Toysdaily 玩具日報

查看: 11255|回復: 35

[分享討論] [末日重生失望帖] 老變FOC Fall of Cybertron GRIMLOCK 鋼鎖

:angry: 失望!:53:
我暫時諗唔倒第二個容形詞去形容哩個系列。。。

:67: 盡管我只係買左一隻FOC,但係玩咁耐老變,
真係未試過咁失望。。。

之前一隻都無買,可能同孩記突然一下子,
將老變全線系列既size縮細左有關。。。
繼而見倒FOC wave1既實物之後,
無論用色上色造型變形系統以至關節,
簡直好似响度試探緊一眾fan屎既底線。。。

:handshake: 終於等到FOC出哩隻情意結。。。鋼鎖。。。
根本係感性淹蓋理性。。。
更何況姑仔大大疊貨任人揀!!
23X!!即磅!!

:78: 之前已經見過音波,所以大概知道哩個Level 2 size都算係正常番少少。。。
高度同以前既Voyager叫做差不多,
以為是萬幸。。。
可惜拆開後,最後都係不幸。。。

:55: 除左size同雕功,
無一樣值得高興。。。

第一:單薄!
偷膠唔係一個問題,現今物價高脹,連笨大模型都偷膠既時候,
似乎用家已經接受左哩種不成文既規定。。。
但係都唔駛成個雞胸偷左去呀??!
唔好同我講係變形系統所限啦!
以一隻Level 2級別既老變黎講,
原來個變形系統係咁小兒科??
我接受唔倒囉。。。
個變形已經係咁簡單,
仲要連些微跟進修復都唔做??
我真係接受唔倒囉。。。

第二:又鬆又實!
唔係呀?!咁矛盾??
係呀。。。就係咁矛盾。。。
講緊既係關節。。。
先旨聲明,我係好抗拒啪啪關節!
對於現今玩具講求可動度要求甚高既情況下,
啪啪關節確實係一種極沉重既障礙!
試諗下响咩情況下會用上啪啪關節??
合金玩具:由於重量而防止因關節過度負重而急劇勞損而應用到;
或者需要將關節屈曲到特定角度或方向。
而哩隻鋼鎖。。。我確實睇唔出點解需要到哩種關節!
重要係六組!!!
最好笑係其中四組係連住另一個超鬆既連動關節,
當細心把玩後發覺成組關節都係多餘!!
尤其係膊頭既一組,
簡單複雜化!!

第三:可動超錯!
可動度好壞,見仁見智。。。

人形:
頭部,係用ball joint,但係設計到只可以左右360度轉動,
向上向下夾埋郁唔夠一度!!How can it be possible!!!
腳掌,一如整個系列既傳統,零可動!
完全無貼地性!!
真係好難想像老變系列已經反璞歸真!

恐龍:
頭部,口係可以開合,但係要靠連動開關,
想佢長開?就要用手或者用小道具(橡筋)固定。。。
向上向下都係零可動。。。
btw,哩個開關係控制埋著燈,
要著燈就要開口。。。死未!
雙腳,就係因為果個白痴既鬆緊連動關節,
變完之後夠膽死得個膝頭可以郁,
加埋鋼鎖既傳統 —— 小手殘廢,
即係恐龍型態等同一副雕像無異。。。
加上肥美硬直既尾巴。。。
算把啦。。。

第四。。。。
真係想數埋落去?!。。。
不如等到佢跌價跌到九十九。。。
自己買隻番去感受下啦。。。
我諗住將佢以底價一蚊放上乜苦。。。
你搵倒又有心收留佢既話。。。請便。。。

真係講左好多。。。
越緊張越心痛。。。
最後分享幾張相片!!
去相!!!

包裝:

[人型篇]

武器就係得劍同盾各一:

[恐龍篇]

如果跟番原設咁變,隻恐龍就零可動,
所以我做左少少改動,
將個關節褪出少少就可以多番少少可動性。

下圖左邊係原設變法,右邊係自改:

最後送上變形動畫:

謝謝觀賞!!
隻野咁差都出到咁高級既玩評,厲害厲害
有冇買GX54 呀樓主,釀阿飛影入去填咗個窿佢啦
大大你講到FOC 鋼鎖咁差, 但係你又影到好靚,
我見過影得最靚鋼鎖就是你了,
所以我都好矛盾買唔買好~~
(不過還是老規舉, 正價不入, 除非超正)
OH~ 其實我之前睇過另一CHING既POST,
都抱住我都係鋼鎖同好,龍形有缺憾都帶佢番屋企啦,
如果唔係當日出街,撞到六變獸,諗住鋼鎖大貨唔會咁快冇,
買左六變獸先,睇怕買左既都好似CHING咁失望喇~
希望CHING快D買到隻滿意既玩具,再分享過~:77:
影得好有誠意! 讚~
我都有買,同大大既分享有同感,但仍有可取之處! 玩得過既~
師兄,雖然你踩得隻野咁盡,但你影得好正,
唔睇字淨睇圖會俾你毒到想買返隻!
但師兄又唔使咁急放既,隔離老變論壇教路話個盾加劍係可以插落恐龍個肚到遮醜,
只係本說明書無講!
仲有人成隻repaint做金屬色,即刻正十倍!
隻野咁差都出到咁高級既玩評,厲害厲害
timothy276217 發表於 27-12-2012 12:38 AM

都係愛之心,恨之切。。。
而且唔應該因為被攝者既質素而刻意降低攝影者既技術加嘛。。。
:58:

我記憶中亦都未見過Timothy兄有類似舉動!:p
有冇買GX54 呀樓主,釀阿飛影入去填咗個窿佢啦
kinis 發表於 27-12-2012 12:44 AM

多謝大大既提議!:64:

不過問題唔係單單在於點樣填補個窿。。。
大大你講到FOC 鋼鎖咁差, 但係你又影到好靚,
我見過影得最靚鋼鎖就是你了,
所以我都好矛盾買唔買好~~
(不 ...
cliffordchan107 發表於 27-12-2012 12:50 AM

買唔買哩個問題真係好難取捨。。。:67:
對我黎講,如果要買第二隻FOC既話。。。真係要加多一點勇氣!!
GOOD~
好型~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
OH~ 其實我之前睇過另一CHING既POST,
都抱住我都係鋼鎖同好,龍形有缺憾都帶佢番屋企啦,
如果唔係當日出街 ...
chinam 發表於 27-12-2012 12:52 AM

正廠既老變我確係漸漸失去信心。。。:67:
希望隻MP Soundwave起碼係穩打穩扎啦。。。

btw,邊隻六變獸呀??!:shiny:
影得好有誠意! 讚~
我都有買,同大大既分享有同感,但仍有可取之處! 玩得過既~
玩具烈士-奇雲 發表於 27-12-2012 12:54 AM

有時唔係對件玩具失望,而係對間公司失望。。。
老變唔係無好既產品,只係長期處於峰頂令到孩記已經迷失。。。