Toysdaily 玩具日報

[其他] Tiger & Bunny 猛虎 12" (加三張圖)

大大唔好唔開心
總有d人係憎人富貴厭人窮
對呢d人, 無視就好了
OK.,你係冇提HT 兩個字, 而我是在#24 提問點解話"HT的ironman 開展了一個高級貴價品新市場"後, 你插我"認叻 ...
hongwohse 發表於 23-12-2012 11:06 PM

雖然你傻得幾可愛,但都要講句真心話,請唔好偷換概念,唔好拉其他C HING落水,拉打人間體隻隻都限定,入場費講緊都要2k頭(加多少少已經買到(1:4),面相唔算好,如果唔係大愛,未必好多人願意一摘千金咁去買,而大大差唔多隻隻都有買齊,睇得出你對MEDICOM有大愛先會買,的確幾令人羨慕,既然有大愛咁點解唔擺一個令自己滿意GE pose,但每當有medicom新品,大大都會出一個post以作支持,我每次都滿心歡喜click入黎睇,遺憾每次都失望而回,千幾蚊一隻玩具(限定野仲要2k頭)搞到甩皮甩骨都照出post,令figure頓成廉價玩具,回覆中的字裡行間仲洋洋得意,如果唔係要認叻,出風頭,我想唔到有咩形容詞可以形式呢種核突pose都照出街ge心態(最基本企定定,四正正),試問現實生活中,大大本人都唔會企成咁掛,最後想講,分享並唔需要咩靚相機,只要用心擺一個pose,相信睇你post ge人一定會感受到你對玩具ge熱愛,而唔係冷冰冰ge"硬"照

說話已經說完,有時d野唔好要人講得太白,大家好落台啦,除非你想再糾纏落去,我想我應該都唔會再回覆嫁啦:67:
大大唔好唔開心
總有d人係憎人富貴厭人窮
對呢d人, 無視就好了
GTO 發表於 24-12-2012 12:06 AM
佢存心找我麻煩,幾年前網友Kato已經話我d手機相鬆、郁、濛,又冇擺好post!
我都解釋過, 我對影相冇天份,亦冇興趣買相機,通常手機相放上嚟,都係分享我對隻野感受!我亦講Rider未必齊, 人間體九成會入!
我喜歡儲12",唔等如喜歡影靚相擺靚post(亦冇咁嘅天份), 佢咁都要插?真係揾交嚟嘈!
擺得靚等如有愛?擺得衰等如哂命..........都唔知咩理論
雖然你傻得幾可愛,但都要講句真心話,請唔好偷換概念,唔好拉其他C HING落水,拉打人間體隻隻都限定,入場 ...
O暈 發表於 24-12-2012 12:23 AM
請問我咩咁落唔到台, 我影我自巳買嘅玩具有咩問題,至於擺得唔合你心意,老實我好似冇收過任何投稿費,應該冇義務去迎合別人喜好去擺!
其實你份人好奇怪,既然你自知唔喜歡你口中我嘅甩頭甩骨帖,你又偏要click 入去睇!呢d咩心態?你咁死心眼,別人好難幫你!

好了!
我預告你知我將來的相,都唔會有進步, 既然你明知我的相永遠甩皮甩骨,
你見到請自行跳過吧!免得你辛苦時, 我又要冇收你人工而去受你氣!

大家各走各吧!:67:

我講句公度說話喇。
詳細post我唔追喇,其實大家都係玩玩具之人,玩「玩具」都係為咗保存兒時嘅一份童真,一份開心啫。

「康和樓」Ching喺度開條thread分享,ok,我睇唔到佢有咩立心不良,但的確令好多對此物有興趣嘅版友知道第一手更多資訊。

O暈ching說話亦有佢到point之處,千其唔好因為之前一啲誤會,令雙方,甚至其它想入嚟參與討論分享嘅Ching難堪,係咪!?

又咁講,呢條thread係呀樓Ching開嘅,咁佢又係純分享啫,圖傷眼嘅,O暈Ching咪贈兩句教下我哋囉(我都係影相新手)。但就無謂動真火啦,係咪?唔好喺佢條thread嘈落去喇。

我做CDROM多,今日講多咗嘢,先同兩位賠不是。

但目的,都只係想話俾兩位知,無人玩「玩具」係為咗勞氣嘅,係咪!?

