Toysdaily 玩具日報

查看: 28870|回復: 35

[玩具報告] 男人的浪漫 林寶堅尼 ~

上回提要︰

變形金剛 MP-10 CONVOY

外太空、戰爭、機械人、跑車...全部都係80年代小朋友最喜歡的題目,能夠將佢地一次過炒埋一碟、除咗變形金剛重有邊個?
G1的變形金剛帶捭大家o既啟發性到今時今日都重未有其他動畫可以衝破,包括後來的變形金剛系列都不及原來o既好。

一直以來變形金剛最多只能夠停喺過氣小朋友玩具o既層次,隨住復刻版推出,以及電影版大受好評,TF最終都受到世界o既認同。

Sideswipe是用林寶堅尼的 Lamborghini Countach LP 500S為原型 (謝 基拉陳 大大修正)但小弟重係有少少唔明白,DIACLONE 時代的他 註明是 New Countach LP 500S 但郤沒冇寫明是
Lamborghini 到後來的 TF 版更加隻字不提...
如果有攞LICENCE 點解冇好似其他模型車一樣喺個盒清楚印有Lamborghini logo呢?
其實MP系列會唔會先係第一次正正式式攞正牌呢?
如果係,咁意義會大好多~

經過咗BT及前MP年代,擁有G1風格的Sideswipe終於推出,正如上回所提及MP-10的柯柏文只是頭盤,Sideswipe才是主菜~

統一的外盒設計。背面的兩張圖就讓我多花千多元購買MP-10了....

不只正面,連盒底都有電射標籤。

人車比例都配合到,淨係睇圖的話係冇提訴的。

唔知係咪玩具設計師都有睇O我既帖呢? 眼部改用銀藍色而唔係冇人睇到的透明藍。
而且面相十分惡死~

沒有被變形阻礙活動能力。(迷之聲︰這不是鋼X SEED 的招排POSE嘛?)

同兄弟 Red Alert 的武器是一樣的,亦可以同時裝備。

附送有打樁用的裝備,但對於AMAZON的限定配件就真的不太感興趣了。

在最初的設定裡,博派是有飛行能力的。可能是要特顯狂派的優勢,這飛行能力後來被刪除了。
Sideswipe應該是有JET PACK的裝備,而且可以借給文哥使用,可惜MP裡郤沒有這種設定。

車型比例一如已往的好,車頭大大個LOGO,G1感覺返哂尼~

武器能夠放在車上,接合位有隱藏彈弓,不如影響外型。

由於音波未能按時推出,所以MP-14比MP-13更早推出。
可能不是主角,MP-12的QC又不夠好,短時間內推出同款的角色...等等等等...
RED ALRET 本來真的不太吸引...

當上遇上一個淨係識指指點點o既老細...

又或者有個少少事就鬼殺咁嘈o既同事...

加埋個淨係比少少錢但扮哂大支野o既客人...

真係人都癲呀!!!!!!

老變的存傳統--舊酒新瓶,不過轉咗隻色真係可以有另種感覺。

其實又唔係100%只係改色,其實有啲細位都唔同架~
例如肩頭加咗個細啲同埋唔識郁o既轆..

又或者同G1變形用的筍位相近的不知名粒粒~
面相比MP-12和善好多。

在設定上刻意將武裝左右對掉,特顯不同之處。

用超級砲車來做消防指揮車的設定,相信只有80年代的人才會想像到。

MP 和 G1是絕佳的配搭。

Let's roll out !

配合貨櫃,更可特顯統一的感覺。

其實玩具設計本身未算最好,加上qc不合格的確大打折。
不過始終都係G1,作為年度變形金剛也是名符其實的。

總括尼講,如果將全線T社的Marketing 同 QC team 啲人炒哂相信冇人會覺得可惜。
經過咗10多年的歲月先摸索到MP要配上最原祖的G1先有叫座力,但又因為QC不濟而影響整體分數。
完全表現咗咩叫"捉到鹿都唔識脫角"

以上。
好詳細!謝分享! 我仲諗緊買唔買同時價錢就越來越高攪到想放棄!
我都係因為買左林保所以想買mp10
回復 2# 宇宙之王者

唔買冇架喇:p,你都唔會覺得尼隻野會再版掛?:(
thanks sharing~~~~~~~!!!
價錢就越來越高:53::53:
猫猫好合作!!!

好正嘅評論,好得意嘅貓貓!
個車場好正~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
What a rich guy with good post must add marks for support! :71:
最吸引還是貓貓xd
回復 8# Panzer

:( 佢見親我起壇就會自己跳入個棚度架喇~
回復 10# Douglas.M.Saint

由一個真RICH GUY 去話一個 假 rich guy 做 "rich guy"... :49:

我係咪要講: 嗰兩架林寶算得乜吖:p 我重有幾架穿梭機添:x
回復  Panzer

佢見親我起壇就會自己跳入個棚度架喇~
茂利大魔王 發表於 31-12-2012 10:03 AM

:71:果然係明星貓!林保堅尼野牛都正!
如果佢出舊款MiniCooper我一定買!!!