写能樂狂言中的
人物內容和時空節奏,就先生提及的<要籍揮舞扇子
的一𣊬,表现50年的岁月>,还有就是能樂表演者在
演譯介乎靜止和跳格運動間的動作時,心跳以接近每
分鐘200下的集中緊張感对環境对物質造成的共嗚等
説明••••我個人的理解中這几乎是一種意識描写。

也許,正如高橋爺爺说過他年轻時本来是想入實写電
影行業的,能最佳演譯餓沙羅鬼故事的載体,可能
是動画以外的表演方式,説不定多幕式的狂言会有
更佳的效果呢:78:

餓沙小弟没甚硏究,敬候walker兄指教∼
先祝看本貼的大家新年快樂萬事如意!

對敗兄意見不能再同意更多,其實去年前年都分別有請
Keroro的 ...
tower 發表於 10-2-2013 12:14 AM

新年快樂~~~塔兄 :77:

我估可能宣傳問題~~~唔係應該多D人參與~~~不過KERO同鋼之鍊既對象年齡應該唔係我地呢批餅 :(
:50:剛剛先發現此post∼!!!
錯過了咁重要既機會∼!!!!
新年快樂~~~塔兄

我估可能宣傳問題~~~唔係應該多D人參與~~~不過KERO同鋼之鍊既對象年齡應該唔係 ...
黑色三連敗 發表於 15-2-2013 09:26 AM

敗兄新年快樂呀:77:

•••前2次宣傳都無在日報打招呼,今時今日臨幾日前登報有乜用呢浪費彈藥:26:
佐藤監督对象年龄•••不計keroro的话绝对会令敗兄和小弟這些x餅喜出望外的,
为什么?学生時代的千年女王他己担当演出了:71: 小弟最记得的佐藤作品是
<金鱼注意報>,敗兄有印象嗎?