:77:
:!支持樓主保留自己風格
支持樓主保留自己風格
大舊金 發表於 24-12-2012 01:23 AM

其實我都幾Buy,睇得出真係鍾意玩具,但唔鍾意攝影嘅一類Ching! :)

好搞鬼。
回復 50# 你好
之前見有人出post在標題上寫傷眼圖勿插.,當時覺得好似好多餘,今日自巳中咗!先知傷眼真的要出警告!
我好同意玩玩具為開心, 分享得一係自已好like 洋洋得意,一係自巳中伏想發洩!
多謝你發表你見解!
知道我的人,應知我係medicom fans.!佢有野出,我果期有錢咪買!
呢度出下Post等如哂命?哈~鬼識我,又冇樣又冇真名!要哂命我不如買名牌衫著出街..!
或者咁, 我日日拎隻公仔通街行,咁樣人地會覺得我叻d掛:42:

H兄的帖我基本都會看下阿
他的POSE差不差我是覺得還好
我說實話看過更差的:he:
通常我會care擺的差不差的角色都是我喜歡的角色
也就是說我基本會去買
我不care的你搞成怎樣我都無所謂,
拍的好擺的好就當欣賞
拍不好擺不好就當空氣........更不需要動氣..
這些回復我足足笑了30秒:78:
玩玩具嘛......搞得如此緊繃實在沒必要
支持樓主保留自己風格
大舊金 發表於 24-12-2012 01:23 AM
頂~我覺得擺到好型架:79:
好奇點解係"HT 的 ironman 開展了一個高級貴價品新市場"? Medicom 不是一向在12"市場售賣著貴價品12" figur ...
hongwohse 發表於 23-12-2012 05:45 PM

或者Spartan113的說法有D唔清楚.但我都認為HT真係開左個新Market.
似乎,你只著眼價錢,玩左咁多年都分唔到HT某些1/6技術,跟以前medicom的一般著衫公仔有乜分別,對12吋界有乜影響,太可惜了.
我可以好肯定話你聽,2005/06年左右,Hot Toys係首間以高質量定位去起模啤膠造型製作1/6 figure的玩具廠,商品有大量可動關節,發光gimmick,內藏機關,好似Robocop/AVP/Alien/原子小飛俠/Ironman.當時medicom都仲係用緊軟膠料去造特殊體型figure(比如佢隻P仔就係用Body笠膠料衫,笑左),,頂多好似鋼鍊細佬/JoJo替身咁,用PVC軟膠頂雞頭.而M記的Rider,當時仲係停留於Time House水準,搵個RAH body,搵d軟膠整裝甲套入去.

正因為MEDICOM啤膠造型技術被比下去,捱打左一排,佢先至要跟BANDAI合作Project BM(版權當然都係原因之一),用大量啤膠件去改善Rider造型力(PBM同DX系列的裝甲係有分別,PBM裝甲同配件以精美啤膠件製成,套甲係用膠水夾位,FIT身,手工多好多;而DX不過係用軟膠,勁開熱風槍吹軟佢套入BODY)

當然,你可以話冇HT,世上可能都會出現Enterbay同3A.而BANDAI一直有能力做呢個market.
岩,但家下歷史已經發生左,的確係HT第一個做先.o係佢之前,世上冇一間廠挑戰過呢個級數難度.有d係冇技術,有d係唔認為會賣得好,唔畀錢開發.比如bandai以前都做過12吋Rider同埋Ultraman著衫,但從未落力,造型非常粗糙.今次呢個12PM系列,明眼人都知佢係生意難撈,想食埋HT呢類大人figure market.隻老虎連d開燈位都係過參考ironman.

我個人唔buy HT今時今日手法,但不能無視佢推快左12吋進化.
頂~我覺得擺到好型架
hongwohse 發表於 24-12-2012 01:46 AM

樓主既post我直頭上左癮咁逢出必追~~~~:63:
回復 56# Toro

正解!謝師兄精彩解說! :-)
:71: 雖然我唔玩12", 但都支持樓主分享
頭像被屏蔽